• Посилання скопійовано

Щодо відображення криптовалюти у розділі VIII податкової декларації про майновий стан і доходи

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 10.11.2021 р. №4260/IПК/99-00-04-03-03-09

Щодо відображення криптовалюти у розділі VIII податкової декларації про майновий стан і доходи

Суттєво. На сьогодні немає підстав для відображення інформації про наявну криптовалюту у розділі VIII декларації про майновий стан і доходи, а доходи від операцій з криптовалютою (продаж) відображаються у розділі II декларації.

! Власникам криптовалюти

Державна податкова служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), розглянула звернення щодо застосування окремих норм податкового законодавства та в межах компетенції повідомляє.

Платник податку — фізична особа — резидент повідомив, що є власником криптовалюти та просить надати індивідуальну податкову консультацію щодо відображення її у розділі VIII податкової декларації про майновий стан і доходи.

Відносини, які виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються Кодексом, відповідно до п. 22.1 ст. 22 якого об'єктом оподаткування можуть бути майно, товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг) та інші об'єкти, визначені податковим законодавством, з наявністю яких податкове законодавство пов'язує виникнення у платника податкового обов'язку.

Платник податків зобов'язаний подавати податкові декларації за кожний встановлений Кодексом звітний період, в якому виникають об'єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог Кодексу (п. 49.2 ст. 49 Кодексу).

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб врегульовано розділом IV Кодексу, згідно з п. 163.1 ст. 163 якого об'єктом оподаткування резидента є, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід та іноземні доходи — це доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.

При цьому оподаткування іноземних доходів встановлено п. 170.11 ст. 170 Кодексу.

Крім того, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються інші доходи, крім зазначених у ст. 165 Кодексу (пп. 164.2.20 п. 164.2 ст. 164 Кодексу).

Також доходи, визначені ст. 163 Кодексу, є об'єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX Кодексу).

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) податку на доходи фізичних осіб і військового збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 Кодексу.

Порядок подання декларації про майновий стан і доходи (далі — податкової декларації) визначено ст. 179 Кодексу.

Форма податкової декларації та інструкція щодо її заповнення затверджені наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 р. №859 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 17 грудня 2020 року №783) (далі — Iнструкція), відповідно до розділу III якої в розділі II «Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу» податкової декларації:

у рядку 10.7 вказується сума іноземних доходів, розмір яких визначається відповідно до п. 170.11 ст. 170 розділу IV Кодексу;

у рядку 10.10 вказується загальна сума інших оподатковуваних доходів, не зазначених у попередніх рядках податкової декларації.

Разом з тим відповідно до п. 8 розділу III Iнструкції у відомостях про власне майно та/або майно, яке надається в лізинг, оренду (суборенду, емфітевзис), зокрема:

1) зазначаються відомості про нерухоме (рухоме) майно, що перебуває у власності платника податку станом на кінець звітного (податкового) року як на території України, так і за її межами, відповідно до категорії об'єкта нерухомого майна.

При цьому кожній категорії об'єктів майна призначається окремий номер: 1 — земельні ділянки; 2 — житлові будинки; 3 — квартири; 4 — садові (дачні) будинки; 5 — гаражі; 6 — водойми; 7 — автомобілі легкові; 8 — автомобілі вантажні (спеціальні); 9 — водні транспортні засоби; 10 — повітряні судна; 11 — мотоцикли (мопеди); 12 — інше нерухоме (рухоме) майно.

Крім того, зазначені відомості про нерухоме (рухоме) майно відображаються у розділі VIII податкової декларації.

Одночасно зауважуємо, що на сьогодні криптовалюта не має визначеного правового статусу в Україні, зокрема відсутня нормативна база для її класифікації та регулювання операцій з нею.

Враховуючи викладене, оскільки на сьогодні криптовалюта не має визначеного правового статусу в Україні, тобто вона нормами діючого законодавства не віднесена до жодної категорії об'єктів рухомого/нерухомого майна, то підстав для відображення інформації про наявність у Вас криптовалюти у розділі VIII податкової декларації не виникає.

Разом з тим доходи, отримані Вами від операцій з криптовалютою (продаж), відображаються у розділі II податкової декларації, залежно від виду отриманого доходу.

Водночас слід зазначити, якщо платник податків вважає, що форма податкової декларації збільшує або зменшує його податкові зобов'язання, всупереч нормам Кодексу з такого податку чи збору, він має право зазначити цей факт у спеціально відведеному місці в податковій декларації.

У разі необхідності платник податків може подати разом податковою декларацією доповнення до такої декларації, які складені за довільною формою, що вважатиметься невід'ємною частиною податкової декларації. Таке доповнення подається з поясненням мотивів його подання (п. 46.4 ст. 46 Кодексу).

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру