• Посилання скопійовано

Оподаткування пільгових операцій залежить не від категорії споживачів, а від пільги

Як здійснюється обкладення ПДВ операції з постачання товарів (робіт, послуг) неприбутковим організаціям, бюджетним установам, фізособам, які не є платниками ПДВ або користуються пільгами згідно з іншими нормативно-правовими та законодавчими актами?

Відповідно до ст. 9 ПКУ податок на додану вартість належить до загальнодержавних податків і зборів. Згідно з пп. 14.1.178 ПКУ податок на додану вартість — непрямий податок, який нараховується та сплачується відповідно до норм розділу V цього Кодексу.

Отже, виходячи з економічної природи ПДВ — це непрямий загальнодержавний податок на споживання товарів/послуг на митній території України, та відповідно до ПКУ платником податку виступає кожний суб'єкт (юридична чи фізична особа), який є споживачем цих товарів/послуг.

Тобто оподаткуванню підлягають операції з постачання товарів/послуг незалежно від того, хто їх споживає (держава за рахунок бюджету, підприємство за рахунок прибутку, населення за рахунок власних коштів), яким способом вони виготовлені або придбані, фінансово-господарських результатів діяльності, і податкове навантаження має бути однаковим для всіх платників податку, а підприємства (організації)-продавці уповноважені здійснювати утримання та внесення до бюджету податку, сплаченого кожним наступним споживачем.

Нормами ПКУ встановлено перелік операцій з постачання товарів/послуг, що не є об'єктом оподаткування та звільнені від обкладення ПДВ, а не окремих категорій споживачів. Тож і оподаткування таких операцій здійснюється залежно не від категорії споживачів, а від наявності або відсутності встановленої ПКУ пільги з оподаткування операцій з постачання тих чи інших товарів/послуг. При цьому поняття «постачання послуг» та «постачання товарів» визначено відповідно у пп. 14.1.185 та пп. 14.1.191 ПКУ.

Відповіді взято з Єдиної бази податкових знань, розміщеної на сайті ДПАУ www.sta.gov.ua

До змісту номеру