• Посилання скопійовано

При переході на загальну систему оподаткування слід аналізувати об'єми минулих постачань для прийняття рішення про реєстрацію платником ПДВ

Фізособа-СПД протягом 2011 року перебувала на спрощеній системі оподаткування, а починаючи з 1 січня 2012 року змушена перейти на загальну систему оподаткування через заборону застосування спрощеної системи оподаткування до виду діяльності, яку здійснює СПД. Чи потрібно реєструватися платником ПДВ у разі переходу зі спрощеної системи на загальну?

Починаючи з 1 січня 2012 року згідно з п. 183.4 ПКУ у разі переходу осіб зі спрощеної системи оподаткування на сплату інших податків та зборів, реєстраційна заява подається не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід на сплату інших податків і зборів. Якщо такі особи відповідають вимогам, зазначеним у пункті 182.1 ПКУ, реєстраційна заява подається у строк, визначений п. 183.3 цієї статті.

Пунктом 181.1 ПКУ встановлено: «у разі якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з цим розділом, у т. ч. з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 300000 грн (без урахування ПДВ), така особа зобов'язана зареєструватися як платник податку в органі ДПС за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених статтею 183 ПКУ, крім особи, яка є платником єдиного податку».

При цьому згідно з Порядком заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість (наказ ДПАУ від 25.01.2011 р. №41), до загальної суми від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, включаються:

1) операції на митній території України, що оподатковуються за основною ставкою, крім імпорту товарів;

2) операції, що оподатковуються за нульовою ставкою;

3) операції, які звільнені від оподаткування (стаття 197 розділу V ПКУ, підрозділ 2 розділу XX ПКУ, міжнародні договори (угоди)).

Щодо умов для добровільної реєстрації платником податку на додану вартість, то вони зазначені у п. 182.1 ПКУ, згідно з яким якщо особа, «яка провадить оподатковувані операції і відповідно до п. 181.1 статті 181 ПКУ не є платником податку у зв'язку з тим, що обсяги оподатковуваних операцій є меншими від установленої зазначеною статтею суми та обсяги постачання товарів/послуг іншим платникам податку за останні 12 календарних місяців сукупно становлять не менше 50 відсотків загального обсягу постачання, вважає за доцільне добровільно зареєструватися як платник податку, така реєстрація здійснюється за її заявою».

Враховуючи зазначене, фізособа-СПД, яка переходить зі спрощеної системи оподаткування на загальну, не зобов'язана реєструватися платником ПДВ, якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають обкладенню ПДВ, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно не перевищує 300000 грн (без урахування ПДВ). Водночас така фізособа може добровільно зареєструватися як платник податку, якщо обсяги постачання товарів/послуг іншим платникам податку за останні 12 календарних місяців сукупно становлять не менше 50 відсотків загального обсягу постачання.

ДПА у м. Києві

До змісту номеру