• Посилання скопійовано

Оновлення «1С:Підприємства 8»

Робимо все своїми руками

У зв'язку зі змінами податкового законодавства актуальною стає проблема оновлень облікових програм. Встановлюють ці оновлення, як правило, штатні системні адміністратори або спеціалісти «1С». Це не завжди зручно, бо спеціалісти не завжди можуть вчасно допомогти, що призводить до неправильного оформлення документів, простоїв у роботі.

Використовуючи покрокову інструкцію, ви зможете самостійно, просто і швидко оновити програму «1С:Підприємство».

Iнструкція складається з трьох частин:

1. Як отримати оновлення конфігурації «1С:Підприємство 8» (наприклад, із сайта http://softcom.ua1).

1 Процес отримання та встановлення оновлень показано на прикладі типової конфігурації «1С:Підприємство 8. Бухгалтерія для України» шляхом стягування зі сайта компанії СОФТКОМ.

2. Як встановити шаблон оновлення.

3. Як оновити типову конфігурацію «1С:Підприємство 8».

1. Як отримати оновлення конфігурації «1С:Підприємство 8».

Для стягнення оновлення «1С:Підприємство 8» слід зайти на сторінку: http://softcom.ua/1c/update/, перед тим зареєструвавшись (мал. 1). Для того щоб зареєструватися, введіть код користувача (реєстраційний номер програми) та пароль, наданий працівником компанії. Після цього на сторінці, що відкрилася, вам буде запропоновано таблицю, в якій міститимуться: список програм, номери релізів, опис оновлень та кнопки для стягування (мал. 2).

Для отримання оновлення виберіть свою програму, поточний реліз та натисніть кнопку Стягнути . Після чого ви потрапите на сайт користувачів «1С» — http://users.v8.1c.ru. Ще раз введіть код користувача (реєстраційний номер програми) та пароль. На сторінці, що відкрилася, виберіть розділ Зведена інформація, а на ньому — потрібну вам конфігурацію (мал. 3). У наведеному прикладі використовується конфігурація «Бухгалтерія для України». У вікні, що з'явилося, виберіть потрібний реліз, клацнувши мишкою на «номері версії» (мал. 4).

Після цього ви потрапите на сторінку опису релізу, де виберете Дистрибутив оновлення для технологічної платформи 8.1 або Дистрибутив оновлення для технологічної платформи 8.2, а також Зовнішня форма звіту... ..., якщо такі є в цьому оновленні (мал. 5).

Доступ до інших конфігурацій програмних продуктів «1С:Підприємство 8», які не були зареєстровані, буде недоступний. На сторінці, що відкрилася, вибираєте пункт Стягнути дистрибутив оновлення.

У запропонованому вікні збереження файлу натискаєте кнопку Зберегти (мал. 6а). Далі вказуєте папку, куди буде збережено файл оновлення.

Наприклад, можна створити на диску С: папку Оновлення 1С і зберегти файл у неї (мал. 6б). Немає принципового значення, куди буде збережено файл з дистрибутивом оновлення, проте зберігати краще туди, де його потім легко знайти.

Після закінчення завантаження у створеній папці ви знайдете архівний файл updsetup.exe. Клацніть двічі по ньому, щоб розпакувати архів. Унаслідок цього у папці з'являться декілька нових файлів, у т. ч. і файл setup.exe (мал. 6в). Відтак переходимо до встановлення шаблона оновлень.

2. Як встановити шаблон оновлення

Отже, у папці Оновлення 1С з'явився файл setup.exe — це і є файл інсталятора. Завдяки йому система самостійно розпаковує архів та копіює файл шаблонів оновлення конфігурації «1С:Підприємство 8» у каталог, визначений за умовчанням, або за вказаним вами шляхом. Один шаблон оновлень може використовуватися для оновлення кількох аналогічних конфігурацій. Це означає, що якщо потрібно оновити дві конфігурації «1С:Бухгалтерія 8», то шаблон досить встановити один раз.

Отже, для встановлення шаблонів оновлень клацніть двічі покажчиком мишки по файлу setup.exe. Унаслідок цього відкриється форма помічника встановлення шаблона оновлення конфігурації (у нашому прикладі конфігурації «Бухгалтерія для України»). Вам слід натиснути кнопку Далі.

Помічник встановлення шаблона оновлення конфігурації попросить вказати шлях (каталог, папку), за яким розташовуються вже встановлені шаблони попередніх оновлень і куди слід встановити поточний шаблон (мал. 7). Помічник сам визначить каталог шаблонів, встановлений за умовчанням у вашій системі. (Шлях до каталогу шаблонів може відрізнятися від прикладу, показаного на малюнку.) Рекомендуємо не змінювати шлях, який запропонує вам помічник, бо надалі система сама шукатиме там потрібні оновлення.

Після вибору каталогу натисніть кнопку Далі. Якщо встановлення шаблону пройшло вдало, залишиться лише натиснути кнопку ОК. Тепер шаблон оновлення встановлено у вашій обліковій системі, і ви можете переходити до наступного етапу.

3. Як відновити типову конфігурацію «1С 8»

Процес оновлення типових конфігурацій «1С:Підприємство 8» починається з відкриття (запуску) програми «1С» у режимі «Конфігуратор» (мал. 8).

Режим «Конфігуратор» призначено для виконання різних службових дій (створення архівних копій, оновлення бази даних та здійснення налаштувань). Для збереження архівної копії бази «1С:Підприємство 8» і подальшого оновлення «1С» у цьому завданні використовуватиметься саме режим «Конфігуратор».

Увага! Перед оновленням конфігурації обов'язково потрібно зробити архівну копію бази даних.

Для створення архівної копії у режимі «Конфігуратор» у меню Адміністрування виберіть пункт Вивантажити інформаційну базу (мал. 9). У вікні, що з'явилося, для створення архівної копії треба вказати папку, в якій ви хочете створити архівну копію (так званий файл вивантаження). Наприклад, створіть на диску С: або диску D: папку 1С_Архів.

Увага! Рекомендуємо давати інформативні назви файлам вивантаження — це допоможе істотно полегшити пошук потрібної копії у разі потреби.

Для запуску процесу створення архівної копії натисніть кнопку Зберегти. Відтак, після збереження, натисніть кнопку ОK.

Після вдалого створення архівної копії інформаційної бази можна перейти безпосередньо до процесу оновлення конфігурації. Для цього у меню Конфігурація виберіть пункт Відкрити конфігурацію (мал. 10). Якщо цей пункт у вас неактивний (сірого кольору), — це означає, що конфігурація у вас вже відкрита і можна переходити до наступного кроку.

При вдалому відкритті конфігурації відкриється вікно конфігурації. Якщо у правому верхньому куті вікна ви побачите «червоний замок», — це означає, що ваша конфігурація є типовою, і ви можете переходити до наступного кроку (мал. 11).

Якщо «червоного замка» немає, — то до налаштування підтримки вашої конфігурації вносилися зміни.

Увага! Якщо до конфігурації вносилися зміни, використовувати цю інструкцію для оновлення такої конфігурації не можна.

У такому разі рекомендуємо звернутися по допомогу в оновленні до спеціалістів, які здійснювали зміни у конфігурації.

Після того як ви переконалися, що конфігурація вашого програмного продукту є типовою, переходьте до наступного кроку оновлення конфігурації.

Для цього у меню Конфігурація виберіть пункт Підтримка і підпункт Оновити конфігурацію (мал. 12). Якщо цей пункт неактивний (сірого кольору), як правило, це означає, що конфігурація у вас не відкрита. Поверніться назад і відкрийте конфігурацію знову, як показано на малюнку 10.

Відтак програма запропонує знайти доступні оновлення. Якщо ви вже встановили шаблони оновлень на свій комп'ютер, у діалозі програми натисніть кнопку Далі.

Якщо ви встановлювали шаблони оновлень до рекомендованого системою каталогу шаблонів, достатньо залишити лише верхню пташку Шукати у поточному каталозі шаблонів і оновлень (мал. 13). У цьому разі пошук оновлень займе менше часу, ніж якщо всі пташки увімкнено. Після цього відкриється вікно, в якому відповідні для вашої конфігурації оновлення будуть виділені жирним шрифтом (мал. 14).

Для продовження двічі клацніть покажчиком мишки на цьому оновленні або один раз по номеру оновлення і натисніть кнопку Готово. Тепер натисніть кнопку Продовжити оновлення.

Компанія СОФТКОМ

офіційний партнер фірми «1С» зі статусами «1С:Франчайзі» і «Центр сертифікованого навчання». На ринку інформаційних технологій компанія працює з 1999 р. Серед клієнтів: державні органи влади, корпорації і невеликі фірми.

За напрямом «1С» СОФТКОМ успішно реалізує такі види послуг: постачання програм «1С:Підприємство 8», їх встановлення, налаштування, подальше обслуговування, надання оновлень, розроблення, консультування та навчання роботи у програмі, як індивідуальне, так і в центрі сертифікованого навчання.

На цьому етапі система видасть інформаційне повідомлення про назву, постачальника і номер релізу вашої поточної та нової конфігурації (мал. 15). У наведеному прикладі це конфігурація «Бухгалтерія для України».

Натисніть кнопку ОК. Залежно від можливостей вашого комп'ютера процес оновлення може зайняти певний час.

Після оновлення конфігурації система запропонує оновити безпосередньо конфігурацію вашої інформаційної бази даних. На цьому етапі відбудеться внесення всіх змін, зумовлених оновленням конфігурації.

Для оновлення інформаційної бази даних натисніть кнопку Так. Залежно від можливостей вашого комп'ютера процес оновлення може зайняти певний час. Після чого система запропонує підтвердити внесення до конфігурації вашої інформаційної бази змін, зумовлених оновленням (мал. 16).

Для закінчення оновлення конфігурації бази даних натисніть кнопку Прийняти (мал. 17), і після закінчення цього процесу конфігурація вашої інформаційної бази буде оновлена.

Закрийте програму. Після цього запустіть її у користувацькому режимі «1С:Підприємство». При першому запуску після оновлення система самостійно внесе необхідні зміни до даних (наприклад, якщо змінилися ставки податків, змінить їх) і сформує для вас звіт про зміни оновлення.

На цьому процес оновлення завершено, і ваша програма актуалізована відповідно до всіх змін.

Редакція «Автоматично» вдячна компанії СОФТКОМ за надані матеріали та допомогу в підготовці статті.

До змісту номеру