• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПАУ від 23.03.2011 р. №8016/7/16-1417

На доповнення до Постанови №2461 коментованим листом ДПАУ роз'яснює питання податкового обліку переробних підприємств.

Усі операції з реалізації молока, молочної сировини та молочної продукції, м'яса і м'ясопродуктів, іншої продукції переробки тварин, закуплених у живій вазі (шкури, субпродукти, м'ясо-кісткове борошно), мають бути відображені у податковій декларації з податку на додану вартість (переробного підприємства)2.

1 Сам документ можна знайти у «ДК» №14/2011.

2 Форму декларації затверджено Наказом ДПАУ від 25.01.2011 р. №41 «Про затвердження форм та порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість».

Усі інші операції, що не входять до цього переліку, відображаються в загальній декларації.

У разі коли товари, послуги, ОЗ та НМА, виготовлені або придбані, використовуються частково для «переробних операцій», а частково для інших, ПК за ними підлягають розподілу. Причому розподіл відбувається в тому періоді, у якому здійснювалося відповідне виготовлення та/або придбання, а вже розподілені суми включаються до значень рядків 8.1, 10.1, 11.1 та довідково відображаються у рядках 8-1, 10-1, 11-1 декларації (переробного підприємства).

Суму ПДВ до сплати у податковій декларації з податку на додану вартість (переробного підприємства) з 1 квітня 2011 року має бути перераховано до спецфонду державного бюджету протягом 10 календарних днів після граничного строку подання декларації (30 днів після закінчення звітного періоду). Кошти, які після цієї дати залишалися на небюджетних рахунках переробних підприємств, також спрямовуються до спеціального фонду державного бюджету.

У разі ж коли за підсумками звітного періоду маємо від'ємне значення суми ПДВ, така сума відшкодуванню з бюджету не підлягає, а в наступному звітному періоді маємо право зменшити суму податку до сплати до спецфонду на таке від'ємне значення.

Наприклад, у разі коли за підсумками квітня 2011 р. переробне підприємство у «переробній» декларації декларує 53 тис. грн ПДВ, то саме ця сума до 30 травня 2011 р. має бути ним перерахована до спецфонду держбюджету. Якщо за підсумками травня підприємство матиме від'ємне значення ПДВ, наприклад 10 тис. грн, то на цю суму воно зможе зменшити перерахування до спецфонду вже починаючи з підсумків діяльності за червень (у липні 2011 р.). Якщо і в наступних періодах матимемо мінусові значення, сплата ПДВ до спецфонду не відбуватиметься, а ці мінусові показники накопичуватимуться для зменшення сплати ПДВ майбутніх періодів.

Зверніть увагу, що податкова декларація з податку на додану вартість (переробного підприємства) подається тільки разом із загальною декларацією з податку на додану вартість за іншою діяльністю. У разі коли іншої діяльності підприємство не вело, декларацію за іншими операціями, відмінними від «переробних», з прочерками подавати все одно треба.

Юлія КЛОВСЬКА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру