• Посилання скопійовано

Як визначити балансову вартість ОЗ у разі переведення його з невиробничого до виробничого?

Нагадаємо, що відповідно до пп. 138.3.1 ПКУ розрахунок амортизації основних засобів та нематеріальних активів здійснюють відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності з урахуванням обмежень, установлених пп. 14.1.138 ПКУ, пп. 138.3.2 — 138.3.4 ПКУ. При такому розрахунку застосовують методи нарахування амортизації, передбачені національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

Для розрахунку амортизації визначають вартість основних засобів та нематеріальних активів без урахування їх переоцінки (уцінки, дооцінки), проведеної відповідно до положень бухгалтерського обліку (п. 138.3 ПКУ).

Амортизацію не нараховують за період невикористання (експлуатації) основних засобів у господарській діяльності у зв’язку з їх консервацією.

Згідно з пп. 138.3.2 ПКУ не підлягають амортизації та проводяться за рахунок відповідних джерел:

  • вартість гудвілу;
  • витрати на придбання/самостійне виготовлення невиробничих основних засобів, невиробничих нематеріальних активів;
  • витрати на ремонт, реконструкцію, модернізацію або інші поліпшення невиробничих основних засобів, невиробничих нематеріальних активів.

Терміни «невиробничі основні засоби», «невиробничі нематеріальні активи» означають відповідно основні засоби, нематеріальні активи, не призначені для використання в господарській діяльності платника податку.

Відображають основні засоби та нематеріальні активи у бухгалтерському обліку відповідно до НП(С)БО 7 «Основні засоби», НП(С)БО 8 «Нематеріальні активи», Міжнародного стандарту бухгалтерського обліку 16 (МСБО 16) «Основні засоби» та Міжнародного стандарту бухгалтерського обліку 38 (МСБО 38) «Нематеріальні активи».

Придбані (створені) основні засоби та нематеріальні активи зараховують на баланс підприємства за первісною вартістю (п. 7 НП(С)БО 7, п. 10 НП(С)БО 8).

Об’єкт основних засобів, який відповідає критеріям визнання активу, та нематеріальний актив оцінюють за собівартістю (п. 15 МСБО 16, п. 24 МСБО 38).

Отже, у разі переведення невиробничого основного засобу (нематеріального активу) до виробничого з метою нарахування амортизації згідно з п. 138.3 ПКУ балансову вартість такого основного засобу (нематеріального активу) визначають на дату такого переведення за правилами бухгалтерського обліку.

До змісту номеру