• Посилання скопійовано

В які строки та за якою формою прозвітувати і сплатити податок на прибуток за 2023 рік?

Форму податкової декларації з податку на прибуток підприємств (далі — декларація) затверджено наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 №897, зі змінами і доповненнями, внесеними наказом від 24.10.2023 №572, який набрав чинності 15 грудня 2023 року.

Річну декларацію з податку на прибуток подають усі платники, як квартальні, так і річні, протягом 60 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Тобто декларацію за 2023 рік потрібно подати не пізніше ніж 29 лютого 2024 року.

За загальним правилом платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, установлених Кодексом. І якщо граничний строк сплати податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день, останнім днем сплати податкового зобов’язання вважається операційний день, наступний за вихідним або святковим днем.

Таким чином, граничний строк сплати податку на прибуток за 2023 рік — 11 березня 2024 року.

Аналогічні строки діють і щодо розрахунку частини чистого прибутку держпідприємствами. Ми про це написали тут і тут.

До змісту номеру