• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ФСС з ТВП від 04.02.2011 р. №04-29-196

Страховий стаж при розрахунку лікарняного

При розрахунку суми лікарняного в бухгалтера виникає запитання щодо того, як правильно обчислити страховий стаж працівника. На це запитання відповідає ФСС з ТВП у листі від 04.02.2011 р. №04-29-196 (див. у «ДК» №15/2011).

Як надається допомога з тимчасової непрацездатності

Підставою для нарахування лікарняних є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності. Порядок та умови видачі, продовження та обліку листків непрацездатності, здійснення контролю за правильністю їх видачі визначено Iнструкцією №4551.

Для нарахування лікарняних має значення:

1) строк хвороби, зазначений у листку непрацездатності, а також її причини;

2) заробіток за 6 місяців перед настанням хвороби;

3) графік роботи підприємства;

4) страховий стаж працівника.

Перші п'ять календарних днів хвороби, незалежно від її причини, оплачуються за рахунок коштів працедавця, а всі наступні дні хвороби — за рахунок коштів ФСС з ТВП. Лікарняні по догляду за хворими членами сім'ї, на час карантину повністю оплачуються ФСС з ТВП. Розмір компенсації втрати заробітку через хворобу залежить від страхового стажу.

Розрахунок страхового стажу

Нагадаємо, що страховий стаж, як визначено п. 9 ст. 2 Закону і ч.1 ст. 7 №22402, це — період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, і за який щомісяця сплачені страхові внески (нею, роботодавцем) у сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок.

1 Iнструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України від 13.11.2001 р. №455.

2 Закон України від 18.01.2001 р. №2240-III «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням».

До страхового стажу зараховується і загальний трудовий стаж особи до введення в дію Закону №2240 (ч. 2 ст. 7 Закону №2240), тобто до 1 січня 2001 року. Розмір допомоги з тимчасової непрацездатності відповідно до ст. 37 Закону №2240 залежить від страхового стажу (див. таблицю).

Таблиця

Розмір допомоги з ТВП залежно від страхового стажу

Страховий стаж
Розмір допомоги, відсотків
До 5 років
60
Від 5 до 8 років
80
Понад 8 років
100
Незалежно від страхового стажу:
— особи, віднесені до категорій 1 — 4 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
— один з батьків або особа, яка їх замінює, що здійснюють догляд за хворою дитиною віком до 14 років, яка постраждала від Чорнобильської катастрофи;
— ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
— особам, віднесеним до жертв нацистських переслідувань відповідно до Закону України «Про жертви нацистських переслідувань»;
— донорам, які мають право на пільгу, передбачену статтею 10 Закону України «Про донорство крові та її компонентів»
100

У коментованому листі фахівці ФСС з ТВП, посилаючись на ч. 7 Закону №2240, нагадують, що страховий стаж обчислюється в місяцях, і наводять формулу для обчислення страхового стажу, якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків менша за мінімальний страховий внесок:

ТП = Св : В ,

де: ТП — тривалість періоду, що зараховується до страхового стажу та визначається у місяцях;

Св — сума єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, сплаченого за відповідний місяць;

В — мінімальний розмір страхового внеску за відповідний місяць.

Тобто якщо працівник працює на 0,75 окладу в розмірі мінімальної заробітної плати, то, пропрацювавши рік, він набуде лише 9 місяців страхового стажу. Якщо ж працівник працює на 0,5 окладу, а його оклад, скажімо, 2500 грн, то працівникові зарахується рік страхового стажу. Адже розмір ЄСВ від 1250 грн більший від мінімального, що розраховується з мінімальної зарплати (у квітні — 960 грн).

Складніше буде у разі, якщо працівник має кілька місць роботи. Якщо працівник працює, скажімо, за 2 місцями роботи на 0,5 окладу, то він матиме право на повний місяць страхового стажу. Звичайно, в такому випадку слід до розрахунку лікарняного додати довідку про заробіток та сплату страхових внесків за сумісництвом.

До страхового стажу прирівнюється трудовий стаж, набутий працівником за час роботи на умовах трудового договору (контракту) до набрання чинності цим Законом (мається на увазі Закон №24641). Отже, для тих працівників, тривалість страхового стажу яких станом на 1 січня 2011 року дорівнює або перевищує 8 років, що підтверджується записом у трудовій книжці, а також тих, хто згідно з чинним законодавством має право на оплату листків непрацездатності у розмірі 100% незалежно від тривалості страхового стажу (що підтверджується відповідними документами), питання щодо обчислення страхового стажу не виникає.

1 Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Зазначимо, що в листі ВД ФСС з ТВП від 28.08.2009 р. №04-06/К-158з-216 фахівці Фонду роз'яснювали, які документи підтверджують страховий стаж. Цитуємо: «Підтвердженням страхового стажу застрахованої особи, крім трудової книжки, є довідки з попередніх місць роботи працівника про заробітну плату, з якої сплачувалися страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, а також документи (листки непрацездатності, відомості про нарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності та вагітності і пологах із зазначенням періодів, за які надавалися страхові виплати, накази про надання відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, довідки про періоди одержання виплат за окремими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування тощо), що підтверджують періоди, впродовж яких застрахованою особою страхові внески не сплачувались, але які відповідно до Закону №2240 зараховуються до страхового стажу».

Для виплати страхової допомоги страхувальник повинен звернутися до ФСС з ТВП за фінансуванням (докладно читайте в «ДК» №7/2011).

У коментованому листі ФСС з ТВП також роз'яснює, що у заяві-розрахунку за формою, затвердженою постановою правління Фонду від 22.12.2010 р. №26, необхідно зазначати нараховану суму допомоги без зменшення на обов'язкові утримання. Після того як кошти від ФСС з ТВП надійдуть на спецрахунок, страхувальник перераховує з них ПДФО і ЄСВ. Таку ж позицію висвітлено в листі Мінпраці від 18.02.2011 р. №1742/0/14-11/18. Цитуємо: «...частина цих (отриманих від ФСС з ТВП) коштів має бути утримана в рахунок сплати податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та інших платежів, які відповідно до законів України утримуються з цих виплат і за утримання яких роботодавець несе відповідальність згідно із законодавством України».

Тобто з суми коштів, отриманих від ФСС з ТВП, можна і треба перерахувати і ПДФО, і ЄСВ, і інші обов'язкові платежі (наприклад аліменти) (докладніше читайте в «ДК» №10/2011).

Богдана АНДРУЩАК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру