• Посилання скопійовано

Чи повинна ФОП при заповненні податкової декларації про майновий стан і доходи зазначати інші доходи, отримані як ФО — громадянином та відомості про рухоме та нерухоме майно?

Роз’яснення Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків від 16.01.2023

Суттєво. ФОП-«загальносистемник» у річній декларації поряд з доходами від підприємницької діяльності має зазначати інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, у т.ч. відомості про нерухоме та рухоме майно.

!  Фізособам-підприємцям на загальній системі оподаткування

Відповідно до п. 177.5 ст. 177 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами і доповненнями (далі — ПКУ) фізичні особи — підприємці подають до контролюючого органу податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі — податкова декларація) за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, встановлені ПКУ для річного звітного податкового періоду, в якій також зазначаються авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб.

Фізичні особи — підприємці, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку, або переходять на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, або перейшли із спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, подають податкову декларацію за результатами звітного року, в якому розпочата така діяльність або відбувся перехід на (перехід із) спрощену систему оподаткування, обліку та звітності (пп. 177.5.2 п. 177.5 ст. 177 ПКУ).

Податкові декларації подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для самозайнятих осіб — до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розд.. IV ПКУ (пп. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 ПКУ).

Відповідно до п. 177.11 ст. 177 ПКУ фізичні особи — підприємці у податковій декларації поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначати інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, а також відомості про суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, нарахованого на доходи від підприємницької діяльності в розмірах, визначених відповідно до Закону України від 08 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями.

Форма податкової декларації та Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи (далі — Інструкція), затверджені наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859 зі змінами і доповненнями.

Відповідно до п. 8 розд. IІІ Інструкції у розд. VIII «Відомості про власне нерухоме (рухоме) майно та/або майно, яке надається в оренду (суборенду)» податкової декларації:

1) зазначаються відомості про нерухоме (рухоме) майно, що перебуває у власності платника податку станом на кінець звітного (податкового) року як на території України, так і за її межами, відповідно до категорії об’єкта нерухомого майна.

Кожній категорії об’єктів майна призначається окремий номер: 1 — земельні ділянки; 2 — житлові будинки; 3 — квартири; 4 — садові (дачні) будинки; 5 — гаражі; 6 — водойми; 7 — автомобілі легкові; 8 — автомобілі вантажні (спеціальні); 9 — водні транспортні засоби; 10 — повітряні судна; 11 — мотоцикли (мопеди); 12 — земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь; 13 — інше нерухоме (рухоме) майно;

2) кожний об’єкт майна відображається платником податку окремо із зазначенням у графі:

1 — коду рядка;

2 — номера категорії об’єктів;

3 — місцезнаходження об’єкта нерухомого майна (країна, адреса) або марки (моделі) рухомого майна;

4 — року набуття права власності/року випуску (для рухомого майна);

5 — загальної площі нерухомого майна (значення вказується у квадратних метрах);

6 — значення власної частки в загальній площі нерухомого майна;

7 — відмітки про надання майна в лізинг, оренду (суборенду, емфітевзис), житловий найм (піднайм) (вказується позначкою «х»).

Таким чином, фізична особа — підприємець на загальній системі оподаткування повинна подавати за результатами календарного року податкову декларацію, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, в тому числі відомості про нерухоме та рухоме майно.

До змісту номеру