• Посилання скопійовано

Субсидії і трансферти, які не передбачають компенсацію вартості товарів/послуг, не обкладаються ПДВ

Чи є об'єктом обкладення ПДВ операції з отримання субсидій, трансфертів комунальним підприємством за кодом бюджетної класифікації 1310 «Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)»?

Пунктом 185.1 ст. 185 р. V Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. №2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), визначено, що об'єктом обкладення ПДВ є операції платників податку, зокрема з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

База оподаткування операції з постачання товарів/послуг відповідно до п. 188.1 ст. 188 р. V ПКУ визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, до складу якої, зокрема, включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платникові податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів/послуг. Відповідно до норм Iнструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Держказначейства України від 25.11.2008 р. №495 (далі — Iнструкція №495), поточні видатки одержувачів бюджетних коштів здійснюються, зокрема, за кодом економічної класифікації видатків бюджету 1310 «Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)». Пунктом 6 р. I Iнструкції №495 визначено, що: субсидії — усі невідплатні поточні виплати підприємствам, які не передбачають компенсацію у вигляді спеціально обумовлених виплат або товарів і послуг в обмін на проведені платежі, а також видатки, пов'язані з відшкодуванням збитків державних підприємств; трансфертні платежі — це невідплатні і безповоротні платежі, які не є придбанням товарів чи послуг, наданням кредиту або виплатою непогашеного боргу.

Таким чином, якщо субсидії і трансфертні платежі, що видаються платникові податку — одержувачу коштів за кодом бюджетної класифікації 1310 «Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)», не передбачають компенсацію вартості товарів/послуг, що постачаються таким платником податку, то при їх отриманні об'єкт обкладення ПДВ не виникає. Разом з тим, якщо зазначені кошти надходять до платника податків на виконання програми благоустрою міста, то з метою обкладення ПДВ такі кошти слід вважати оплатою (компенсацією) виконаних ним робіт з такого благоустрою. Тож їх сума має бути включена таким платником до бази оподаткування вартості виконаних ними робіт/послуг.

Відділ масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян ДПА у Волинській області

До змісту номеру