• Посилання скопійовано

Щодо формування єдиної практики застосування пункту 8 частини другої статті 9 Закону про реєстрацію

Лист Міністерства юстиції України від 22.02.2023 №21826/8.4.3/32-23

Суттєво. Мін’юст вважає, що на сьогодні нема потреби вносити відомості про засновників громадського формування до ЄДР, а вже внесені відомості можна виключити шляхом держреєстрації змін до відомостей про юридичну особу.

!  Громадським формуванням

Міністерство юстиції України з метою формування єдиної практики застосування пункту 8 частини другої статті 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» (далі — Закон про реєстрацію) повідомляє.

12 травня 2022 року Верховною Радою України прийнято Закон України №2255-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму протидії рейдерству» (далі — Закон №2255), який набрав чинності 26 липня 2022 року.

Законом №2255, зокрема, викладено в новій редакції пункт 8 частини другої статті 9 Закону про реєстрацію, яка вже не передбачала внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (далі — Єдиний державний реєстр) відомостей про засновників та учасників акціонерних товариств і громадських формувань.

Водночас 27 липня 2022 року Верховною Радою України прийнято Закон України №2465-IX «Про акціонерні товариства» (далі — Закон №2465), який набрав чинності 01 січня 2023 року.

Законом №2465 знову пункт 8 частини другої статті 9 Закону про реєстрацію викладено в новій редакції, відповідно до якої повернуто положення, що були до змін, внесених Законом №2255.

Слід зазначити, що викладення пункту 8 частини другої статті 9 Закону про реєстрацію в редакції Закону №2465 зумовлено технічною неузгодженістю при накладенні однієї редакції змін на іншу, що найближчим часом планується врегулювати шляхом внесення відповідних змін до Закону про реєстрацію.

На цей час у Верховній Раді України очікує розгляду у другому читанні проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування діяльності відокремлених підрозділів юридичної особи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави» (реєстр. №4482 від 10 грудня 2000 року), який, зокрема, передбачає повернення положень пункту 8 частини другої статті 9 Закону про реєстрацію в частині невнесення до Єдиного державного реєстру відомостей про засновників та учасників акціонерних товариств та громадських формувань.

Таким чином, беручи до уваги вищенаведене, позиція Міністерства юстиції України полягає у тому, що на сьогодні відсутня необхідність у внесенні відомостей про засновників громадського формування до Єдиного державного реєстру.

Також, ураховуючи звернення громадських формувань щодо можливості виключення відомостей про засновників такого формування з Єдиного державного реєстру, інформуємо, що відповідну дію може бути проведено на підставі документів, передбачених частиною четвертою статті 17 Закону про реєстрацію, які подаються для проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі.

Перелік документів, який має подаватися для проведення відповідної реєстраційної дії, має включати такі документи, як:

заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі (Міністерством юстиції України розробляється проєкт наказу Міністерства юстиції України щодо внесення змін до форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, яким буде внесено зміни до відповідної форми заяви у частині можливості відображення відомостей про виключення з Єдиного державного реєстру відомостей про засновників громадського формування);

примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміни, що вносяться до Єдиного державного реєстру (такий документ має містити рішення щодо виключення з Єдиного державного реєстру відомостей про всіх засновників такого формування, а не щодо одного чи кількох з них);

документ про сплату адміністративного збору.

Звертаємо увагу, що рішення уповноваженого органу стосовно внесення змін до відомостей про громадське формування, які містяться в Єдиному державному реєстрі, має бути прийняте в порядку, визначеному статутом такого громадського формування, та відповідати вимогам, установленим статтею 15 Закону про реєстрацію.

Просимо зазначену вище інформацію терміново довести до відома суб’єктів державної реєстрації та провести відповідну роз’яснювальну роботу.

Перший заступник Міністра Є. ГОРОВЕЦЬ

До змісту номеру