• Посилання скопійовано

Що нового

За порушення терміну повернення надлишкових коштів сплачується штраф

! Страхувальникам у ФСС з ТВП

Виконавча дирекція ФСС з ТВП повідомила, що страхувальники, які виявили завищення сум на виплату матеріального забезпечення застрахованим особам, зазначених у заявах-розрахунках, терміново повинні письмово повідомити орган Фонду про зміст помилки (прізвище та ініціали застрахованої особи, номер листка непрацездатності та вид допомоги, за яким виявлено помилку) з подальшим відображенням повернутих сум у звіті щодо коштів Фонду за формою №Ф4-ФСС з ТВП.

Надлишкові суми мають бути повернені на рахунок органу відділення Фонду, з якого здійснювалося фінансування, протягом трьох робочих днів після виплати допомоги застрахованим особам за рахунок отриманих від Фонду коштів, але не пізніше трьох робочих днів після найближчого від отримання коштів Фонду терміну виплати заробітної плати у страхувальника.

У разі порушення 3-денного терміну повернення надлишкових коштів страхувальник повинен сплатити штраф у розмірі 10% несвоєчасно повернутих страхових коштів та пеню в розмірі 0,1% від суми несвоєчасно повернутих страхових коштів і штрафних санкцій, розраховану за кожен день прострочення платежу.

Районна, міжрайонна, міська виконавчі дирекції відділення Фонду після отримання цих коштів на рахунок зворотного фінансування зменшує суму чергової заяви до виконавчої дирекції відділення Фонду, а отримані (повернуті) кошти використовує для фінансування подальших заяв-розрахунків.

Лист Виконавчої дирекції ФСС з ТВП від 05.04.2011 р. №01-16-755


ПМД тепер оформляється за заявою, поданою разом із копією ЗЕД-контракту

! Суб'єктам ЗЕД

Постановою КМУ від 21.03.2011 р. №281 схвалено нову редакцію Порядку та умов подання періодичної митної декларації (далі — ПМД), яка набрала чинності з 01.04.2011 р.

Отже:

1. Для отримання дозволу на подання ПМД підприємство подає заяву до підрозділу митного оформлення митного органу, яким здійснюватиметься оформлення такої декларації.

До заяви додається завірена підприємством копія ЗЕД-договору (контракту) або іншого документа, що використовується в міжнародній практиці замість договору (контракту).

Раніше до заяви також додавалися підтвердження права на пільги та відомостей щодо заходів нетарифного регулювання.

Заява тепер розглядається протягом трьох годин з моменту її подання (раніше — трьох робочих днів).

2. Визначено перелік документів, які потрібно подавати для здійснення митного контролю та митного оформлення товарів за ПМД до підрозділу митного оформлення митного органу, який надав дозвіл на подання ПМД.

3. ДМСУ визначила підстави для відмови в оформленні ПМД, серед яких, зокрема, подання декларації без повного комплекту документів, зазначених у пункті 5 нової редакції Порядку та умов подання ПМД. При цьому митний орган заповнює картку відмови.

4. Підприємство, якому надано дозвіл на подання ПМД, зобов'язане до 15 числа місяця, що настає за кожним календарним місяцем дії ПМД, подати заповнену ВМД про товари, переміщені за ПМД у попередньому календарному місяці, та документи, необхідні для здійснення митного контролю та митного оформлення таких товарів, крім вже поданих для декларування товарів за ПМД, а також сплатити митні платежі.

Лист ДМСУ від 30.03.2011 р. №11/7-10.10/5252-ЕП


Затверджено форми документів для продажу майна з податкової застави

! Платникам податків

Затверджено форми документів, необхідних для реалізації майна, що перебуває у податковій заставі. А саме:

1. Акта переоцінки майна платника податків, яке перебуває у податковій заставі, під час продажу через організації роздрібної торгівлі.

2. Акта приймання-передачі майна платника податків, яке перебуває у податковій заставі, під час продажу через організації роздрібної торгівлі.

3. Акта переоцінки майна платника податків, яке перебуває у податковій заставі, для продажу на біржових торгах.

4. Повідомлення про реалізацію майна платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Наказ ДПАУ від 12.03.2011 р. №137
набере чинності з дня опублікування (станом на 12.04.2011 р. не опублікований)


Роз'яснено заповнення податкових накладних і реєстрів ПН

! Платникам ПДВ

ДПАУ зазначає, що платники податку щомісяця у строки, передбачені для подання податкової звітності (календарний місяць), у т. ч. для яких встановлено звітний податковий період — квартал, подають органу ДПС копії записів у реєстрах виданих та отриманих податкових накладних за такий період в електронному вигляді.

Реєстри можуть подаватися:

1) за допомогою телекомунікаційних мереж загального користування з використанням надійних засобів ЄЦП (за умови отримання їх у визначеному законодавством України порядку) у форматі, затвердженому центральним органом податкової служби;

2) на електронних носіях.

Пунктом 201.15 ПКУ, а також п. 9.1 Порядку заповнення податкової накладної (наказ №969) передбачено щомісячний період для складання та надання Реєстру до податкового органу.

Тож кожного наступного місяця складається новий Реєстр, нумерація в якому розпочинається з №1. Отже, і нумерація податкових накладних щомісяця починається також заново.

У службовому полі Реєстру для відмітки номера порції Реєстру (ряд. 013) проставляється числове значення від 01 до 99.

Згідно з електронним форматом (відповідно до стандарту), затвердженим ДПСУ, реєстри, які містять значну кількість записів, рекомендується подавати порціями не більше 20 тисяч записів. Таким чином, заповнення рядка 013 є обов'язковим.

З метою більшої наочності, зручності заповнення та виключення помилок при написанні номерів рукописним способом форма передбачає наявність певної кількості комірок для цифрових реквізитів цього документа. При цьому якщо номер договору містить більше 6-ти розрядів, то платник має право додати потрібну кількість комірок.

Для електронної форми ПН є можливість заповнювати номер цивільно-правового договору значеннями завдовжки більше 6 символів; саме так реалізовано заповнення цього поля — «№ договору» в програмному забезпеченні «Податкова Звітність» (версія 1.29.6).

Якщо продавцю надається знижка, то у гр. 6 «Ціна постачання одиниці товару/послуги без врахування ПДВ» податкової накладної слід відображати фактичну (з урахуванням знижки) відпускну ціну товару без урахування ПДВ.

Лист ДПА у м. Києві від 03.03.2011 р. №2074/10/31-606


Підвищено розміри виплат на дитину

! Фізособам

Допомога при народженні дитини нараховується виходячи з розміру прожиткового мінімуму для дітей у віці до шести років, установленого на день народження дитини.

На першу дитину виплачуються 30 прожиткових мінімумів (з 1 квітня — 24960 грн), на другу — 60 (49920 грн), на третю і кожну наступну — 120 (99840 грн). 10 мінімумів (8320 грн) батьки отримують відразу. Решту суми на першу дитину — протягом 2 років, на другу — 4 років, на третю і кожну наступну — протягом 6 років рівними частками.

Закон України від 17.03.2011 р. №3164-VI чинний з 09.04.2011 р.


Затверджена форма декларації з прибутку про результати спільної діяльності

! Суб'єктам спільної діяльності

ДПАУ затвердила:

1) форму податкової декларації про результати спільної діяльності на території України без створення юридичної особи;

2) порядок ведення обліку результатів спільної діяльності на території України без створення юридичної особи.

Порядок застосовується до тих договорів про спільну діяльність, за якими провадиться госпдіяльність на території України або метою яких є отримання доходів, що підлягають оподаткуванню відповідно до розділу III ПКУ.

Якщо договір про спільну діяльність укладено між платником (платниками) податку на прибуток підприємств та особою (особами), що не є платником (платниками) податку, то уповноваженим платником у частині ведення податкового обліку може бути лише особа, що є платником податку.

Наказ ДПАУ від 28.02.2011 р. №113
набере чинності з дня опублікування (станом на 12.04.2011 р. не опублікований)


За минулорічні порушення застосовуватимуть відповідальність за ПКУ

! Платникам податків

ДПАУ вважає, що оскільки Податковим кодексом не передбачено зворотну дію його положень у часі до порушень, вчинених платниками податків до 01.01.2011 р., то податкові органи цілком правомірно застосовуватимуть відповідальність за такі порушення, виявлені під час перевірок за попередні роки, у порядку та розмірах, передбачених Податковим кодексом.

При цьому санкції, встановлені Податковим кодексом, мають диференціюватися у такому порядку:

1. Якщо виявлені події, факти не вважалися правопорушенням за податковим законодавством, чинним до 01.01.2011 р., а Податковим кодексом такі події, факти визначаються як правопорушення, за вчинення якого передбачено застосування відповідальності, то у такому разі відповідальність не застосовується.

2. У разі коли податковим законодавством, чинним до 01.01.2011 р., подія, факт визначалися як правопорушення, за вчинення якого застосовувалася відповідальність, і в Податковому кодексі ця сама подія, факт визначаються як правопорушення, за вчинення якого також застосовується юридична відповідальність, то у такому випадку застосовується відповідальність, яка є чинною на момент її застосування.

Отже, якщо порушення було таким і до 01.01.2011 р., то відповідальність — за новим порядком та у нових розмірах. А якщо її не було, то відповідальність — також за новим порядком та у нових розмірах.

За логікою ДПАУ, незалежно від того, чи було таке порушення до 01.01.2011 р., чи ні, його наявність у Податковому кодексі дає право на застосування санкцій саме за ПКУ.

Лист ДПА України від 18.03.2011 р. №5545/6/10-1015/1035 див. у наступних числах «ДК»


Змінено умови здійснення нерезидентом страхової діяльності в Україні

! Нерезидентам

Відповідно до змін до Закону «Про страхування» страховик-нерезидент має право здійснювати страхову діяльність в Україні за умови, що держава, в якій він зареєстрований, не включена до переліку офшорних зон, визначеного згідно із законодавством України. У разі здійснення перестрахування вимога щодо членства у Світовій організації торгівлі держави, в якій зареєстрований страховик-нерезидент, не застосовується.

Закон від 15.03.2011 р. №3138-VI чинний з 06.04.2011 р.


Держмитслужба полегшила отримання дозволу на застосування митного режиму переробки

! Суб'єктам ЗЕД

З метою полегшення отримання дозволу щодо переробки товарів та скорочення цього процесу Держмитслужба внесла зміни до Порядку застосування митних режимів переробки на митній території України та за її межами.

Суть змін полягає в тому, що з абзацу 2 пункту 2.6 розділу II Порядку вилучено норму про те, що дозвіл щодо переробки товарів 1 — 24 груп згідно з УКТЗЕД під час їх переміщення у митних режимах переробки надається керівником митного органу або його заступником.

Йдеться про дозвіл на застосування пільгового митного режиму переробки товарів, що надається для переробки товарів на території України або за її межами.

Згідно з УКТЗЕД до цих товарів належать:

1) тварини і продукти тваринного походження;

2) продукти рослинного походження;

3) жири і масла тваринного та рослинного походження, харчові жири, віск тощо;

4) готові харчові продукти, алкогольні та безалкогольні напої, оцет, тютюн і його замінники.

Наказ ДМСУ від 12.03.2011 р. №188
набере чинності з дня опублікування (станом на 12.04.2011 р. не опублікований)

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру