• Посилання скопійовано

Чи переглядати оклади працівникам з 1 квітня?

Статтею 3-1 Закону про оплату праці встановлено основні вимоги й умови щодо оплати праці працівників.

По-перше, розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати. Але під час обчислення розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховують:

  • доплати за роботу у несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та понаднормовий час, роз’їзний характер робіт;
  • премії до святкових і ювілейних дат. До речі, про них у воєнний час. Дія ст. 73 КЗпП наразі призупинена, тобто формально державних свят немає. А чи можна виплачувати премії до них? Це питання ми розглянули тут.

По-друге, відповідно, інші складові зарплати працівника (крім згаданих у п. 1) — враховуються!

По-третє, працівникові мають нарахувати всі складові його заробітної плати. Якщо отримана у підсумку нарахована заробітна плата (за мінусом винятків з першого правила) менша за розмір мінімальної заробітної плати, має бути проведено доплату до її рівня.

По-четверте, якщо працівник не виконує місячної норми праці, мінімальний розмір оплати його праці розраховують пропорційно до виконаної норми праці.

І насамкінець: будь-які суми середнього заробітку не враховують до заробітної плати для забезпечення її мінімального рівня.

На оплату праці впливає і розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Адже мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) встановлюється у розмірі, не меншому за прожитковий мінімум, установлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року (ст. 6 Закону про оплату праці).

Таким чином, у 2024 році місячний оклад (тарифна ставка) не може бути меншим ніж 3028 грн. Це правило діє протягом усього 2024 року й у квітні не зміниться!

Але, якщо ви з тих роботодавців, які дотримуються принципу відповідності розміру окладу не прожитковому мінімуму (як цього вимагає закон), а розміру мінімальної зарплати (щоб не робити доплати і спростити роботу бухгалтерів), то станом на 1 квітня 2024 року варто переглянути штатний розпис. Та за потреби підвищити оклади, відштовхуючись від актуального розміру мінімальної зарплати як мінімального розміру окладу.

Тобто роботодавці, які не бажають здійснювати обов’язкової доплати, встановлять на 1 квітня 2024 року оклади на рівні мінімальної зарплати 8 000 грн і вище. Їм простіше, щоб оклад дорівнював не прожитковому мінімуму, а мінімальній зарплаті.

Утім, у разі погодинної оплати праці працює інше правило: погодинну ставку для посади працівника слід встановлювати не нижче за розмір мінімальної зарплати у погодинному розмірі. Тобто при такій формі оплати працівникові встановлюють не оклад у розмірі не меншому за 7 100/8 000 грн на місяць, а годинну тарифну ставку не менше ніж 42,60 грн за годину у I кварталі 2024 року і не менше ніж 48 грн за годину починаючи з II кварталу. І це вже не вибір, а обов’язок роботодавця!

Нагадаємо і те, що погодинна оплата праці — це особлива форма оплати, і застосовувати її можуть не всі. Це зовсім не вартість години роботи будь-якого працівника. Докладно про правила застосування цієї форми оплати праці читайте у нагадуванні від Держпраці.

Увага! Як правильно оформити зміни до штатного розпису і чи треба його затверджувати наново, ми докладно розповіли тут.

До змісту номеру