• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПАУ від 08.07.2011 р. №18517/7/16-1517-05

Податкові органи доволі упереджено ставляться до виписування податкових накладних та викладають у листах свою власну думку щодо заповнення цього документа, що не завжди ґрунтується на законодавчих нормах. Слід зазначити, що листи контролюючого органу не повинні містити нових правових норм. «У разі встановлення листами нових правових норм вони підлягають відкликанню з місць застосування органом, що їх видав, та скасуванню», — так написано у листі Мін'юсту від 01.07.2011 р. №21186-10.11.

1 Цим листом Мін'юст визнає незаконним лист ДПАУ від 06.04.2011 р. №9497/7/16-1517 (див. «ДК» №17-18/2011), яким було затверджено Пам'ятку про адміністративні процедури виписування, видачі та отримання податкових накладних. Саме ним рекомендовано було керуватися при оформленні податкових накладних. На сьогодні лист ще не відкликаний.

До податкового кредиту платника ПДВ не відносяться суми податку, що не підтверджені ПН або за ПН, оформленими з порушеннями. Тому кожному платнику цього податку доводиться приділяти особливу увагу податковим накладним. Що означає «ПН, оформлена з порушенням»? Питання, пов'язані з видачею, заповненням податкових накладних, врегульовано ст. 201 ПКУ та Порядком №9691.

Обов'язкові реквізити, які зазначаються в окремих рядках ПН, визначено у п. 201.1 ПКУ, до них, зокрема, відносяться «Місцезнаходження (податкова адреса) продавця» та «Місцезнаходження (податкова адреса) покупця». Коментований лист ДПАУ від 08.07.2011 р. №18517/7/16-1517-05 приділяє увагу саме цим реквізитам.

У листі зазначається, що не може бути підставою для зняття сум податку з податкового кредиту, якщо адреса є достовірною, але її зазначено скорочено (»вул.» замість «вулиця», «буд.» замість «будинок» тощо) або у зворотному порядку, а також за умови правильно заповнених усіх інших реквізитів.

Під час реєстрації платником ПДВ у Свідоцтві дані про місцезнаходження (місце проживання) платника ПДВ записуються повністю. Саме ця інформація повинна правильно зазначатись у реквізиті ПН «Місцезнаходження (податкова адреса) продавця», зокрема: вулиця, № будинку, № офіса, місто (населений пункт), район (якщо населений пункт не є райцентром), область (якщо місто не є обласним центром), поштовий індекс. У листі податківці також звертають увагу на місцезнаходження (податкову адресу) покупця. Хоча у п. 201.1 до обов'язкових реквізитів, що стосуються даних покупця, належать:

1) податковий номер платника податку;

2) повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи, або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи.

Що таке адреса платника ПДВ? Відповідно до ст. 93 ЦКУ: «Місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офіса, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку».

Згідно зі ст. 29 ЦКУ: «Місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово»2.

Під час реєстрації юросіб та фізосіб підприємцями відомості про місцезнаходження юрособи та місце проживання фізособи містяться у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України (далі — ЄДР). Особа повинна забезпечити достовірні дані про своє місцезнаходження. Надалі з метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації та взяттю на облік в органах ДПС за місцезнаходженням юросіб, місцем проживання фізособи (основне місце обліку)3.

1 Наказ ДПАУ від 21.12.2010 р. №969 «Про затвердження форми Податкової накладної та Порядку її заповнення».

2 Кожна особа підлягає реєстрації: до паспортного документа вносяться відомості про місце проживання або місце перебування із зазначенням адреси житла особи та внесенням цих даних до реєстраційного обліку відповідного органу спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань реєстрації (ст. 3 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні»).

3 Наказ ДПАУ від 22.12.2010 р. №979 «Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів та визнання такими, що втратили чинність, наказів Державної податкової адміністрації України».

Від дати такої реєстрації у платників податків з'являється податкова адреса. Згідно зі ст. 45 ПКУ податковою адресою юрособи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у ЄДР. Податковою адресою фізособи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків в органі ДПС. I якщо цивільним законодавством не заборонено, щоб фізособа мала кілька місць проживання, то податкову адресу фізособа може мати лише одну (п. 45.1 ПКУ). У разі виникнення змін у даних або внесення змін до документів, що подаються для взяття на облік в органах ДПС, платник податків зобов'язаний подати органу ДПС, у якому він обліковується, уточнені документи протягом 10 к. д. з дня внесення таких змін (п. 66.5 ПКУ).

Висновок. При заповненні податкової накладної слід керуватися ст. 201 ПКУ та Порядком №969. Якщо податківцями висуватимуться особисті вимоги до складання податкових накладних, які не передбачені законодавством, платнику слід навчитися відстоювати свої дії. Для платника дозволено все, що не заборонено ПКУ, для контролюючого органу заборонено все, що не передбачено кодексом!

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру