• Посилання скопійовано

Заяву про перехід на спрощену систему можна надіслати поштою

Чи передбачено надсилання поштою заяви про обрання або перехід на спрощену систему оподаткування фізичною особою -підприємцем та яка дата вважатиметься датою подання заяви?

Відповідно до п. 298.1 ПКУ порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування регламентується підпунктами 298.1.1 — 298.1.4 цієї статті. Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб'єкт господарювання подає до органу ДПС заяву (пп. 298.1.1 ПКУ).

Підпунктом 298.1.4 ПКУ визначено, що суб'єкт господарювання, який є платником інших податків та зборів відповідно до норм ПКУ, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року шляхом подання заяви до органу Державної податкової служби не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік, який визначається з дотриманням вимог, установлених цією главою. Разом з цим, підпунктом «г» п. 5 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 4 листопада 2011 року №4014-VI визначено, що СГД, які були платниками єдиного податку відповідно до Указу про спрощену систему, а також юрособи, які були платниками інших податків та зборів, установлених ПКУ, і прийняли рішення з 1 січня 2012 року перейти на спрощену систему оподаткування згідно з нормами цього Закону та відповідають вимогам статті 291 ПКУ, подають заяву не пізніше 25 січня 2012 року.

Для визначення обсягу доходу, що дає право на застосування спрощеної системи оподаткування у 2012 році суб'єктами господарювання, які не були платниками єдиного податку, дохід від провадження господарської діяльності, одержаний у 2011 році, перераховується з урахуванням норм статті 292 ПКУ. При цьому заява про обрання або перехід на спрощену систему оподаткування разом із розрахунком доходу за попередній календарний рік може бути подана фізособою-підприємцем як особисто, так і надіслана поштою.

Якщо заява про обрання або перехід на спрощену систему оподаткування надіслана до податкового органу поштою, то датою подання такої заяви вважатиметься дата надходження її до податкового органу, тобто дата реєстрації у журналі реєстрації вхідної кореспонденції.

Відділ масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян ДПА у Волинській області

До змісту номеру