• Посилання скопійовано

Делегування права підпису. Порядок заповнення повідомлення про надання інформації щодо КЕП

Роз’яснення Головного управління ДПС в Одеській області від 24.03.2023

Суттєво. Щоб надати право підпису електронних документів іншим особам, слід направити до своєї ДПІ повідомлення про надання інформації щодо КЕП в електронному вигляді (код форми J(F)1391103).

!  Платникам податків

Головне управління ДПС в Одеській області нагадує платникам податків, що податкову звітність можна подати до контролюючого органу в електронному вигляді (підпункт «в» пункту 3 статті 49 Податкового кодексу України).

З метою взаємодії з податковою службою у цифровому форматі платнику необхідно отримати кваліфікований електронний підпис (КЕП), скористатись послугами будь-якого кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Згідно з пунктом 3 розділу ІІІ Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06 червня 2017 року №557, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 03 серпня 2017 року №959/30827 (зі змінами та доповненнями, далі — Порядок №557), платник, у разі необхідності, має можливість надати право підпису електронних документів іншим особам, а саме: повідомляє про таких осіб контролюючий орган, на обліку в якому перебуває, шляхом направлення повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого електронного підпису (далі — Повідомлення) в електронному вигляді (код форми J(F)1391103).

Для цього можна скористатись безкоштовним податковим сервісом «Електронний кабінет» (cabinet.tax.gov.ua).

Заповнити та відправити Повідомлення можна у приватній частині «Електронного кабінету». У розділі «Ведення звітності» необхідно створити документ за формою J1391103 (для юридичних осіб) або F1391103 (для фізичних осіб).

При заповненні зазначається:

поточна дата та порядковий номер;

найменування (або прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) для фізичних осіб;

код за ЄДРПОУ/реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності номер паспорта для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті.

До табличної частини Повідомлення вноситься інформація:

прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) відповідальної особи, якій надається право підпису електронних документів;

реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності, номер паспорта для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті;

посада фізичної особи, якій делеговано право підпису електронних документів;

тип підпису: Директор/Бухгалтер/Підпис податкових накладних/Печатка/Технологічний сертифікат/уповноважена особа;

ініціали та прізвище керівника;

посада, ініціали та прізвище виконавця та контактний телефон.

З метою недопущення помилок при заповненні повідомлення на панелі інструментів необхідно натиснути кнопку «Перевірка».

При відсутності помилок активується кнопка «Підписати».

Відповідно до Порядку №557 на сформоване повідомлення першим накладаються КЕП усіх осіб, включених до Повідомлення, у порядку черговості їх внесення до Повідомлення, після них — КЕП керівника і останньою — печатка (за наявності).

До змісту номеру