• Посилання скопійовано

Про облік платників акцизного податку (витяг)

Лист ДПАУ від 17.03.2011 р. №7398/7/21-0217

Про облік платників акцизного податку (витяг)

Суттєво. Юридична особа, яка має відокремлені підрозділи (філії та представництва, що здійснюють виробничу діяльність), з 1 січня 2011 року безпосередньо є платником акцизного податку та має подавати декларацію акцизного податку згідно зі ст. 223 Податкового кодексу та сплачувати визначені податкові зобов'язання.

! Платникам акцизного податку

Iз набранням чинності з 1 січня 2011 року Податковим кодексом України та із урахуванням листа Мінфіну України — головного органу у системі центральних органів виконавчої влади із забезпечення реалізації єдиної державної фінансової, бюджетної та податкової політики — від 22.02.2011 р. №31-21020-06-18/5014 Державна податкова адміністрація України інформує про таке.

Підпунктом 212.1.1 пункту 212.1 статті 212 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. №2756-VI (далі — Податковий кодекс) визначено, що особа, яка виробляє підакцизні товари (продукцію) на митній території України, є платником акцизного податку.

У пп. 212.3.1 п. 212.3 ст. 212 Податкового кодексу зазначено, що реєстрація в органах державної податкової служби як платника податку суб'єкта господарювання, що здійснює діяльність з виробництва підакцизних товарів (продукції) та/або імпорту алкогольних напоїв та тютюнових виробів, яка підлягає ліцензуванню, здійснюється на підставі відомостей щодо видачі такому суб'єкту відповідної ліцензії.

Таку інформацію зобов'язані надавати уповноважені органи ліцензування органу державної податкової служби за місцезнаходженням суб'єкта господарювання. Відповідно до ст. 3 Закону України від 19.12.95 р. №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» ліцензія видається за наявності копій засновницьких документів та документів, що підтверджують державну реєстрацію суб'єкта господарювання.

Що стосується реєстрації виробників підакцизних товарів, діяльність яких не підлягає ліцензуванню, то підпунктом 212.3.2 п. 212.3 ст. 212 розділу VI Податкового кодексу передбачено, що реєстрація таких осіб як платників акцизного податку здійснюється органами державної податкової служби за місцем державної реєстрації таких суб'єктів у місячний строк із дня початку господарської діяльності. Державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців проводиться державним реєстратором виключно у виконавчому комітеті міської ради міста обласного значення або у районній, районній у містах Києві та Севастополі державній адміністрації за місцезнаходженням юридичної особи або за місцем проживання фізичної особи — підприємця (ст. 5 Закону України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» (далі — Закон №755).

Згідно зі ст. 356 Цивільного кодексу України (зі змінами, внесеними Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Податкового кодексу України») місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

Відповідно до статті 95 Цивільного кодексу України філії та представництва не є юридичними особами.

Відповідно до статті 4 Закону №755 відокремлені підрозділи (філії і представництва) не підлягають державній реєстрації.

Таким чином, юридична особа, яка має відокремлені підрозділи (філії та представництва, що здійснюють виробничу діяльність), з 1 січня 2011 року безпосередньо є платником акцизного податку та має подавати декларацію акцизного податку згідно зі ст. 223 Податкового кодексу та сплачувати визначені податкові зобов'язання.

Заступник голови комісії з проведення реорганізації ДПА України,
заступник голови ДПА України О. КОТЬКАЛО

До змісту номеру