• Посилання скопійовано

Коментар до листа Міністерства економіки України від 09.05.2022 р. №4712-06/22838-09

Призупинення трудового договору на час війни

За новим роз’ясненням Мінекономіки, наданим у листі від 09.05.2022 р. №4712-06/22838-09 (див. «ДК» №25/2022), якщо працівник бажає та може виконувати роботу або роботодавець може надавати роботу, призупиняти дію трудового договору не можна!

Нагадаємо, що з 24 березня почали діяти особливі правила організації трудових відносин під час війни, встановлені Законом №2136. Ми вже описали їх у статті «Трудові відносини під час війни: аналіз Закону №2136» у «ДК» №14/2022.

Саме з цієї дати зʼявилася можливість призупинення трудового договору.

Що таке це «призупинення» і чим воно відрізняється від розірвання трудового договору, ми розглянули у статті «Призупинення трудового договору: оформлення та наслідки» в «ДК» №17/2022.

Держпраці вже зазначала: якщо працівник не має підстав для призупинення дії трудового договору або на відпустку, відсутність на робочому місці працівника фіксуватиметься як «прогул», а в разі коли роботодавець не може зв’язатися з працівником — «відсутність з нез’ясованих причин».

Також Держпраці зауважила, що для призупинення дії трудового договору потрібна наявність двох умов: роботодавець не може забезпечити працівника роботою і працівник не може її виконувати.

Окремо ми уточнили, що такої підстави, як призупинення дії трудового договору для зарахування до стажу роботи щорічної основної відпустки, Закон про відпустки не містить.

Наразі маємо нове роз’яснення Мінекономіки.

Коли можна впровадити призупинення трудової діяльності, а коли — ні

Про призупинення дії трудового договору роботодавець та працівник за можливості мають повідомити один одного у будь-який доступний спосіб.

На підставі цих правил Мінекономіки зробило такі висновки щодо можливості впровадження призупинення:

1) у зв’язку з призупиненням дії трудового договору працівник звільняється від обов’язку виконувати роботу, визначену трудовим договором, а роботодавець звільняється від обов’язку забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи. Ініціатором призупинення трудового договору можуть бути як роботодавець, так і працівник;

2) головною умовою для призупинення дії трудового договору є абсолютна неможливість надання роботодавцем та виконання працівником відповідної роботи. Підкреслено, що ці дві умови мають виконуватися одночасно.

Окремо наголошено, що під абсолютною неможливістю надання роботодавцем та виконання працівником роботи в контексті призупинення дії трудового договору слід розуміти випадки неможливості забезпечувати працівникові умови праці внаслідок того, що необхідні для виконання роботи зазначеним працівником виробничі, організаційні, технічні можливості, засоби виробництва або майно роботодавця знищені внаслідок бойових дій або їх функціонування з об’єктивних і не залежних від роботодавця причин є неможливим, а переведення працівника на іншу роботу або залучення його до роботи за дистанційною формою організації праці неможливе у зв’язку з відсутністю на це його згоди, зокрема, з причин переміщення його з території, де ведуться активні бойові дії.

А от за умови що працівник бажає та може виконувати роботу або роботодавець може надавати роботу, призупиняти дію трудового договору неможливо.

Дві умови призупинення трудового договору

Чи можна призупинити дію трудового договору з працівниками в місті, де не ведуться бойові дії, працівник може виконувати свою роботу, а підприємство цю роботу може надати? Підприємство не зупинило своєї діяльності.

Відповідаємо: ні, не можна.

Статтею 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» передбачено можливість призупинення дії трудового договору. Призупинення дії трудового договору — це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором. Дія трудового договору може бути призупинена через військову агресію проти України, що унеможливлює надання та виконання роботи.

Тобто для призупинення дії трудового договору потрібна наявність двох умов:

1) роботодавець не може забезпечити працівника роботою;

2) працівник не може її виконувати.

Роз’яснення Головного управління Держпраці у Харківській області від 8 червня 2022 р.

Як бути, якщо ініціатором призупинення є працівник (а роботодавець проти)?

У роз’ясненні Мінекономіки вирішило висвітлити, що робити з працівниками у разі їхньої неможливості виходу на роботу через бойові дії при одночасній можливості роботодавця забезпечувати працівникові умови праці згідно з трудовим договором.

Так от, відсутність працівника на роботі через бойові дії не може бути кваліфікована як прогул без поважної причини. Тому, до з’ясування причин відсутності працівника та отримання від нього письмових пояснень, доцільно обліковувати його як працівника, відсутнього з нез’ясованих або з інших причин.

Увага!

Деякі фахівці вважають, що у такому разі доцільно буде надати працівникам відпустки без збереження заробітної плати. Але практично втілити цю пораду роботодавці не можуть, бо ініціатором такої відпустки має бути саме працівник. Тобто за рішенням роботодавця спрямувати працівника у відпустку не можна — потрібна домовленість обох сторін та бажання працівника. Тож залишається тільки обліковувати його як відсутнього з нез’ясованих або з інших причин.

Водночас роботодавець має право вимагати від такого працівника надання письмових пояснень про причини своєї відсутності та їх поважність.

Мінекономіки підкреслило, що у кожному окремому випадку слід виходити з конкретних умов, які склалися у відповідній місцевості, а також із можливості реальної загрози життю та здоров’ю працівників.

Документальне оформлення призупинення дії трудових договорів

Призупинення дії трудового договору може відбуватися шляхом видання наказу (розпорядження) роботодавця.

Ознайомлення працівників із наказами (розпорядженнями), повідомленнями, іншими документами власника або уповноваженого ним органу щодо їхніх прав та обов’язків допускається з використанням визначених у трудовому договорі засобів електронного зв’язку.

У такому разі підтвердженням ознайомлення вважається факт обміну відповідними електронними документами між власником або уповноваженим ним органом та працівником (частина третя статті 29 КЗпП).

Фахівці Мінекономіки наголосили, що відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового договору в повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України.

І позаяк призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин, а також виконання інших обов’язків, передбачених трудовим договором, то в разі призупинення трудового договору роботодавець повинен продовжувати вести облік щодо визначення та фіксації сум заробітної плати і компенсаційних виплат, які б належалися працівникові, якби такого призупинення не було.

Нормативна база

  • КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 р. №322-VIII.
  • Закон №2136 — Закон України від 15.03.2022 р. №2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».
  • Закон про відпустки — Закон України від 15.11.1996 р. №504/96-ВР «Про відпустки».

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру