• Посилання скопійовано

Роз'яснення ДПАУ про акцизну декларацію

Нагадаємо, що платники акцизного податку щомісяця подають до податкового органу за місцем реєстрації декларацію, форма якої та порядок заповнення визначені наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. №1030 (далі — Порядок №1030), чинним з 04.02.2011 р.
ДПАУ своїм листом від 21.02.2011 р. №4811/7/21-0117 вже роз'яснювала порядок подання і заповнення першої декларації акцизного податку (далі — декларація), яку, на її думку, слід було подати вже за лютий (див. наш коментар у «ДК» №13/2011). А тепер листом від 11.03.2011 р. №4894/6/21-01151 (далі — Лист) пояснює порядок подання та заповнення декларації2. I в цьому Листі ДПАУ робить наголос на «техніці» її заповнення.

Так, у п. 1 Листа це відомство акцентує увагу на тому, що оскільки кількість розрахунків і додатків у кожного платника податків своя, то при їх поданні необхідно заповнити відповідні графи розділу «Разом з Декларацією акцизного податку подаються:» наприкінці декларації, а саме «...ознака подачі, кількість примірників, кількість сторінок…». Як заповнити «кількість примірників» і «кількість сторінок», ДПАУ сподівається, що платникам податків відомо. А ось що таке «ознака подачі» пояснює в п. 2 Листа — «інформацію щодо подання відповідного додатка до декларації акцизного податку платник повинен самостійно зазначити в графі «Ознака подачі» такої декларації шляхом проставлення позначки, наприклад «х». У світлі останніх «новацій», що стосуються заповнення податкових накладних, чи можна вважати «наприклад «х» керівництвом до дії? I що за покарання чекає на платника податків, якщо він замість «хрестиків» поставить, наприклад, «галочки» або взагалі не заповнить цей розділ? Чи буде визнано податковим органом таку декларацію поданою? У Листі про це жодного слова!

1 З документом можна ознайомитися у «ДК» №16/2011.

2 Для того, щоб зручніше було читати матеріал, радимо мати під рукою декларацію акцизного податку разом із додатками. Бланки можна також знайти на нашому сайті www.dtkt.com.ua у розділі «Бланки».

ДПАУ також нагадує, що Порядком №1030 передбачено особливий порядок уточнення платником податків самостійно виявлених помилок. Разом із уточнюючою декларацією (про що робиться відмітка у відповідному полі загальної декларації) обов'язково подається Розрахунок (додаток 6 до Порядку), у якому, зокрема, визначається різниця між раніше задекларованими податковими зобов'язаннями зі сплати акцизного податку і зобов'язанням, зазначеним в уточнюючій декларації. Цю різницю вносять до картки особового рахунка платника. Також разом із уточнюючим розрахунком слід надати і всі «...ті розділи, розрахунки і розшифровки, відповідно до яких платником акцизного податку складається уточнююча декларація».

Приклад При розрахунку своїх зобов'язань за березень 2011 року підприємство «А» подало за березень «порожню» декларацію акцизного податку, а потім з'ясувало, що не включило до неї реалізовані на території України і вироблені в Україні підакцизні товари, а саме: пиво солодове (код 2203 00) у кількості 1000 одиниць місткістю 0,5 л, що спричинило ненарахування податкових зобов'язань у сумі 370,00 грн (за ставкою 0,74 грн за 1 л). 27.04 підприємство подає уточнюючий розрахунок, де виправляє цю помилку. Уточнити свої зобов'язання платник податків може як в поточній декларації за квітень, так і подавши уточнюючу декларацію. У будь-якому разі необхідно буде подати загальну декларацію, розрахунок за формою додатка 6 до Порядку №1030. Оскільки виявлена помилка не відображається в додатку 3 до Порядку №1030, то підприємство його не подає. Див. зразок заповнення звітності з акцизного податку за березень 2011 р. і додаток 6 (зразок 1 і зразок 2).

Зразок 1

Зразок заповнення звітності з акцизного податку за квітень 2011 р.

Зразок 2

У п. 4 Листа ДПАУ роз'яснила заповнення розділу А декларації. Для того щоб визначити суму акцизного податку за рядком А декларації, необхідно взяти дані:

1) розрахунку суми акцизного податку з підакцизних товарів (продукції), на які встановлено специфічні ставки акцизного податку (додаток 1 до Порядку);

2) розрахунку суми акцизного податку з алкогольних напоїв, на які встановлено специфічні ставки акцизного податку (додаток 3 до Порядку).

Сума податкового зобов'язання переноситься за відповідними кодами розділу А з колонки 16 Розрахунку (додаток 3 до Порядку).

Пунктом 4.8 Порядку №1030 зазначено, що за рядком Б12 відображається вся сума податкового зобов'язання (сума рядків Б1 — Б8 за мінусом Б9). У тому числі в рядку Б12.1 — Б12.2 — сума податкового зобов'язання за кодами бюджетної класифікації, обчислена окремо за специфічною і за адвалорною ставками акцизного податку. ДПАУ в п. 6 Листа доповнює цей пункт Порядку своїми роз'ясненнями, а також інформує платника податків про коди бюджетної класифікації, затверджені Наказом Мінфіну від 14.01.2011 р. №11, а саме:

для виготовлених в Україні тютюнових виробів:

а) за специфічною ставкою акцизного податку — код 14020600;

б) за адвалорною ставкою акцизного податку — код 14020700;

для імпортних тютюнових виробів:

1) за специфічною ставкою акцизного податку — код 14030600;

2) за адвалорною ставкою акцизного податку — код 14030700.

Пунктом 5 Листа ДПАУ роз'яснює порядок відображення податкових векселів, виданих для виробництва алкогольних напоїв до отримання спирту: у графі 10 додатка 3 до Порядку платник податків зазначає всю суму податкового зобов'язання за всіма такими податковими векселями, термін оплати яких настав у звітному місяці. Цю саму суму буде відображено і за рядком А1.1 загальної декларації. Разом із декларацією і Розрахунком (додаток 3 до Порядку) подається Перелік податкових векселів (додаток 7 до Порядку), у якому перераховуються всі податкові векселі, термін оплати за якими настав у звітному місяці.

Наприкінці від себе додамо, на що ще необхідно звернути увагу під час заповнення декларації. Згідно з Порядком у декларації зазначається повне найменування платника податків, тому якщо замість «Товариства з обмеженою відповідальністю «МММ» стоятиме «ТзОВ «МММ», то органи ДПС можуть визнати таку декларацію неприйнятою.

Вид платника податків у декларації повинен відповідати переліку, наведеному ст. 212 розділу VI ПКУ.

Платник податків зобов'язаний подавати декларацію за кожен звітний період незалежно від того, чи провадив він господарську діяльність у цьому періоді. Як це зробити технічно, якщо склад декларації (перелік розділів і додатків до неї) визначається видом діяльності платника, — не зрозуміло ні з порядку її заповнення, ні з коментованого листа.

У декларації зазначаються всі передбачені формою показники, якщо таких показників немає, ставиться прочерк.

Марина ТАРАСОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру