• Посилання скопійовано

Самозайняті особи зобов'язані стати на облік в органі ДПС за місцем свого постійного проживання

Який порядок оподаткування доходів самозайнятих осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, зокрема приватну нотаріальну, передбачено Податковим кодексом?

Щодо обліку в органах Державної податкової служби самозайнятих осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, зокрема приватну нотаріальну.

Згідно з пунктами 49.1, 65.1 розділу II, пунктами 178.1, 178.4 ПКУ приватний нотаріус як самозайнята особа зобов'язаний стати на облік (зареєструватися) в органі ДПС за місцем свого постійного проживання та подавати до 1 травня року, наступного за звітним, до такого органу річну податкову декларацію за результатами звітного року.

З огляду на положення статей 63 та 65 розділу II Податкового кодексу України приватний нотаріус підлягає взяттю на облік в органах Державної податкової служби:

1) за місцем проживання (податковою адресою), якщо місце проживання (реєстрації відповідно до паспорта) та місце розташування робочого місця (контори) приватного нотаріуса (відповідно до реєстраційного посвідчення про реєстрацію приватної нотаріальної діяльності) відповідають одному органу ДПС. При цьому такий орган є основним і єдиним місцем обліку приватного нотаріуса як самозайнятої особи;

2) за місцем проживання (основне місце обліку) та місцем розташування робочого місця (контори) приватного нотаріуса (неосновне місце обліку), якщо місце проживання приватного нотаріуса та місце розташування його контори відповідають різним органам ДПС.

Приватний нотаріус зобов'язаний стати на облік в органі ДПС за основним та неосновним місцем обліку. При цьому до органу ДПС за неосновним місцем обліку приватний нотаріус подає інформацію, перелік якої визначено пунктами 172.4, 173.4, 174.4 ПКУ. Iнші обов'язки податкового агента та платника податку з доходів фізичних осіб приватний нотаріус виконує за основним місцем обліку.

Оскільки до набрання чинності Кодексом основними місцями обліку приватних нотаріусів були органи ДПС за місцями розташування їхніх робочих місць (контор), то у зв'язку зі змінами у законодавстві щодо визначення основного місця обліку приватних нотаріусів має бути проведено зміну основних місць обліку тих приватних нотаріусів, стосовно яких є різними органи ДПС, що відповідають місцям проживання (податковій адресі) та місцям розташування робочих місць (контор) приватних нотаріусів.

Про необхідність проведення таких процедур зазначено в Наказі ДПА України від 22.12.2010 р. №979 «Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів та визнання такими, що втратили чинність, наказів Державної податкової адміністрації України», зареєстрованому в Мін'юсті юстиції України 30.12.2010 р. за №1439/18734.

З метою надання платникам податків податкової консультації з питання обліку в органах ДПС самозайнятих осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, зокрема приватну нотаріальну, ДПАУ розробила відповідні методичні рекомендації. Згідно з ними довідка про взяття на облік за ф. №4-ОПП (додаток 2 до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом ДПАУ від 22.12.2010 р. №979) із зазначенням виду професійної діяльності («приватний нотаріус») визнається свідоцтвом про реєстрацію в органі Державної податкової служби.

Докладніше питання оподаткування доходів самозайнятих осіб висвітлено в Листі ДПАУ від 26.01.2011 р. №1984/7/17-0717 «Щодо обліку та звітності самозайнятих осіб».

ДПА у м. Києві

До змісту номеру