• Посилання скопійовано

Усі бухгалтерські секрети в кишені

Тривалий час роботи, невелика вага і розмір, комфорт при читанні, порівнянний з читанням звичайної книги, тисячі книг в одному невеликому пристрої, можливість недорогого поповнення бібліотеки — переваги незаперечні. Досить прийнятна ціна — близько 300 у. о. для моделі середніх характеристик (є і дешевші). Проте це ще досить незвичні пристрої, і чи зручно ними користуватися у роботі?

Винахід паперу та книгодрукування був відповіддю на обмеження свого часу в галузі масового поширення інформації. Зростання обсягів інформації, що безперервно збільшується, її швидке застарівання сьогодні спричинюються до того, що друкування частини інформації просто не має сенсу. Чи вирішить проблему виробництво книг чи читання в електронному вигляді, — ми скоро побачимо.

Вихід технології «електронного» паперу на промислові рейки почався 2005 року. А вже через 4 роки обсяг різдвяних продажів книг в електронному вигляді у найбільшому інтернет-магазині США amazon.com перевищив кількість проданих у традиційному друкованому вигляді. Ось приклад з нашої дійсності. В Україні запущено пілотний проект електронних підручників у декількох звичайних українських школах1.

1 У США темою використання електронного підручника займався колишній губернатор Каліфорнії Арнольд Шварценеггер.

Чим же принципово відрізняється електронна книга від електронного тексту на комп'ютері? Адже читати з тим чи іншим ступенем комфорту можна на будь-яких електронних пристроях. Основна відмінність електронних книг — тип екрана: це так званий електронний папір. Практично всі електронні книги, що випускаються нині, мають екран E-ink.

Ви запитаєте, чому, власне, «папір»? Електронний папір формує зображення у віддзеркаленому світлі, екран електронних книг сам не світиться. Ось ця особливість і забезпечує:

  • читання тексту на такому пристрої практично з тим самим комфортом, що й на папері, і практично під будь-яким кутом;
  • можливість тривалої роботи пристрою без підзаряджання (енергія витрачається лише на зміну зображення).

Книга на долоні

Модель книги, що розглядається у цій статті, — PocketBook 602, пристрій, середній за ціною серед електронних книг, непогано оснащений (мал. 1). Діагональ екрана 6 дюймів і роздільна здатність 800х600 пікселів. Такий розмір дозволяє дотримати балансу між зручністю використання та компактністю. Функціональність пристрою така сама, як у старшої моделі PoсketBook 902 (екран 9,7-дюйма). Вона також може невдовзі з'явитися у багатьох користувачів завдяки «шкільному» проекту. Модель має стандартне розняття для навушників, слот для карт пам'яті формату microSD, вбудовані модулі Wi-Fi і Bluetooth для бездротового стягування книг. PocketBook 602 має порт microUSB. До комплекту входять перехідник USB, який можна використовувати для підключення флешки або самого пристрою до ПК, а також вбудований акселерометр, що автоматично повертає зображення при зміні орієнтації екрана. Старші моделі лінійки (603 і 903) мають сенсорне управління з використанням спеціальної ручки-стилуса. Хоча технологія електронного паперу і не дозволяє створювати сенсорні екрани, але виробники по-різному оминають ці обмеження. Наприклад, у PoсketBook використовують додатковий чутливий шар (в іншого виробника використовується мережа інфрачервоних променів).

Книга, яку можна не тільки читати

Створення власної бібліотеки — це перше, для чого варто використовувати пристрій, найкраще пристосований саме для читання. Є три основні джерела для поповнення бібліотеки:

  • електронна бібліотека Bookland;
  • різного роду безкоштовні сайти;
  • контент, створений або приведений у цифровий вигляд «своїми силами».

Bookland — це електронний магазин та бібліотека bookland.net.ua. Твори, на які термін авторських прав авторів та перекладачів вже закінчився, містяться у безкоштовному відкритому доступі у бібліотеці. В основному це класика української, російської та іноземної літератури. 500 книг з цієї бібліотеки відразу є на пристрої.

З погляду професійних інтересів нас цікавлять книги економічної та комп'ютерної тематики і навряд чи це твори, старші за 3 — максимум 5 років, — всі вони перебувають під захистом авторського права. Чимало книг журналів на цьому ресурсі можна купити. Наразі на цьому ресурсі не знайдено жодного бухгалтерського періодичного видання, але цілком можливо, що це справа часу. Все-таки вже сьогодні журнал «Дебет-Кредит» можна передплатити у цифровому вигляді у форматі pdf.

Програмне забезпечення для реєстрації, зв'язку, стягування та збереження з цього ресурсу міститься у пристрої PoсketBook, тож докладно спинятися на ньому не будемо. Усе працює коректно і зрозуміло для будь-якого користувача.

Сайти з безкоштовним контентом — друге джерело поповнення власної бібліотеки електронних книг. Чимало з них добре відомі — є декілька дуже великих російських та українських ресурсів.

Поданий на них контент спочатку завантажується на ваш ПК і, за потреби, готується (розархівується, сортується за тематичними папками). Далі до комп'ютера через USB-порт під'єднується пристрій Pocketbook у включеному стані (шнур входить до комплекту постачання). При цьому ПК працює з пристроєм як із зовнішнім диском. На малюнку 2 показано, як виглядає у ПК пристрій PocketBook. Працюють із PocketBook як з будь-яким іншим накопичувачем — книги та журнали можна просто копіювати на пристрій або записати на картку microSD і вставити у PocketBook для перегляду. Технічних проблем з використанням контенту з цього інтернет-ресурсу немає. Якщо тут щось і обговорюється, то в основному питання дотримання авторського права. Формати, які підтримує Poсketbook: pdf (Adobe з DRM-шифруванням), epub (Adobe DRM), pdf, epub fb2, txt, djvu, rtf, html, chm, doc, tcr, fb2.zip і формати зображень jpeg, bmp, png, tiff — користувача практично нічим не обмежують. На малюнку 3 показано сторінку журналу «Дебет-Кредит», який подано на порталі dtkt.com.ua для ознайомлення, стягнено та завантажено у пристрій. Саме так виглядає текст журналу на екрані — малюнки і фотографії виконані у градаціях сірого і виглядають дуже непогано. Заразом наголосимо, що на пристрої можна переглядати фото і зображення також у градаціях сірого.

Третім джерелом є контент, створений або оцифрований власними силами. Це може бути ваша власна добірка економічної або бухгалтерської інформації, з якою ви постійно працюєте у форматі Word або PDF. Якщо ви щойно збираєтеся її вивчати, то можна перевести необхідні статті в електронний вигляд і читати їх на пристрої.

Простий варіант — сканування паперового документа для власного використання. У цьому випадку зверніть увагу на дотримання авторських прав, приділяючи цьому особливу увагу, навіть якщо ви не викладаєте результат праці у мережу.

Наприклад, у вас збереглися річні комплекти вашого улюбленого бухгалтерського журналу за кілька останніх років і тематичні добірки, з якими шкода розлучатися. Спробуйте відсканувати один із матеріалів у формат djvu. Отриманий електронний документ зі сторінкою розміром А4 можна переглядати на 6-дюймовому екрані PoсketBook (мал. 4а і мал. 4б). Для більшої зручності перегляду та читання PocketBook 602 дозволяє змінювати масштаб зображення (щоправда, наразі немає прокрутки).

Водночас слід розвіяти міф про те, що тексти доводиться переглядати послідовно без пропусків. На малюнку 4б показано контекстне меню, яке дозволяє перейти до будь-якої сторінки, попри те що сам текст ніяк не був оброблений.

Слід зазначити, що найкращими можливостями для читання в електронних книгах мають файли у форматах різного роду «розмітки тексту», які можуть автоматично розміщуватися на екрані з перенесенням слів. У них можна зробити і структурований зміст, що дозволяє швидше працювати з текстом. Такими насамперед є формати fb2, htm, txt. На малюнку 4в показано приклад сторінки у форматі FB2 (при завантаженні на екранах різного розміру виконується підгонка) порівняно з необробленим текстом допомоги в djvu.

Після того як ми ознайомилися з можливостями читання на PocketBook інформації, давайте розглянемо, що ще корисного можна зробити. Почнімо з бездротового доступу до Iнтернету і читання новин сайта «Дебет-Кредит».

Налаштовуємося на гарячі новини

Для оперативного відстежування новин та публікацій на сайтах застосовуються стрічки новин RSS (англійська назва «Really Simple Syndication» у перекладі означає «справді просте отримання інформації»). Формат RSS використовують для анонсів новин інформації про останні публікації, оновлення тощо. Налаштування передплати відбувається двома етапами:

1) отримання адреси на сервері;

2) налаштування приймальної програми — агрегатора, що керуватиме отриманням та обробкою новин на самому пристрої.

На сайті www.dtkt.com.ua є можливість передплатити декілька RSS-каналів (мал. 5). Нам потрібно ввести точну адресу каналу RSS-клієнт на комп'ютері. Робиться це зазвичай так. Викличте контекстне меню, клацнувши правою кнопкою мишки на активному елементі, і скопіюйте адресу посилання необхідного RSS-каналу. Адреса одного з RSS-каналів «Автоматично з Дт-Кт» — http://www.dtkt.com.ua/rss/rus/automation.xml.

Запустімо програму RSS на PocketBook (Главное менюПриложенияPocketnews). На екрані, що відкрився, потрібно вибрати пункт добавить RSS-ленту і ввести адресу передплати, використовуючи вбудовану клавіатуру (мал. 6). Відтак вибираємо пункт Читать последние новости.

Пристрій звернеться в Iнтернет. Це буде зроблено через Wi-Fi-доступ, тож вам буде запропоновано вибрати одну з безпроводових мереж, доступних у цей момент. Якщо мережа захищена, підключення може зажадати введення коду доступу. Тепер, коли з'єднання встановлено, PocketBook можна використовувати для отримання новин та перегляду інтернет-сторінок (мал. 7).

Пристрій PocketBook має інтернет-браузер midori (Главное менюПриложенияwebbrowser). Тож отримати доступ до сайтів із законодавством і читати професійні форуми можна безпосередньо на пристрої. Враження непогані, хоча подекуди видно, що це нова функція, яку наразі ніхто серйозно не тестував на предмет зручності перегляду форумів та блокування активних елементів (для поліпшення перегляду сторінок доводиться блокувати анімовану рекламу, біжучі рядки тощо).

Але тут треба сказати, що це пристрій з оновлюваною прошивкою, яку можна, своєю чергою, стягувати на сайті pocketbook у розділі Підтримка та встановлювати самостійно. Те, що є технічним обмеженням сьогодні, завтра проблемою вже, як правило, не є. Звичайно, серфінг в Iнтернеті на покетбуку не такий зручний, як на комп'ютері. Але ж головне призначення пристрою — читання, і це він уможливлює просто чудово.

До змісту номеру