• Посилання скопійовано

Платники ПДВ за нульовою ставкою можуть подавати декларацію з ПДВ раз на квартал

Юридична особа — платник ЄП за ставкою 6%. Чи зберігається квартальна звітність з ПДВ?

Відповідно до пункту 202.2 ПКУ квартальними платниками ПДВ є: платники податку, які відповідно до підпункту «б» пункту 154.6 ПКУ мають право на застосування нульової ставки податку на прибуток, на період з 1 квітня 2011 року до 1 січня 2016 року можуть вибрати квартальний податковий період. Заява про вибір квартального податкового періоду подається податковому органу разом з декларацією за наслідками останнього податкового періоду календарного року. При цьому квартальний податковий період починає застосовуватися з першого податкового періоду наступного календарного року.

У разі якщо протягом будь-якого періоду з початку застосування квартального податкового періоду платник податку втрачає право на застосування нульової ставки податку на прибуток, передбаченої підпунктом «б» пункту 154.6 ПКУ, такий платник податку зобов'язаний самостійно перейти на місячний податковий період починаючи з місяця, на який припадає таке перевищення, що зазначається у відповідній податковій декларації за наслідками такого місяця.

У пункті 154.6 ПКУ передбачено: «на період з 1 квітня 2011 року до 1 січня 2016 року застосовується ставка 0 відсотків для платників податку на прибуток, у яких розмір доходів кожного звітного податкового періоду наростаючим підсумком з початку року не перевищує трьох мільйонів гривень та нарахованої за кожен місяць звітного періоду заробітної плати (доходу) працівників, які перебувають з платником податку у трудових відносинах, є не меншим, ніж дві мінімальні заробітні плати, розмір якої встановлено законом». Такі платники податку повинні відповідати одному із таких критеріїв:

1) діючі, у яких протягом трьох послідовних попередніх років (або протягом усіх попередніх періодів, якщо з моменту їх утворення минуло менше трьох років);

2) щорічний обсяг доходів задекларовано в сумі, що не перевищує трьох мільйонів гривень;

3) середньооблікова кількість працівників протягом цього періоду не перевищувала 20 осіб.

З 1 січня 2011 року в частині оподаткування суб'єктів малого підприємництва застосовується Указ Президента України від 03.07.98 р. №727 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва». Згідно із ст. 4 Указу суб'єкти малого підприємництва — юридичні особи про результати господарської діяльності звітують за звітний (податковий) період (квартал).

ДПI у Деснянському районі м. Києва

До змісту номеру