• Посилання скопійовано

Щодо практичного застосування норм податкового законодавства

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 07.03.2024 №1198/ІПК/99-00-24-03-03

Суттєво. Якщо ФОП — платник ЄП отримує зарубіжний грант, його сума включається до оподатковуваного доходу фізособи як іноземний дохід, оподатковується ПДФО і ВЗ на загальних підставах і зазначається в декларації про доходи1.

!  ФОПам-грантоотримувачам

Державна податкова служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), розглянула звернення фізичної особи — підприємця <...> щодо практичного застосування норм податкового законодавства і в межах компетенції повідомляє.

1 Щодо бюджетного гранту див. ІПК ГУ ДПС у Полтавській області від 05.03.2024 №1113/ІПК/16-31-24-04-07 з подібним висновком у «ДК» №13/2024. — Прим. ред.

Фізична особа — підприємець — платник єдиного податку третьої групи повідомила, що у вересні 2023 року отримала міжнародні (Global Communities Ukraine проєкт PEARL, проєкт раннього відновлення та добробуту, який фінансується з пожертвувань, для підтримки зусиль з відновлення України) грантові кошти на розвиток бізнесу громадам <...> області. Кошти були зараховані на рахунок фізичної особи — підприємця.

Згідно з умовами договору було закуплено обладнання для кабінету сімейного лікаря, для провадження професійної діяльності платника податків, а також створено два робочі місця та найнято працівників.

У зв’язку з цим платник податку просить надати індивідуальну податкову консультацію з питань:

1. Чи потрібно грантові кошти включати в дохід платника єдиного податку?

2. Чи потрібно з зазначених коштів сплачувати податок на доходи фізичних осіб та військовий збір?

3. Чи необхідно подавати декларацію про майновий стан і доходи фізичної особи?

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів в Україні, регулюються ПКУ.

Пунктом 14.1 ст. 14 ПКУ визначено поняття, які вживаються в такому значенні:

господарська діяльність — це діяльність особи, що пов’язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема за договорами комісії, доручення та агентськими договорами (пп. 14.1.36 п. 14.1 ст. 14 ПКУ);

самозайнята особа — це платник податку, який є фізичною особою — підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником у межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності (пп. 14.1.226 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Із практики застосування термінів, слів та словосполучень у юриспруденції грант — це одноразова безповоротна цільова виплата фізичним і юридичним особам грошової суми або дарування обладнання, приміщення (як правило, з власних коштів та майна) громадянами і юридичними особами, у тому числі іноземцями, а також міжнародними організаціями, для проведення наукових досліджень, впровадження енерго- та ресурсозберігаючих технологій, вжиття заходів екологічної безпеки та ліквідації наслідків екологічних катастроф, виконання творчих робіт, видання творів художньої, наукової, освітньої, образотворчої, медичної та іншої літератури тощо.

Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлені главою 1 розділу XIV ПКУ.

Відповідно до пп. 1 п. 292.1 ст. 292 ПКУ доходом платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Пунктом 292.9 ст. 292 ПКУ встановлено, що доходи фізичної особи — платника єдиного податку, отримані в результаті провадження господарської діяльності та оподатковані згідно з главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розділу XIV «Спеціальні податкові режими» ПКУ, не включаються до складу загального річного оподатковуваного доходу фізичної особи, визначеного відповідно до розділу IV ПКУ «Податок на доходи фізичних осіб».

Таким чином, оскільки отримання фізичною особою — підприємцем — платником єдиного податку доходу у вигляді гранту від нерезидента не є доходом від виробництва (виготовлення) та/або реалізації товарів, виконання робіт, надання послуг таким підприємцем на користь нерезидента, тому зазначений дохід не включається до складу доходу фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку, але з метою оподаткування сума такого доходу оподатковується за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку — фізичних осіб.

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV ПКУ, відповідно до пп. 163.1.3 п. 163.1 ст. 163 якого об’єктом оподаткування резидента є іноземні доходи — доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.

Оподаткування іноземних доходів встановлено п. 170.11 ст. 170 ПКУ, згідно з пп. 170.11.1 якого, у разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку — отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію, та оподатковується за ставкою 18 відс., визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ, крім випадків, визначених цим підпунктом.

Також зазначені доходи є об’єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ).

Ставка військового збору становить 1,5 відсотка об’єкта оподаткування, визначеного пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ (пп. 1.3 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ).

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) податку на доходи фізичних осіб та військового збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ, згідно з пп. 168.2.1 п. 168.2 якої платник податку, що отримує, зокрема, іноземні доходи, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок (військовий збір) з таких доходів.

Відповідно до пп. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 ПКУ податкова декларація про майновий стан і доходи подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб — до 01 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом IV ПКУ.

Згідно з п. 179.7 ст. 179 ПКУ фізична особа зобов’язана самостійно до 01 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації про майновий стан та доходи.

Враховуючи викладене, у разі якщо дохід у вигляді гранту отримується фізичною особою — підприємцем — платником єдиного податку з джерел за межами України, то сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податків як іноземний дохід та оподатковується податком на доходи фізичних осіб і військовим збором на загальних підставах. При цьому фізична особа зобов’язана подати річну податкову декларацію та сплатити податок (військовий збір) з такого доходу.

Разом з цим наголошуємо, що будь-які висновки щодо оподаткування конкретних операцій платників податків можуть надаватися за результатами детального вивчення умов, суттєвих обставин здійснення відповідних господарських операцій та всіх первинних документів, оформленням яких вони супроводжуються.

Згідно з п. 52.2 ст. 52 ПКУ індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру