• Посилання скопійовано

Про звільнення від штрафів у ПК

Вивчення норм Податкового кодексу займе не один день. I, звісно, застосування деяких його норм на практиці потребуватиме роз'яснень з боку контролюючих органів. Але підприємства за новими нормами повинні працювати вже сьогодні. Та чи правильно обліковуватимуть вони операції і розраховуватимуть бази оподаткування? Звісно, помилок не уникнути навіть досвідченим практикам. Що ж загрожує насамперед бухгалтерам у таких ситуаціях. Поспішимо заспокоїти — відповідальність мінімальна.

Враховуючи складнощі перехідного періоду для бухгалтерів та керівників підприємств у зв'язку з запровадженням Податкового кодексу, останній передбачає три види звільнень від штрафних санкцій, нарахованих у перехідний період:

1) штрафні санкції за порушення податкового законодавства, здійснені за період з 1 січня по 30 червня 2011 року, застосовуються у розмірі не більше 1 гривні за кожне порушення (п. 7 підрозділу 10 Розділу ХХ).

Це правило стосується всіх податків (крім податку на прибуток), передбачених Податковим кодексом (податку на додану вартість, податку з доходів фізичних осіб, на землю та ін.), а також усіх видів санкцій, які ним встановлені (у т. ч. за несвоєчасне подання декларації, несвоєчасну сплату податкового зобов'язання, за самостійне виявлення недоплати тощо);

2) для платників податку на прибуток передбачено цілковите звільнення від сплати фінансових санкцій, за порушення податкового законодавства за наслідками діяльності у II і III календарних кварталах 2011 року (п. 6 підрозділу 10 Розділу ХХ).

Знову ж таки, це правило стосується всіх видів санкцій, які передбачені Податковим кодексои (у т. ч. за несвоєчасне подання декларації, несвоєчасну сплату податкового зобов'язання тощо);

3) штрафні санкції за порушення нормативних актів Кабінету Міністрів України та центрального податкового органу, які прийматимуться на виконання ПК, можуть бути застосовані за наслідками податкового періоду, наступного за податковим періодом, протягом якого такі акти було введено в дію.

Зазначимо, що наведені вище звільнення не поширюються на:

— випадки порушень іншого — неподаткового законодавства (РРО, пеня в ЗЕД тощо);

— нарахування пені за несвоєчасну сплату узгодженого податкового зобов'язання (120% річних облікової ставки Нацбанку);

на випадки притягнення до адміністративної відповідальності посадових осіб. Так, якщо протягом найближчих півроку за порушення норм податкового законодавства на підприємство можуть накласти штраф тільки у межах однієї гривні за кожне вчинене правопорушення, то винні посадові особи підприємства, які їх допустили, притягатимуться до відповідальності у повному обсязі санкції, визначеної відповідною нормою КУпАП;

кримінальну відповідальність посадових осіб (але потрібне доведення навмисного ухилення від сплати податків).

Отож, бачимо, що деякі послаблення Податковий кодекс все ж таки передбачає. Але пильним та уважним бухгалтерам слід пам'ятати, що і до ПК можуть вносити зміни, тож йти на свідомі порушення не варто, тим більше у нашій країні.

Максим ВОЙЦЕХОВСЬКИЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру