• Посилання скопійовано

ПДФО сплачується з нарахованої, але не виплаченої заробітної плати

Чи потрібно перераховувати до бюджету ПДФО, якщо зарплата нарахована, але не виплачена?

Починаючи з 01.01.2011 р., відповідно до абзацу «д» п. 176.2 ПКУ, податковий агент зобов'язаний подавати до органу ДПС за місцем своєї реєстрації податкову декларацію з податку на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) за базовий податковий період, що дорівнює календарному місяцю. У цій декларації зазначаються відомості про загальні суми доходів, нараховані на користь платників податку, і загальні суми ПДФО, утримані з цих доходів, а також обсяги перерахованого податку до бюджету.

Податкова декларація подається протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного місяця (пп. 49.18.1 ПКУ). Згідно з п. 57.1 ПКУ, сума податкового зобов'язання, зазначена в податковій декларації, повинна перераховуватися до бюджету протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку, передбаченого для подання такої декларації.

Враховуючи, що відповідно до п. 18.1 ПКУ на податкового агента покладено обов'язок перерахування ПДФО до бюджету від імені та за рахунок коштів платника податків, такий податковий агент повинен у зазначені терміни перерахувати до бюджету суму ПДФО з нарахованої, але не виплаченої заробітної плати. Так, ПДФО з нарахованої, але не виплаченої заробітної плати за січень 2011 року слід перерахувати до бюджету до 02.03.2011 р. (включно).

Суми податкових зобов'язань з ПДФО, зазначені в податковій декларації, є узгодженими сумами податкових зобов'язань податкового агента, тому в разі їх неповної чи несвоєчасної сплати нараховується пеня та до податкового агента застосовуються штрафи:

— при затримці перерахування ПДФО до бюджету до 30 календарних днів включно — у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу;

— при затримці понад 30 календарних днів — у розмірі 20% такої суми (п. 126.1 ПКУ).

ДПА у Львівській обл.

До змісту номеру