• Посилання скопійовано

Суть справи

Єдиний соціальний внесок: зміни-2011
З нового року кардинально змінилися правила нарахування внесків на державне соціальне страхування. Відтепер замість чотирьох різних внесків за різними ставками до чотирьох різних фондів слід сплачувати один — але й далі за різними ставками, а кошти розподіляються між різними фондами. Тож запровадження єдиного соціального внеску (ЄСВ) не надто полегшило роботу бухгалтера, а якщо врахувати незвичність нових правил, неважко і взагалі розгубитися. Минулого року «Дебет-Кредит» уже публікував низку статей на тему ЄСВ. У цьому матеріалі ми підсумуємо зміни в обліку соцвнесків і покажемо на прикладах, як заповнювати звітність з ЄСВ.

ПК зобов'язує подавати нову декларацію з ПДФО
Податковим кодексом на податкового агента покладено обов'язок подавати до податкових органів декларацію з ПДФО. Причому така декларація не є податковим розрахунком за формою №1ДФ. Йдеться про зовсім іншу — нову форму звітності, яку податковий агент повинен подавати, окрім нам відомої ф. №1ДФ. Розберемось із цим питанням докладніше.

Як сплачувати ПДФО із зарплати у 2011 році?
Настав Новий рік — бухгалтери працюють згідно з Податковим кодексом. З'ясуймо, як правильно утримати ПДФО відповідно до цього ще малознайомого нормативного документа.

Що набирає чинності з 01.01.2011 року
Цілком зрозуміло, що найбільшу зацікавленість викликає Податковий кодекс, який діє з 01.01.2011 р. Але варто приділити увагу й іншим змінам, до яких слід бути готовими не менше, ніж до змін у вітчизняній системі оподаткування. Отже, з'ясуймо, що чекає бухгалтерів, керівників юросіб та підприємців уже з 1 січня 2011 року.

Про звільнення від штрафів у ПК
Вивчення норм Податкового кодексу займе не один день. I, звісно, застосування деяких його норм на практиці потребуватиме роз'яснень з боку контролюючих органів. Але підприємства за новими нормами повинні працювати вже сьогодні. Та чи правильно обліковуватимуть вони операції і розраховуватимуть бази оподаткування? Звісно, помилок не уникнути навіть досвідченим практикам. Що ж загрожує насамперед бухгалтерам у таких ситуаціях. Поспішимо заспокоїти — відповідальність мінімальна.

Усе як завжди, але в іншій формі...
Прийняттям Податкового кодексу України, який набрав чинності з 01.01.2011 р. (крім окремих статей, визначених у Прикінцевих положеннях), кодифіковано положення, які регулюють відносини у сфері сплати податків. Тому постала необхідність внести зміни ще до низки законів, які пов'язані з регулюванням податкових відносин та визначенням повноважень органів податкової служби та правоохоронних органів. Такі зміни з 01.01.2011 р. вносить Закон №27561. З'ясуймо, що це за зміни.

Заповнюємо декларацію з ПДВ
Свята закінчились і настав час відзвітуватися за події грудня минулого року. У цій статті поговоримо про те, як без проблем заповнити декларацію з ПДВ.

До змісту номеру