• Посилання скопійовано

Щодо окремих питань, пов’язаних із застосуванням режиму звільнення від оподаткування ПДВ

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 30.03.2023 №748/ІПК/99-00-21-03-02-06

Суттєво. Якщо товар був імпортований без ПДВ із застосуванням Переліку №224, його на тих самих підставах можна продати без ПДВ в Україні.

!  Платникам ПДВ

Державна податкова служба України розглянула звернення Товариства щодо окремих питань, пов’язаних із застосуванням режиму звільнення від оподаткування ПДВ, встановленого пунктом 71 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України (далі — Кодекс), враховуючи зміни, що були внесені окремими постановами Кабінету Міністрів України до відповідного переліку товарів, та, керуючись статтею 52 глави 3 розділу ІІ Кодексу, повідомляє.

Як зазначено у зверненні, основним видом діяльності Товариства є виробництво взуття та пошив його окремих частин. У зв’язку з виробничою необхідністю Товариством було придбано електрогенераторну установку (код згідно з УКТ ЗЕД 8502), під час розмитнення якої застосовано режим звільнення від оподаткування ПДВ. В ході експлуатації установки з’ясувалось, що параметри енергетичного обладнання не відповідають потребам виробництва. Тому виникла необхідність продати електрогенераторну установку.

Інформуючи про зазначене, Товариство просить надати індивідуальну податкову консультацію з питання щодо можливості застосування режиму звільнення від оподаткування ПДВ при здійсненні операції з продажу електрогенераторної установки на митній території України.

Правові основи оподаткування податком на додану вартість встановлено розділом V та підрозділом 2 розділу XX Кодексу.

Відповідно до пункту 71 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу (з урахуванням внесених змін) тимчасово, на період, що закінчується останнім календарним днем місяця, в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України, від оподаткування ПДВ звільняються операції з:

ввезення на митну територію України товарів (в тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України;

постачання на митній території України товарів (в тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України.

У разі здійснення операцій, звільнених відповідно до пункту 71 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу, положення пункту 198.5 статті 198 розділу V Кодексу та положення статті 199 розділу V Кодексу не застосовуються щодо таких операцій.

Перелік товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість та які звільняються від сплати ввізного мита, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2020 року №224 зі змінами та доповненнями (далі — Перелік №224).

З урахуванням змін, внесених до Переліку №224, опису питань і фактичних обставин, наявних у зверненні, ДПС повідомляє.

Режим звільнення від оподаткування ПДВ, встановлений пунктом 71 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу для операцій з постачання на митній території України товарів, застосовується виключно до тих товарів, назви яких зазначені в Переліку №224. Коди згідно з УКТ ЗЕД наводяться у Переліку №224 довідково.

Режим звільнення від оподаткування ПДВ, встановлений пунктом 71 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу, застосовується на всіх етапах постачання товарів, включених до Переліку №224.

Якщо товари не включені до Переліку №224 або не відповідають назвам та вимогам, встановленим Переліком №224, операції з постачання таких товарів оподатковуються ПДВ за загальними правилами.

Якщо товари, які постачає Товариство, включені до Переліку №224 та відповідають вимогам, встановленим таким переліком, то операції з постачання таких товарів підлягають звільненню від оподаткування ПДВ.

Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (пункт 52.2 статті 52 глави 3 розділу ІІ Кодексу).

До змісту номеру