• Посилання скопійовано

Щодо застосування норм законодавства про працю (витяг)

Лист Міністерства економіки України від 19.01.2022 р. №4712-03/2705-01

Суттєво. На думку Мінекономіки, якщо працівник має право на щорічну додаткову відпустку з двох підстав, додаткову відпустку йому має бути надано за обраною ним однією підставою.

!  Працедавцям

Міністерство економіки України в межах компетенції розглянуло Ваше <…> звернення <…> і в частині застосування норм законодавства про працю повідомляє.

Щодо порядку надання щорічних додаткових відпусток

Щорічні додаткові відпустки, визначені статтею 7 Закону України «Про відпустки» (далі — Закон про відпустки) та пунктом першим частини другої статті 8 Закону про відпустки, надаються тривалістю до 35 календарних днів виключно за Списками виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці (далі — Списки), затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 р. №1290 (зі змінами) (далі — Постанова №1290).

Працівникам з ненормованим робочим днем надається щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці тривалістю до 7 календарних днів згідно зі списками посад, робіт та професій, визначених колективним договором, угодою (пункт 2 частини першої статті 8 Закону про відпустки).

Відповідно до частини першої статті 10 Закону про відпустки щорічна додаткова відпустка, передбачена статтею 7 та пунктами 1 і 2 частини першої статті 8 Закону про відпустки, надається понад щорічну основну відпустку за однією підставою, обраною працівником. Порядок надання додаткової відпустки з кількох підстав встановлює Кабінет Міністрів України.

Пунктом 1 Постанови №1290 установлено, що щорічні додаткові відпустки з кількох підстав надаються працівникам, професії та посади яких позначені у Списках значком (*).

Професія «Кухар, який працює біля плити» передбачена тільки Списком виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість працівників на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку, а також не позначена значком (*).

Також Списком виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, зазначена посада не передбачена.

З огляду на викладене, якщо працівник має право на щорічну додаткову відпустку за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці та на щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день, на нашу думку, додаткову відпустку йому має бути надано за обраною ним однією підставою.

<...>

Одночасно повідомляємо, що листи міністерств не є нормативно-правовими актами, вони мають інформаційно-рекомендаційний характер.

Виконувач обов’язків міністра економіки України Т. КАЧКА

До змісту номеру