• Посилання скопійовано

Вимоги до обліку, зберігання, відпуску, приймання і транспортування спирту етилового

Затверджені постановою КМУ від 27.01.2023 №77 / Опубліковані в «УК» 01.02.2023 / Чинні з 01.02.2023

Суттєво. Розпорядники акцизних складів, на території яких виробляється спирт етиловий, зобов’язані встановити та зареєструвати всі встановлені на акцизних складах витратоміри — лічильники спирту етилового та масові витратоміри.

!  Розпорядникам акцизних складів

1. Ці вимоги встановлюються до обліку, зберігання, відпуску, приймання і транспортування всіх видів спирту етилового, зазначених у товарних позиціях 2207 та 2208 згідно з УКТЗЕД (далі — спирт етиловий).

2. У цих вимогах терміни вживаються у значенні, наведеному в Податковому кодексі України (далі — Кодекс) та Законах України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального», «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», «Про метрологію та метрологічну діяльність».

3. Облік спирту етилового повинен вестися згідно з визначеними на підприємстві системою і формами внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності і контролю господарських операцій відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» з урахуванням особливостей, визначених Кодексом та цими вимогами.

4. Розпорядники акцизних складів забезпечують облік спирту на всіх етапах його руху на виробництві, під час зберігання, відпуску, приймання та транспортування, а також наявності та руху сировини відповідно до обраних на підприємстві форм бухгалтерського обліку шляхом формування первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, інших документів в паперовій або електронній формі, які мають надаватися для ознайомлення на вимогу постійного представника контролюючого органу на акцизному складі та контролюючим органам під час перевірки.

5. Розпорядники акцизних складів, на території яких виробляється спирт етиловий, зобов’язані встановити та зареєструвати всі встановлені на акцизних складах витратоміри — лічильники спирту етилового та масові витратоміри на кожному місці отримання та відпуску спирту етилового в Єдиному державному реєстрі витратомірів — лічильників обсягу виробленого спирту етилового (далі — Реєстр), надіслати контролюючому органу технологічну схему їх встановлення, формувати та подавати контролюючому органу дані про обсяг обігу спирту етилового відповідно до підпункту 230.1.1 пункту 230.1 статті 230 Кодексу.

Довідка про зведені за добу підсумкові облікові дані щодо обсягів обігу (отримання/відпуску) та залишків спирту на акцизному складі виробника спирту подається за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 27 січня 2021 р. №43.

6. Облік спирту етилового неденатурованого ведеться у декалітрах 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, на основі даних про добові фактичні обсяги отриманого та реалізованого спирту етилового, отриманих з витратомірів — лічильників спирту етилового.

7. Облік спирту етилового денатурованого, зокрема біоетанолу, ведеться на основі даних про добову фактичну кількість отриманого та реалізованого спирту етилового у кілограмах, отриманих з масових витратомірів.

Для формування даних про обсяг обігу спирту етилового денатурованого, зокрема біоетанолу, які подаються контролюючому органу, кількість спирту етилового, отриманого з масових витратомірів, перераховується у декалітри 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, відповідно до Методики перерахунку обсягу спирту етилового на 100-відсотковий спирт, приведений до температури 20° C, затвердженої Мінагрополітики, з точністю до сотих частин. Тисячні частини декалітра менше 0,005 відкидаються, а 0,005 і більше приймаються за одну соту декалітра.

8. Витратоміри — лічильники спирту етилового, масові витратоміри повинні відповідати вимогам законодавства про метрологію і метрологічну діяльність.

Точність вимірювання спирту етилового повинна відповідати класу точності витратоміра — лічильника спирту етилового, масового витратоміра згідно з додатком 7 до Технічного регламенту засобів вимірювальної техніки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 р. №163 (Офіційний вісник України, 2016 р., №21, ст. 830).

9. Заповнені форми електронних документів подаються відповідальною особою розпорядника акцизного складу до Реєстру за допомогою засобів інформаційних, електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем щодобово окремо за кожним акцизним складом, кожним місцем отримання або відвантаження спирту етилового.

10. Під час зіставлення показників обсягу спирту етилового із системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового та показників Реєстру щодо обсягів обігу спирту етилового відповідно до статті 233 Кодексу допускаються розбіжності обсягу обігу спирту не більше суми максимальних допустимих похибок усіх встановлених на кожному місці отримання та відпуску спирту етилового засобів вимірювальної техніки, що призначені для безперервного вимірювання, запам’ятовування, фіксування та відображення в електронній формі даних про обсяг отримання та/або відпуску спирту етилового, значення яких відповідає їх класу точності згідно з Технічним регламентом засобів вимірювальної техніки, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 р. №163 (Офіційний вісник України, 2016 р., №21, ст. 830).

11. З метою забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку спирту етилового проводиться інвентаризація спирту етилового на акцизному складі, зокрема інвентаризація, що проводиться на 1 число кожного місяця у присутності представника контролюючого органу на акцизному складі, відповідно до Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затвердженого наказом Мінфіну від 2 вересня 2014 р. №879.

12. Зберігання спирту етилового здійснюється розпорядниками акцизних складів у місцях зберігання, які відповідають вимогам, визначеним законодавством, та які внесені до Єдиного державного реєстру місць зберігання.

13. Місця зберігання спирту етилового повинні відповідати будівельним, протипожежним, санітарним нормам і правилам, техніці безпеки та охороні праці.

14. У виробництві та зберіганні спирту етилового використовуються тара, матеріали і предмети, які призначені для контакту із спиртом етиловим.

15. Відпуск спирту етилового здійснюється партіями. Партією вважається кількість спирту етилового одного виду, однієї дати відвантаження, яку оформлено одним документом про якість та одним супровідним документом.

16. Відпуск та приймання спирту етилового здійснюється:

в місцях отримання та відпуску спирту етилового неденатурованого, розташованих на акцизному складі, які обладнані витратомірами — лічильниками спирту етилового;

в місцях отримання та відпуску спирту етилового денатурованого, зокрема біоетанолу, розташованих на акцизному складі, які обладнані масовими витратомірами.

17. Отримання та реалізація спирту етилового забороняються без наявності зареєстрованих витратомірів — лічильників спирту етилового та/або зареєстрованих масових витратомірів, без реєстрації акцизного складу, без технологічної схеми встановлення витратомірів — лічильників спирту етилового та/або масових витратомірів, надісланої контролюючому органу, а також через кожне місце отримання та відпуску спирту етилового, на якому вийшов з ладу або відсутній витратомір — лічильник спирту етилового та/або масовий витратомір.

У разі виходу з ладу витратоміра — лічильника спирту етилового та/або масового витратоміра або здійснення демонтажу для проведення повірки витратоміра — лічильника спирту етилового та/або масового витратоміра уповноважена розпорядником акцизного складу особа:

в присутності представника контролюючого органу на акцизному складі складає акт в довільній формі, в якому відображаються показники витратоміра — лічильника спирту етилового та/або масового витратоміра на момент фіксації виходу його з ладу або здійснення демонтажу для проведення його повірки, який підписується розпорядником акцизного складу та представником контролюючого органу на акцизному складі;

електронними засобами зв’язку невідкладно подає заявку до контролюючих органів для направлення уповноваженої особи контролюючого органу для зняття пломб місць можливого доступу до спирту етилового на витратомірі — лічильнику спирту етилового та/або масовому витратомірі.

Демонтаж, ремонтні роботи або заміна витратоміра — лічильника спирту етилового та/або масового витратоміра здійснюються після зняття уповноваженою особою контролюючого органу пломб в місцях можливого доступу до спирту етилового на витратомірі — лічильнику спирту етилового та/або масовому витратомірі.

Після завершення ремонтних робіт або повірки витратоміра — лічильника спирту етилового та/або масового витратоміра:

уповноваженою особою контролюючого органу пломбуються місця можливого доступу до спирту етилового на витратомірі — лічильнику спирту етилового та/або масовому витратомірі;

розпорядником акцизного складу на наступний день проводиться інвентаризація.

18. Перевезення спирту етилового автомобільним транспортом у межах України здійснюється за умови наявності оформленої належним чином товарно-транспортної накладної на переміщення спирту етилового за формою, затвердженою наказом Мінтрансзв’язку від 28 квітня 2005 р. №154.

19. Перевезення спирту етилового залізничним, водним та автомобільним транспортом здійснюється відповідно до Закону України «Про перевезення небезпечних вантажів», міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, а також інших нормативно-правових актів, що встановлюють вимоги до перевезення небезпечних вантажів.

До змісту номеру