• Посилання скопійовано

Кримінальна справа порушується незалежно від факту оскарження рішення органу ДПС

Ухвала ВСУ від 18.01.2011 р.

ПОЗИЦІЯ ПРОКУРОРА. Приводом до порушення кримінальної справи є виявлення досудовим слідством ознак злочину, а підставою — достатні дані, що свідчать про наявність ознак злочину, зокрема нарахований за актом перевірки ПДВ у сумі 2075497 грн.

ПОЗИЦІЯ ДПI. Слідчим не взято до уваги наявні в матеріалах дослідчої перевірки акти ДПI (планові виїзні та зустрічні перевірки), згідно з якими порушень пп. 7.4.1 Закону про ПДВ при взаємовідносинах з контрагентами не встановлено.

РІШЕННЯ СУДУ. Постановами старшого слідчого з ОВС СВ ПМ ДПА у Львівській області порушено кримінальні справи щодо директора державного підприємства за ч. 3 ст. 212 на підставі матеріалів дослідчої перевірки, проведеної за фактом ухилення від сплати податків. Тобто приводом до порушення справи стало безпосереднє виявлення органами дізнання ознак злочину.

Попередні судові інстанції не врахували, що наявні у матеріалах дослідчої перевірки акти ДПI про результати планової виїзної перевірки державного підприємства з питань дотримання вимог законодавства за періоди з 01.04.2007 р. до 30.06.2008 р. та з 01.07.2008 р. до 30.06.2009 р., згідно з якими порушень податкового законодавства не встановлено, не можуть бути підставою до відмови у порушенні кримінальної справи, оскільки можуть бути й інші дані, які свідчать про ухилення від сплати податків.

Суд залишив без уваги те, що за матеріалами перевірки вбачаються порушення податкового законодавства директором державного підприємства, які під час їх ретельної перевірки можуть свідчити про ненадходження до бюджету коштів від ПДВ на суму 2074997 грн та незаконне формування податкового кредиту в сумі 421507 грн. Справу спрямовано на новий судовий розгляд.

ВІД РЕДАКЦІЇ. Особливу увагу звернемо на те, що за приписами п. 56.22 ПКУ, якщо платник податків оскаржує рішення податкового органу в адміністративному порядку та/або до суду, обвинувачення особи в ухиленні від сплати податків не може ґрунтуватися на такому рішенні контролюючого органу до закінчення процедури адміністративного оскарження або до остаточного вирішення справи судом. Це правило не поширюється на випадки, якщо таке обвинувачення базується не лише на рішенні контролюючого органу, але й доведене на підставі додатково зібраних доказів відповідно до вимог кримінально-процесуального законодавства України.

Тож для порушення кримінальної справи цілком достатньою є сума донарахованих податків. Причому процедура оскарження рішення органу ДПС, у т. ч. і в суді, може відбуватися паралельно із розслідуванням кримінальної справи за оскаржуваним рішенням (див. також статтю «Покличте Вія!» у «ДК» №34-35/2011).

Підготувала Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру