• Посилання скопійовано

Внесення коштів до СФ в обмін на корпоративні права не підпадає під об'єкт обкладення ПДВ

Чи є об'єктом обкладення ПДВ операція із внесення коштів до статутного фонду підприємства в обмін на корпоративні права?

Відповідно до п. 185.1 ст. 185 р. V Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. №2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), об'єктом оподаткування є операції платників податку з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Крім того, відповідно до пп. 196.1.1 п. 196.1 ст. 196 р. V ПКУ не є об'єктом обкладення ПДВ операції з випуску (емісії), розміщення у будь-які форми управління та продажу (погашення, викупу) за кошти цінних паперів, випущених в обіг (емітованих) суб'єктами підприємницької діяльності, Національним банком України, Міністерством фінансів України, органами місцевого самоврядування відповідно до закону, включаючи інвестиційні та іпотечні сертифікати, сертифікати фонду операцій з нерухомістю, деривативи, а також корпоративні права, виражені в інших, ніж цінні папери, формах; обміну зазначених цінних паперів та корпоративних прав, виражених в інших, ніж цінні папери, формах, на інші цінні папери; розрахунково-клірингової, реєстраторської та депозитарної діяльності на ринку цінних паперів, а також діяльності з управління активами (у т. ч. пенсійними активами, фондами банківського управління), відповідно до закону.

Таким чином, операція із внесення коштів до статутного фонду підприємства в обмін на корпоративні права (частки у статутному фонді) не підпадає під об'єкт обкладення ПДВ за умови, що такі кошти підтверджено відповідними статутними та розрахунковими документами.

Відділ масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян ДПА у Волинській області

До змісту номеру