• Посилання скопійовано

Щодо збереження середнього заробітку за педагогами, які служать за контрактом (витяг)

Лист Міністерства економіки України від 27.09.2022 р. №4711-06/66974-03

Суттєво. Мінекономіки ще раз підтвердило те, про що ми писали в «ДК» №38/2022: за військовослужбовцями-педагогами зберігається середній заробіток, який виплачується коштом працедавця.

!  Навчальним закладам

Міністерство економіки України надсилає за належністю запит <...> стосовно надання роз’яснень з порушених <...> питань.

<...>

Водночас зазначаємо, що відповідно до статті 57 Закону України «Про освіту» передбачено гарантії держави педагогічним та науково-педагогічним працівникам, які передбачають, зокрема, що у разі проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період за такими працівниками зберігається попередній середній заробіток.

Згідно з частиною першою статті 2 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» (далі — Закон) військова служба є державною службою особливого характеру, яка полягає у професійній діяльності придатних до неї за станом здоров’я і віком громадян України (за винятком випадків, визначених законом), іноземців та осіб без громадянства, пов’язаній із обороною України, її незалежності та територіальної цілісності.

Частиною шостою статті 2 Закону передбачено такі види військової служби: строкова військова служба; військова служба за призовом під час мобілізації, на особливий період; військова служба за контрактом осіб рядового складу; військова служба за контрактом осіб сержантського і старшинського складу; військова служба (навчання) курсантів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки, кафедри військової підготовки, відділення військової підготовки; військова служба за контрактом осіб офіцерського складу; військова служба за призовом осіб офіцерського складу.

Отже, відповідно до норм вищезазначеного законодавства за педагогічними та науково-педагогічними працівниками зберігається середній заробіток, у тому числі, які призвані на строкову військову службу або прийняті на військову службу за контрактом.

Виплати компенсації роботодавцям у межах середнього заробітку працівників, призваних або прийнятих на військову службу в особливий період, за рахунок коштів державного бюджету діючим законодавством не передбачено. Тобто виплата середнього заробітку зазначеним працівникам здійснюється за рахунок коштів роботодавця.

Одночасно інформуємо, що листи міністерств не є нормативно-правовими актами, вони мають інформаційно-рекомендаційний характер.

<...>

Заступник міністра економіки України Т. Бережна

До змісту номеру