• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПАУ від 14.07.2011 р. №19023/7/16-1117

Питання обкладення чи не обкладення ПДВ постачання послуг, перелічених у пп. «в» п. 186.3 ПКУ, є одним з таких, дискусії навколо якого досі не вщухають. По суті, коментованим листом нічого нового податківці не сказали. З 01.01.2011 р. такі послуги не були об'єктом обкладення ПДВ. Проте вже з 01.07.2011 р.1 оподаткування операцій постачання послуг залежить від місця їх постачання, а фактично місцем постачання зазначених послуг вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання або — у разі відсутності такого місця — місце постійного чи переважного його проживання.

1 Закон від 19.05.2011 р. №3387 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та про ставки вивізного (експортного) мита на деякі види зернових культур». Опублікований у «Голосі України» 23.06.2011 р., чинний з 01.07.2011 р.

Тобто місце постачання послуги залежить від того, кому послуга постачається.

Так, наприклад, якщо консультаційна послуга надається нерезиденту, який зареєстрований як суб'єкт господарювання у Німеччині, постачання такої послуги обкладатися ПДВ не буде через відсутність об'єкта оподаткування. Тобто, коли отримувач послуг — нерезидент, такі послуги, як уже зазначалося вище, не є об'єктом обкладення ПДВ.

Коли послуга постачається резидентом — платником ПДВ резиденту, то ставка оподаткування такої операції буде 20%.

У разі коли послуга надається нерезидентом резиденту України, тут є свої нюанси і все залежить від податкового статусу отримувача послуги (платник чи неплатник ПДВ).

Статтею 208 ПКУ передбачається обов'язок отримувача таких послуг нараховувати податок за основною ставкою, складати ПН «на себе» із виокремленням суми нарахованого ним ПДВ (при цьому ПН складається в одному примірнику і залишається у платника податку) та включати її до податкового зобов'язання відповідного звітного (податкового) періоду (рядок 7 декларації з ПДВ). У наступному звітному періоді зазначена сума податку може бути віднесена до ПК (рядок 12.4 декларації з ПДВ). Аналогічний порядок оподаткування було визначено і Законом про ПДВ.

Якщо ж нерезидент надає зазначені послуги резиденту — неплатнику ПДВ, такий отримувач послуг ПН не виписує, але зобов'язаний подати до ДПI Розрахунок податкових зобов'язань1.

1 Розрахунок податкових зобов'язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків на митній території України, форма затверджена наказом ДПАУ від 25.01.2011 р. №41 «Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість».

Ще коментований лист нагадує, що Законом №3609, опублікованим 05.08.2011 р., відновлено дію п. 197.9 ПКУ. Тобто починаючи з 1 серпня 2011 р. ця норма знову є чинною. Також у пп. «в» п. 186.3 ПКУ слова «та інші подібні послуги консультаційного характеру» цим самим законом вилучено.

Юлія КЛОВСЬКА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру