• Посилання скопійовано

Про незаповнення графи 49 МД при поміщенні товарів, що знаходяться на авторизованому об’єкті, у митний режим митного складу

Лист Державної митної служби України від 04.03.2024 №3/17-03/7.1/1385

Суттєво. Для поміщення товарів у режим митного складу із зазначенням у графі 30 МД відомостей про об’єкт підприємства, яке застосовує спрощення «процедура випуску за місцезнаходженням», графа 49 МД не підлягає заповненню.

!  Експортерам та імпортерам

Приписами частини сьомої статті 249-1 Митного кодексу України (далі — Кодекс) передбачено, що об’єкт підприємства, зазначений в авторизації на застосування спрощення «процедура випуску за місцезнаходженням», використовується для розміщення товарів у митний режим митного складу. Товари, що поміщуються у митний режим митного складу на такому об’єкті, декларуються підприємством, яке застосовує спрощення «процедура випуску за місцезнаходженням».

Відповідно до правил заповнення графи 49 митної декларації (далі — МД), наведених у главах 1 та 2 розділу II Порядку заповнення митних декларацій за формою єдиного адміністративного документа, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 30.05.2012 №651, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 14.08.2012 за №1372/21684 (далі — Порядок), під час поміщення товару в митний режим митного складу у графі зазначаються відомості про відповідний склад за такою схемою:

А/Б, де

А — код типу складу, а саме: 1 — митний склад;

Б — відомості про склад, зокрема, номер, за яким особу включено до реєстру осіб, яким надано дозвіл на відкриття та експлуатацію митного складу;

код згідно з Класифікатором митних органів підрозділу митного органу, на який покладено обов’язок щодо здійснення контролю за відповідним складом митного органу.

Положеннями глав 1 та 2 розділу II Порядку передбачено, що у графі 30 МД зазначаються відомості про місце розташування товарів, в якому знаходяться (або з якого відправлятимуться) задекларовані товари, або до якого доставлятимуться (або в якому розміщуються) товари з метою пред’явлення їх митному органу, зокрема, С — об’єкт підприємства, яке отримало авторизацію на застосування спрощення «процедура випуску за місцезнаходженням», та номер діючої авторизації, в якій зазначено адресу та географічні координати об’єкта підприємства, що використовується для пред’явлення, декларування та випуску в заявлений митний режим товарів. Вказується той номер авторизації, в якій зазначено відповідний об’єкт, до якого доставляються або з якого відправлятимуться товари.

Водночас статтею 1 Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами, до якої Україна приєдналася відповідно до Закону України від 30 серпня 2022 року №2554-IX (далі — Конвенція), визначено, що Конвенція встановлює інструменти для спрощення формальностей у торгівлі товарами між Договірними сторонами, зокрема, шляхом запровадження єдиного адміністративного документа, який необхідно використовувати для будь-якої процедури імпорту чи експорту, а також для процедури спільного транзиту, застосовного у торгівлі між Договірними сторонами незалежно від виду та походження товарів.

Розділом II «Відомості, які вносяться до різних граф» доповнення 3 Додатка II до Конвенції визначено, що графа 49 «Ідентифікаційні дані складу» є необов’язковою для Договірних сторін.

З огляду на зазначене, враховуючи положення Конвенції, частину третю статті 1 та частину сьому статті 2491 Кодексу, для цілей поміщення товарів у митний режим митного складу із зазначенням у графі 30 МД відомостей про об’єкт підприємства, яке отримало авторизацію на застосування спрощення «процедура випуску за місцезнаходженням», графа 49 МД не підлягає заповненню.

Заступник голови В. СУВОРОВ

До змісту номеру