• Посилання скопійовано

Щодо зміни основного місця роботи на сумісництво у спосіб звільнення-прийняття

Лист Державної служби України з питань праці від 16.09.2021 р. №6147/4/4.1-ЗВ-21

Щодо зміни основного місця роботи на сумісництво у спосіб звільнення-прийняття

Суттєво. Зміна основного робочого місця на роботу за сумісництвом проводиться шляхом звільнення та прийняття, працівник пише дві заяви: на звільнення і на прийняття на роботу, на їх підставі видаються відповідні накази.

! Працедавцям

Статтею 4 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП України) передбачено, що законодавство про працю складається з Кодексу законів про працю України та інших актів законодавства України, прийнятих відповідно до нього.

Частиною другою статті 21 КЗпП України передбачено, що працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Відповідно до пункту 1 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженого наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України та Міністерства фінансів України від 28.06.1993 р. №43 (далі — Положення №43), сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом.

Згідно із пунктом 9 Положення №43 запис у трудову книжку відомостей про роботу за сумісництвом провадиться за бажанням працівника власником або уповноваженим ним органом за місцем основної роботи.

Відповідно до пункту 1.1 Iнструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України та Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.1993 р. №58 (далі — Iнструкція), на осіб, які працюють за сумісництвом, трудові книжки ведуться тільки за місцем основної роботи.

Пунктом 2.4 Iнструкції передбачено, що робота за сумісництвом, яка оформлена в установленому порядку, в трудовій книжці зазначається окремим порядком. Запис відомостей про роботу за сумісництвом провадиться за бажанням працівника власником або уповноваженим ним органом.

Враховуючи зазначене, законодавством про працю не передбачено укладення трудового договору за основним місцем роботи одразу на двох підприємствах.

При зміні основного робочого місця на роботу за сумісництвом змінюється суть трудового договору, але не змінюється посада (робота), у зв'язку з чим переведення не можливе, а тому така зміна проводиться шляхом звільнення та прийняття.

Працівник пише дві заяви: на звільнення, наприклад, за власним бажанням або за угодою сторін і на прийняття на роботу.

На підставі заяв видаються накази про звільнення і про прийняття на роботу. Направляється повідомлення про укладення трудового договору до допуску працівника до роботи за новим трудовим договором. У день звільнення проводиться з працівником остаточний розрахунок.

Одночасно повідомляємо, що листи міністерств, інших центральних органів виконавчої влади не є нормативно-правовими актами, мають лише інформаційний характер та не встановлюють правових норм.

Директор В. ГОНЧАРУК

До змісту номеру