• Посилання скопійовано

Щодо продажу підакцизного товару зі сплатою подарунковим сертифікатом у повному обсязі

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 15.01.2024 №226/ІПК/99-00-21-03-03

Суттєво. Продаж підакцизного товару за подарунковий сертифікат не є порушенням, якщо при продажу і сертифіката, і товару покупцеві було видано належно оформлений фіскальний чек.

!  Роздрібним торговцям, які приймають подарункові сертифікати

Державна податкова служба України відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) розглянула звернення Товариства щодо отримання індивідуальної податкової консультації стосовно продажу підакцизного товару зі сплатою подарунковим сертифікатом у повному обсязі, у тому числі акцизного податку та податку на додану вартість.

У своєму зверненні Товариство повідомляє, що здійснює продаж сертифікатів на покупку товарів (подарункових сертифікатів) за готівковим та безготівковим розрахунком.

Товариство запитує:

чи має право Товариство здійснювати продаж підакцизного товару зі сплатою подарунковим сертифікатом у повному обсязі, у тому числі акцизного податку та податку на додану вартість?

Згідно з частиною шістдесят дев’ятою ст. 15 Закону України від 19 грудня 1995 року №481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі — Закон №481) забороняється сплата акцизного податку з алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пального шляхом взаємних заліків, зустрічних зобов’язань, векселями та в інших формах, які не передбачають сплату такого акцизного податку коштами.

У разі продажу (інших видів відчуження) алкогольних напоїв та тютюнових виробів і пального у межах бартерних (товарообмінних) операцій або інших операцій, що не передбачають їх оплати в грошовій формі, у тому числі векселями чи іншими видами боргових зобов’язань, покупець (отримувач) підакцизної продукції зобов’язаний здійснити сплату суми акцизного податку, включеного до ціни продукції, а також податку на додану вартість, нарахованого на таку ціну, виключно у грошовій формі. У такому ж порядку здійснюється оплата вартості виготовлення (переробки, обробки) підакцизної продукції на давальницьких умовах.

Правові основи оподаткування ПДВ встановлено розділом V та підрозділом 2 розділу XX Кодексу.

Згідно з пп. «а» п. 185.1 ст. 185 розд. V Кодексу об’єктом оподаткування ПДВ є, зокрема, операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 розд. V Кодексу, у тому числі операції з безоплатної передачі.

В свою чергу під постачанням товарів розуміється будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (пп. 14.1.191 п. 14.1 ст. 14 розд. I Кодексу).

Відповідно до п. 14.1.13 п. 14.1 ст. 14 розд. I Кодексу безоплатно наданими товарами є, зокрема, товари, що надаються згідно з договорами дарування, іншими договорами, за якими не передбачається грошова або інша компенсації вартості таких товарів чи їх повернення, або без укладення таких договорів.

Відповідно до п. 188.1 ст. 188 розд. V Кодексу база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім акцизного податку на реалізацію суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв’язку, податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками — суб’єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).

Відповідно до пп. 14.1.4 п. 14.1 ст. 14 Кодексу акцизний податок — непрямий податок на споживання окремих видів товарів (продукції), визначених цим Кодексом як підакцизні, що включається до ціни таких товарів (продукції).

Згідно із пп. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу реалізація підакцизних товарів (продукції) — будь-які операції на митній території України, що передбачають відвантаження підакцизних товарів (продукції) згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами з передачею прав власності або без такої, за плату (компенсацію) або без такої, незалежно від строків її надання, а також безоплатного відвантаження товарів, у тому числі з давальницької сировини, реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Платником акцизного податку є особа — суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів (крім тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах) (пп. 212.1.11 п. 212.1 ст. 212 Кодексу).

Відповідно до пп. 213.1.9 п. 213.1 ст. Кодексу об’єктами оподаткування акцизним податком є операції з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (крім тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах).

Пунктом 216.9 ст. 216 Кодексу встановлено, що датою виникнення податкових зобов’язань з акцизного податку щодо реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів є дата здійснення розрахункової операції відповідно до Закону України від 06 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон №265), для безготівкових розрахунків — дата оформлення розрахункового документа на суму проведеної операції, який підтверджує факт продажу товару.

Закон №265 визначає правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі — РРО) та програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі — ПРРО) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Його дія поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Отже у випадку, якщо продаж зазначеного подарункового сертифіката та підакцизних товарів здійснюється відповідно до Закону №265 з наданням споживачу розрахункового документа (фіскального чека) встановленої форми та змісту, оформленого з дотриманням вимог Закону №265 та Положення про форму та зміст розрахункових документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 №13, такий продаж не буде порушенням ст. 15 Закону №481.

Також зазначаємо, що відповідно до п. 52.2 ст. 52 розд. II Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру