• Посилання скопійовано

Якщо відсутній об'єкт для екоподатку...

ДПАУ листом від 06.05.2011 р. №8565/6/15-0816 (див. у «ДК» №29/2011) роз'яснює: якщо платник екоподатку не планує здійснювати реалізацію палива у податкових періодах 2011 року, йому слід повідомити про це орган ДПС за місцем сплати цього податку, подавши заяву про відсутність об'єкта обкладення екоподатком на початок звітного року, «зокрема, до 1 січня відповідного року». Проте чинними нормативними актами не передбачено типової форми такої заяви. Тому платник екоподатку може повідомити про це орган ДПС у повідомленні за ф. №20-ОПП.

Екоподаток було запроваджено розділом VIII ПКУ з 1 січня 2011 року, і він став аналогом збору за забруднення навколишнього середовища. Платники екоподатку (до них були долучені і податкові агенти)1 за наявності об'єкта оподаткування повинні були подати до органу ДПС за місцезнаходженням об'єкта забруднення (а податкові агенти за реалізоване ними паливо, відповідно до пп. 250.2.2 ПКУ, — за місцезнаходженням пунктів продажу палива) повідомлення про об'єкти оподаткування за ф. №20-ОПП.

Форму цього повідомлення, як і Порядок обліку платників податків і зборів, затверджено наказом ДПАУ від 22.12.2010 р. №979 (далі — Порядок №979). Відповідно до п. 8.4 Порядку повідомлення за ф. №20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об'єкта оподаткування. Тому суб'єкти господарювання, у яких з 1 січня з'явився об'єкт обкладення екоподатком відповідно до розділу VIII ПКУ, повинні були у зазначений строк подати до відповідного органу ДПС таке повідомлення. Це стосується як тих СГД, які вже мали об'єкт оподаткування на початок року, так і новостворених — за фактом його виникнення.

Хто є податковим агентом?

До податкових агентів належать суб'єкти господарювання, які здійснюють:

— оптову торгівлю паливом;

— роздрібну торгівлю паливом (крім тих, які реалізують паливо, придбане у суб'єктів оптової торгівлі).

Податок, що справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення у разі використання палива, утримується і сплачується до бюджету податковими агентами під час реалізації такого палива.

Базовим періодом для екоподатку є квартал (п. 250.1 ПКУ). Платники податку подають до органів ДПС2 декларацію у строки, встановлені для квартальної звітності.

1 Коло платників екоподатку окреслено ст. 240 ПКУ.

2 Адресати звітності зазначені у п. 250.2 ПКУ.

Порядок подання податкової звітності та сплати екоподатку встановлено статтею 250 ПКУ, зокрема, звітність подається за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення, за паливо, реалізоване податковими агентами, — за місцезнаходженням пунктів продажу палива, за утворення радіоактивних відходів та тимчасове зберігання — за місцем перебування платника на податковому обліку в органах ДПС.

Якщо провадити оподатковувану діяльність не планується?

Разом із тим п. 250.9 ПКУ зобов'язує платника екоподатку, якщо він не планує з початку звітного року здійснювати оподатковувану діяльність у звітному році (тобто він не матиме об'єкта оподаткування):

1) повідомити про це відповідний орган ДПС за місцем розташування джерел забруднення (а для податкових агентів — за місцезнаходженням пункту продажу палива). У Кодексі не міститься жодної інформації про строки. А Порядок №979 встановив строк подання повідомлення за ф. №20-ОПП лише для інформації про появу об'єкта оподаткування, а от щодо його подання з оновленою інформацією (подається, якщо змінюються відомості про об'єкт оподаткування) — жодних строків не встановлено. У коментованому листі податківці лише нагадують про 10-денний строк подання повідомлення за ф. №20-ОПП (додаток 11 до Порядку №979) — після появи об'єкта оподаткування;

Це треба знати

8.4. Повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (об'єкт оподаткування), за ф. №20-ОПП (додаток 11) подається протягом 10 робочих днів після його реєстрації, створення чи відкриття до органу державної податкової служби за місцезнаходженням такого об'єкта.

8.5. У разі зміни відомостей про об'єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження або стану об'єкта оподаткування, платник податків надає зазначене повідомлення за ф. №20-ОПП з оновленою інформацією до органу державної податкової служби за місцезнаходженням об'єкта оподаткування, щодо якого відбулися зміни.

При цьому в разі зміни призначення об'єкта оподаткування або його перепрофілювання інформація щодо такого об'єкта оподаткування надається в повідомленні двома рядками, а саме: в одному рядку зазначається інформація про закриття об'єкта оподаткування, призначення якого змінюється, у другому — оновлена інформація про об'єкт оподаткування, який створено чи відкрито на основі закритого.

Порядок №979

2) подати заяву про відсутність у нього у звітному році об'єкта обчислення екологічного податку. Якщо заяву не буде подано, платник податку зобов'язаний подавати декларації. Форму такої заяви наразі не встановлено. У коментованому листі ДПАУ рекомендує складати заяву у довільній формі. Зауважимо у зв'язку з цим, що лист адресовано податковим агентам, але цікавим він буде для усіх платників екоподатку.

Якщо платник екоподатку, припустімо, у 2012 році не здійснюватиме оподатковувану діяльність щодо викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів протягом звітного року, щоб не подавати звітність, він повинен поінформувати про це відповідний орган ДПС, як випливає з листа, до 1 січня 2012 року. Зверніть увагу: у п. 250.9 ПКУ йдеться саме про початок року, тому, на нашу думку, в середині звітного року заяву і повідомлення у вас не приймуть.

Разом із тим зверніть увагу на таке. У листі податківці зауважують, що платник екоподатку, який не планує здійснювати реалізацію палива у 2011 році, повинен «подати відповідну інформацію (заяву) про відсутність об'єкта обчислення екологічного податку на початок звітного року, зокрема, до 1 січня відповідного року». Тобто, на думку ДПАУ, платник екоподатку мав повідомити орган ДПС про відсутність об'єкта оподаткування до 01.01.2011 року. Але ж сам екоподаток з'явився саме з цієї дати, а до того часу його взагалі не було (нагадаємо, що до того був «брудний» збір)! Крім того, Порядок №979, яким затверджено форму №20-ОПП, почав діяти тільки з 14.01.2011 року. Виходить якесь безглуздя: платник екоподатку мав подати до відповідного органу ДПС у встановлений Кодексом 10-денний строк (після встановлення екоподатку) повідомлення про виникнення об'єкта оподаткування за формою, якої ще не було в природі. I водночас подати «оновлену» форму №20-ОПП — про відсутність об'єкта оподаткування. Тож не знаємо, чи плакати, чи радіти цьому роз'ясненню податківців.

Тому, скоріше за все, платникам доведеться у 2011 році подавати звітність з екоподатку навіть з прочерками.

Наталія КУЦМІДА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру