• Посилання скопійовано

Кому потрібно сплачувати пенсійний збір при придбанні автомобіля у 2022 році?

Виходячи з п. 7 ст. 1 Закону №400, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, фізичні особи, які набувають право власності на легкові автомобілі (крім легкових автомобілів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома), що підлягають першій державній реєстрації в Україні територіальними органами Міністерства внутрішніх справ України, крім випадків забезпечення легковими автомобілями осіб з інвалідністю згідно із законодавством та успадкування легкових автомобілів відповідно до закону, мають сплатити пенсійний збір.

Сплачувати пенсійний збір у такому випадку мають особи, які набувають право власності на автомобіль, тобто покупці.

Ставки пенсійного збору у разі придбання нового легкового автомобіля встановлені в різних розмірах залежно від вартості придбаного легкового автомобіля (п. 8 ст. 4 Закону №400):

  • 3%, якщо об’єкт оподаткування не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року (у 2022 році — до 409 365 грн);
  • 4% — якщо об’єкт оподаткування перевищує 165, але не перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року (у 2022 році — від 409 365,01 грн до 719 490 грн);
  • 5% — якщо об’єкт оподаткування перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року (у 2022 році — від 719 490,01 грн).

Вартість встановлюється згідно договору купівлі-продажу, договору міни, довідки митних органів, акта експертної оцінки вартості автомобіля, інших документів, що підтверджують цю вартість, але не нижче митної вартості, зазначеної у митній декларації.

Згідно з п. 15 Порядку №1740, суми пенсійного збору сплачуються платниками на бюджетні рахунки для зарахування надходжень до загального фонду державного бюджету, відкриті в головних управліннях Казначейства, за місцем проведення першої державної реєстрації в Україні легкового автомобіля в територіальних органах з надання сервісних послуг МВС.

При цьому п. 14 Порядку №1740 встановлено, що така реєстрація легкових автомобілів проводиться лише за умови сплати пенсійного збору, що підтверджується документом про його сплату. Тобто спочатку з’ясовуємо платіжні реквізити і сплачуємо, а потім подаємо документи для реєстрації автомобіля.

До змісту номеру