• Посилання скопійовано

Заборгованість в інвалюті за товари (роботи, послуги), придбані до 01.04.2011 р., не перераховується

Чи підлягає перерахунку заборгованість в іноземній валюті за товари (роботи, послуги), придбані до 01.04.2011 р.?

Відповідно до пп. 153.1.2 ПКУ витрати, здійснені (нараховані) платником податку в іноземній валюті у зв'язку з придбанням у звітному податковому періоді товарів, робіт, послуг, у встановленому порядку включаються до витрат такого звітного податкового періоду шляхом перерахування в національну валюту тієї частини їх вартості, що не була раніше оплачена, за офіційним курсом національної валюти до іноземної валюти, що діяв на дату визнання таких витрат згідно з розділом III ПКУ, а у частині раніше проведеної оплати — за курсом, що діяв на дату здійснення оплати.

Згідно з пп. 11.2.3 Закону про прибуток, який діяв до 01.04.2011 р., датою збільшення валових витрат платника податку при здійсненні ним операцій з особами-нерезидентами вважалась дата оприбуткування платником податків товарів. Підпунктом 7.3.2 Закону про прибуток було передбачено, що витрати, понесені (нараховані) платником податку в іноземній валюті протягом звітного періоду у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких відносилася до валових витрат такого платника податку, визначалися у сумі, що дорівнювала балансовій вартості такої іноземної валюти, визначеної згідно з положеннями підпунктів 7.3.1, 7.3.4, 7.3.6 статті 7, і не підлягали перерахуванню у зв'язку зі зміною обмінного курсу гривні протягом такого звітного періоду.

Виходячи з викладеного до 01.04.2011 р. платник податку при отриманні імпортних товарів мав право відносити на валові витрати суми, які розраховувались шляхом перерахування вартості товарів у гривні за офіційним валютним (обмінним) курсом Нацбанку, що діяв на дату отримання таких товарів. При цьому відповідно до пп. 7.3.3 Закону заборгованість в іноземній валюті не виникала і тому перерахунок валових витрат на момент оплати товару не відбувався. Відповідно до п. 1 підрозділу 4 р. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України розділ III ПКУ застосовується під час розрахунків з бюджетом починаючи з доходів і витрат, що отримані та проведені з 1 квітня 2011 року, якщо інше не встановлено цим підрозділом.

Отже, якщо платник податку придбав товари (роботи, послуги) за іноземну валюту до 01.04.2011 р., то після набрання чинності розділом III ПКУ (з 01.04.2011 р.) заборгованість в іноземній валюті за такі товари (роботи, послуги) не перераховується.

Відповіді взято з Єдиної бази податкових знань, розміщеної на сайті ДПАУ www.sta.gov.ua

До змісту номеру