• Посилання скопійовано

Чи може підприємство здійснювати продаж матеріалів або послуг працівникові?

Чи може юридична особа надавати працівникові підприємства послуги з будівництва ангару на дачі? Або реалізовувати залишки матеріалів? Які податкові наслідки такої операції? Чи виникає у працівника оподатковуваний дохід? Як відобразити таку операцію в обліку?

Як зазначено у ст. 627 ЦКУ, сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог ЦКУ, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

У договорах за участю фізособи-споживача враховуються вимоги законодавства про захист прав споживачів.

Заборони на надання послуг або продажу активів фізособі, яка є працівником підприємства, не встановлено. Тому підприємство може надавати послуги або здійснювати продаж матеріалів працівникові підприємства як за звичайною ціною, так і зі знижкою (у т. ч. безоплатно). Проте у цьому разі розмір знижки (або звичайна вартість, якщо такі послуги чи товари постачатимуться безоплатно) буде доходом такої фізособи — про це далі.

Оподаткування вартості наданих послуг

Згідно з пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, дохід, отриманий платником податку як додаткове благо у вигляді вартості безоплатно одержаних товарів, робіт чи послуг за звичайною ціною, а також суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку.

Отже, у разі надання послуг (продажу товару) працівникові для підприємства він є звичайним замовником-фізособою. Тобто якщо послуги надаються (або здійснюється продаж матеріалів) за звичайною ціною без застосування знижки, то дохід на користь фізособи не нараховується (навпаки, це фізособа виплачує підприємству дохід). Таким чином, вартість наданої працівникові послуги (за умови відсутності знижки, зазначеної у пп. «е» п. 164.2.17 ПКУ) не є його доходом, тож не підлягає оподаткуванню ПДФО та ВЗ й нарахуванню ЄСВ.

Зважаючи на те, що такі суми не є доходом на користь фізособи, в єдиній звітності з ЄСВ, ПДФО та ВЗ їх не відображають. Якщо ж має місце знижка, то її розмір (різницю між фактичною ціною для працівника і звичайною ціною на такі послуги/матеріали) відображають у додатку 4ДФ до об'єднаної звітності з ЄСВ, ПДФО та ВЗ з ознакою доходу «126» та оподатковують ПДФО і ВЗ за ставками 18% та 1,5% відповідно (без нарахування ЄСВ). При нарахуванні ПДФО до бази оподаткування застосовують натуральний коефіцієнт за п. 164.5 ПКУ.

Також ПДФО і ВЗ слід нараховувати в тому разі, якщо заборгованість працівника за проданими йому матеріалами буде списана підприємством (зокрема, у разі визнання її безнадійною після закінчення строку позовної давності з дня порушення встановлених термінів розрахунків). Працівник за домовленістю з підприємством може розраховуватися протягом будь-якого часу за умови, що сторони й надалі визнаватимуть заборгованість та вчинятимуть дії, що свідчать про її погашення (наприклад, часткові платежі).

Що ж до інших податків (ПДВ та податку на прибуток), то тут особливостей не передбачено, у тому числі й коригувань фінрезультату на суму знижки (звичайної ціни у разі безоплатного надання). Податкову накладну в такому разі складають як на неплатника ПДВ. Базу оподаткування визначають виходячи з ціни товарів/послуг, з урахуванням мінімальної бази для оподаткування, встановленої п. 188.1 ПКУ (не нижче від ціни придбання матеріалів або звичайної ціни послуг).

Відображення в обліку

В обліку така операція нічим не відрізнятиметься від звичайного надання послуг/продажу товарів підприємством іншим фізособам (див. таблицю).

Таблиця

Відображення в обліку продажу матеріалів працівникові


з/п
Операція
Д-т
К-т
1.
Реалізовано залишки матеріалів фізособі (працівникові)
361
712
2.
Надано послуги фізособі (працівникові)
361
703
3.
Нараховано ПЗ з ПДВ при наданні послуг/продажу матеріалів фізособі (працівникові)
712
703
641/ПДВ
4.
Сплачено фізособою (працівником) за одержані матеріали/послуги
311
301
361
5.
Нараховано ПДФО та ВЗ на суму знижки на вартість наданих послуги/реалізованих матеріалів фізособі (працівникові) — за наявності
377
641/ПДФО
642/ВЗ
6.
Проведено взаємозалік з фізособою на суму нарахованих ПДФО та ВЗ на розмір знижки в рахунок розрахунків із зарплати
661
377
  АБО    
6.
Відшкодовано нараховану суму ПДФО та ВЗ на розмір знижки, фізособою (працівником) на рахунок підприємства або до каси
311
301
377

Розрахунок шляхом утримання з зарплати

Позаяк ми говоримо про працівника підприємства, то розрахунок може відбуватись і шляхом утримання із зарплати цього працівника.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру