• Посилання скопійовано

Про надання роз'яснення [щодо порядку знищення печаток та штампів] (витяг)

Лист Держкомітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 18.07.2011 р. №5916

Про надання роз'яснення [щодо порядку знищення печаток та штампів] (витяг)

Суттєво. Печатки (штампи) після закінчення передбачених термінів зберігання можуть знищуватися самостійно органом, який забезпечує їх знищення, про що складається відповідний акт.

! Підприємствам, установам, організаціям

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув звернення <...>, надіслане листом Департаменту профілактики правопорушень Міністерства внутрішніх справ України від 12 липня 2011 року №10/4-4680, щодо надання роз'яснення стосовно порядку знищення печаток та штампів та в межах компетенції повідомляє таке.

Необхідність та порядок одержання дозволу на право відкриття та функціонування шпемпельно-граверних майстерень, виготовлення печаток і штампів були передбачені, зокрема, Положенням про дозвільну систему, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 1992 року №576 (далі — Положення про дозвільну систему).

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 року №1216 внесено зміни до Положення про дозвільну систему шляхом виключення з переліку предметів, матеріалів і речовин, підприємств, майстерень і лабораторій, на які поширюється дозвільна система, штемпельно-граверних майстерень, печаток і штампів.

Враховуючи зазначене, на сьогодні дозволи на право виготовлення печаток і штампів не видаються.

Порядок знищення печаток передбачався Iнструкцією про порядок видачі міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади, підприємствам, установам, організаціям, господарським об'єднанням та громадянам дозволів на право відкриття та функціонування штемпельно-граверних майстерень, виготовлення печаток і штампів, а також порядок видачі дозволів на оформлення замовлень на виготовлення печаток і штампів, затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України від 11 січня 1999 року №17 (далі — Iнструкція).

Iнструкція втратила чинність згідно з наказом Міністерства внутрішніх справ України від 11 січня 2011 року №5.

Відповідно до підпункту 4.1 пункту 4 Роз'яснення щодо виготовлення, зберігання та знищення печаток виборчих комісій і штампів, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 8 травня 2008 року №22 (далі — Роз'яснення), печатки виборчих комісій після закінчення передбачених термінів зберігання, а також печатки виборчих комісій з виборів Президента України, народних депутатів України та штампи, що залишилися на зберіганні у місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, крім штампів «ВИБУВ», виготовлених відповідно до зразка, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 3 серпня 2007 року №66, підлягають знищенню.

Згідно з підпунктом 4.2 пункту 4 Роз'яснення Центральна виборча комісія, місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, у яких зберігаються печатки виборчих комісій та штампи, термін використання яких закінчився, забезпечують їх знищення.

Печатки виборчих комісій та штампи знищуються з додержанням вимог, установлених Iнструкцією про складання типових форм обліку та списання запасів бюджетних установ, затвердженою наказом Державного казначейства України від 18 грудня 2000 року №130.

Крім того, печатки виборчих комісій знищуються у порядку, передбаченому Iнструкцією.

Враховуючи те, що Iнструкція втратила чинність, норма щодо зобов'язання здавати печатки і штампи для знищення в органи внутрішніх справ на сьогодні не діє.

На думку Держкомпідприємництва, печатки (штампи) після закінчення передбачених термінів зберігання можуть знищуватися самостійно органом, який забезпечує їх знищення (згідно із нормами Роз'яснення), про що складається відповідний акт.

Заступник голови О. СОХАР

До змісту номеру