• Посилання скопійовано

Що нового

Долю земельної ділянки та розміщеного на ній об'єкта нерухомості пов'язано

! Власникам земельних ділянок

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 28.09.2021 р. через місяць від цієї дати набирає чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об'єкта нерухомості», який викладає в новій редакції статтю 120 ЗКУ та статтю 377 ЦКУ, які називатимуться «Перехід права на земельну ділянку у разі набуття права власності на об'єкт нерухомого майна (жилий будинок (крім багатоквартирного), іншу будівлю або споруду), об'єкт незавершеного будівництва, що розміщені на ній».

Законом встановлено «автоматичність» переходу прав користування земельною ділянкою при переході права власності на розташовані на ній будівлю, споруду від землекористувача до нового власника майна.

Законом також встановлюється обов'язок набувача права власності на будівлю, споруду, що розташовані на земельній ділянці державної та комунальної власності, право користування якою не оформлено протягом 30-денного терміну з дня набуття такого права власності, здійснити відповідні дії для оформлення прав на земельну ділянку.

Зокрема, у разі набуття на підставі вчиненого правочину або у порядку спадкування права власності на об'єкт нерухомого майна (житловий будинок (крім багатоквартирного), іншу будівлю або споруду), об'єкт незавершеного будівництва, розміщений на земельній ділянці приватної власності, право власності на таку земельну ділянку одночасно переходить від попереднього власника таких об'єктів до набувача таких об'єктів, без зміни її цільового призначення.

Закон України від 02.02.2021 р. №1174-IX чинний з 28.10.2021 р.


Карантин продовжено до кінця 2021 року: тепер офіційно

! Усім

Як ми вже повідомляли, КМУ прийняв рішення щодо продовження карантину на території України до 31.12.2021 р., внісши відповідні зміни, зокрема, до своєї Постанови від 09.12.2020 р. №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Крім цього, уточнено положення щодо самоізоляції.

Постанова Кабінету Міністрів України від 22.09.2021 р. №981 чинна з 23.09.2021 р.


Кабмін продовжив строки подання фінзвітності

! Бухгалтерам

Кабмін вніс зміни до Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2000 р. №419, якими, зокрема, продовжив строки подання:

підприємствами, які зобов'язані оприлюднювати річну фінзвітність, повного пакета річної фінансової звітності — з 28 лютого на 30 квітня або 1 червня (залежно від вимог законодавства щодо дати оприлюднення фінзвітності);

проміжної фінансової звітності — з 25 на 30 число місяця, що настає за звітним кварталом;

підприємствами, які складають фінансову звітність за МСФЗ, річної фінансової звітності за 2020 рік та проміжної фінансової звітності за 2021 рік в єдиному електронному форматі до центру збору фінансової звітності — до 31.12.2021 р.

Окремі зміни в частині подання проміжної фінансової звітності не пізніше 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом, набирають чинності з 01.01.2022 р.

Докладніше див. «ДК» №40/2021.

Постанова Кабінету Міністрів України від 22.09.2021 р. №998 чинна з 28.09.2021 р.


Урегульовано електронну роздрібну торгівлю ліками

! Фармацевтам

Кабмін вніс зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою КМУ від 30.11.2016 р. №929.

Зміни переважно стосуються вимог до провадження господарської діяльності з електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Зокрема, установлено, що здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами передбачає прийом, комплектування, зберігання та доставку замовлень на лікарські засоби, а також відпуск лікарських засобів кінцевому споживачу.

Електронна роздрібна торгівля лікарськими засобами та їх доставка кінцевому споживачу здійснюються лише через аптеки та їх структурні підрозділи, які внесені до Переліку суб'єктів господарювання, що мають право на здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами, який ведеться у порядку, затвердженому МОЗ.

Електронна роздрібна торгівля лікарськими засобами, які відпускаються без рецепта, та їх доставка здійснюються лише особам, які досягли 14-річного віку.

Електронна роздрібна торгівля лікарськими засобами здійснюється суб'єктами господарювання за умови наявності:

облаштованих приміщень та/або зони в матеріальній кімнаті для зберігання оформлених замовлень;

власного вебсайта в адресному просторі українського сегмента Iнтернету, інформація про який внесена до Переліку суб'єктів господарювання, що мають право на здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами;

власної служби доставки, обладнання та устатковання, що забезпечують дотримання визначених виробником умов зберігання лікарських засобів під час їх доставки, та/або договору з оператором поштового зв'язку, який має відповідне обладнання та устатковання та внесений до Єдиного державного реєстру операторів поштового зв'язку;

електронної системи розрахунків та/або мобільних POS-терміналів для здійснення електронних платежів, у тому числі банківських карток безпосередньо за місцем надання послуги.

Забороняється електронна роздрібна торгівля та доставка кінцевому споживачу:

лікарських засобів, реалізація (відпуск) яких громадянам здійснюється за рецептами лікарів (крім відпуску таких лікарських засобів за електронним рецептом у порядку, встановленому МОЗ);

лікарських засобів, обіг яких відповідно до закону здійснюється за наявності ліцензії на провадження діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів;

сильнодіючих, отруйних, радіоактивних лікарських засобів та медичних імунобіологічних препаратів, перелік яких визначається МОЗ.

Також цією постановою затверджено Типову форму договору про здійснення доставки лікарських засобів кінцевому споживачу.

Окремі зміни, зокрема стосовно визначення вимог щодо провадження господарської діяльності з електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами, набирають чинності з 24.12.2021 р.

Постанова Кабінету Міністрів Українивід 22.09.2021 р. №1002 чинна з 24.09.2021 р.


Кабмін цифровізував порядок видачі посвідчень водія

! Водіям

Кабмін вніс зміни до Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затвердженого постановою КМУ від 08.05.1993 р. №340.

Зокрема, Положення доповнено нормами, відповідно до яких у разі відсутності в Єдиному державному реєстрі МВС відцифрованого образу обличчя водія для обміну посвідчення водія та отримання його після втрати чи викрадення шляхом застосування засобів електронного кабінету водія або через Портал «Дія», у тому числі з використанням мобільного застосунку, такий образ обличчя водія надається за згодою особи на обробку її персональних даних у частині передачі відцифрованого образу обличчя водія з Єдиного державного демографічного реєстру (у разі коли інформація про неї внесена до Реєстру) до Єдиного державного реєстру єдиної інформаційної системи МВС. Така передача здійснюється ДМС програмними засобами Єдиного державного демографічного реєстру за умови отримання запиту від Єдиного державного реєстру єдиної інформаційної системи МВС, що містить згоду особи, надану ДМС, щодо передачі її відцифрованого образу обличчя, та інформацію, яка дає змогу ідентифікувати особу, в установленому МВС порядку електронної інформаційної взаємодії.

У разі обміну посвідчення водія, у тому числі виданого вперше, особа може звернутися до державного підприємства, що належить до сфери управління ДМС, центрів надання адміністративних послуг (далі — уповноважені суб'єкти), територіального сервісного центру МВС шляхом подання відповідної заяви і доданих до неї документів у порядку, встановленому цим Положенням.

Отримання особою посвідчення водія на підставі заяви і доданих до неї документів, які були подані до територіального сервісного центру МВС або уповноваженого суб'єкта, здійснюється з урахуванням п. 23 Положення.

Крім цього, уточнено, що посвідчення водія, замовлене через електронний кабінет водія або через Портал «Дія», у тому числі з використанням мобільного застосунку, через адміністратора єдиної інформаційної системи МВС, за бажанням особи та за додаткову плату також може бути отримано кур'єром або з використанням засобів національного оператора поштового зв'язку в порядку, встановленому МВС та Мініфраструктури.

Також постановою внесено зміни до переліку платних послуг, які надаються підрозділами Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції та Державної міграційної служби, затвердженого постановою КМУ від 04.06.2007 р. №795, і розміру плати за їх надання та Порядку підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, затвердженого постановою КМУ від 20.05.2009 р. №487.

Постанова Кабінету Міністрів Українивід 15.09.2021 р. №980 чинна з 24.09.2021 р.


Оновлено правила видачі посвідчення водія і реєстрації ТЗ

! Водіям і власникам ТЗ

Кабмін вніс зміни до Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затвердженого постановою КМУ від 08.05.1993 р. №340.

Так, у «правах» з'явиться відмітка про складання практичного іспиту на ТЗ з АКП у вигляді коду «78» у графі 12. За наявності такої відмітки водії зможуть керувати авто лише з АКП, а за її відсутності — з будь-якою. Ця зміна набере чинності з 28.12.2021 р. і не торкнеться тих водіїв, яким «права» були видані раніше.

За наявності в медичній довідці інформації про обмеження, за яких дозволяється керувати транспортним засобои, відомості про ці обмеження також зазначаються в графі 12 посвідчення водія як кодові піктограми.

Також у вигляді кодів буде зазначатися інформація про пристосування ТЗ та позначення інших обмежень.

Термін чинності результату успішно складеного теоретичного іспиту в сервісному центрі МВС збільшено від 3 місяців до 2 років.

Оптимізовано процес прийняття іспитів:

у разі одночасного відкриття двох категорій іспити (іспит) складаються за вищою з них (крім категорій B1, B, BE). Зокрема, при відкритті категорій С та С1 теоретичний та практичний іспити складаються лише за категорією С;

при поверненні посвідчення водія після позбавлення права керування, у разі наявності в ньому декількох відкритих категорій, теоретичний та практичний іспити також складаються за вищою категорією.

До Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою КМУ від 07.09.1998 р. №1388, внесено зміни, які стосуються укладення фізичними особами договору купівлі-продажу транспортного засобу в електронному вигляді із застосуванням засобів електронного кабінету водія функціональної підсистеми Єдиного державного реєстру єдиної інформаційної системи МВС. Ці зміни набирають чинності з 28.03.2022 р.

Також зміни внесено до Порядку підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, затвердженого постановою КМУ від 20.05.2009 р. №487, Порядку державної акредитації закладів, що проводять підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, та атестації їх спеціалістів, затвердженого постановою КМУ від 20.05.2009 р. №490.

Постанова Кабінету Міністрів України від 22.09.2021 р. №1007 чинна з 28.09.2021 р.


Зміни в Правилах надання послуги з управління багатоквартирним будинком

! Співвласникам багатоквартирного будинку

Кабмін вніс зміни до Правил надання послуги з управління багатоквартирним будинком, затверджених постановою КМУ від 05.09.2018 р. №712.

Зокрема, уточнено, що послуга з управління, окрім іншого, включає забезпечення утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, якщо земельна ділянка, на якій розташований багатоквартирний будинок, а також належні до нього будівлі, споруди та прибудинкова територія, згідно з відомостями про таку земельну ділянку, що містяться у Державному земельному кадастрі, перебуває у власності або користуванні співвласників багатоквартирного будинку відповідно до вимог законодавства, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо.

Також послуга з управління включає інші додаткові послуги, які можуть бути замовлені співвласниками багатоквартирного будинку.

Постанова Кабінету Міністрів України від 22.09.2021 р. №994 чинна з 29.09.2021 р.


Нова СЕП від Нацбанку

! Банкам і їхнім клієнтам

З 20.08.2022 р. Нацбанк урухомить для виконання міжбанківських платіжних операцій систему електронних платежів нового покоління — СЕП-4.0. Наразі діюче покоління СЕП-3.3 не використовуватиметься.

Банки України, Казначейство, Національний депозитарій України з 20.08.2022 р. виконуватимуть міжбанківські платіжні операції через СЕП-4.0, у якій забезпечено можливість цілодобового режиму роботи 24/7, що передбачає миттєвий перехід від поточного до наступного банківського дня, без призупинення роботи СЕП із виконання міжбанківських платіжних операцій.

Банки України, Казначейство, Національний депозитарій України зобов'язані:

до 31.10.2021 р. підключитися до стенда СЕП-4.0 для відпрацювання взаємодії своїх систем автоматизації і внутрішньобанківських міжфілійних платіжних систем із СЕП та забезпечити тестування на стенді СЕП-4.0 на базі структур обміну інформацією з учасниками СЕП за міжнародним стандартом ISO 20022-1:2013 «Фінансові послуги — Універсальна схема повідомлень фінансової індустрії»;

до 20.08.2022 р. внести зміни до регламентів роботи своїх систем автоматизації, формування балансів за день та іншої звітності.

Постанова Національного банку України від 16.09.2021 р. №93 чинна з 18.09.2021 р.


Зміни до форми Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній

! Учасникам міжнародних груп компаній

Міністерство фінансів України внесло зміни до форми Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній та Порядку складання Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній, затверджених наказом Мінфіну від 31.12.2020 р. №839.

Зокрема, Порядок доповнено положеннями, згідно з якими:

у разі якщо материнська компанія МГК утворена відповідно до законодавства певної країни, але не є податковим резидентом жодної держави (території), для цілей заповнення Повідомлення вважається, що така компанія не має податкового резидентства. В такому випадку при заповненні інформації щодо держави (території) податкового резидентства такої компанії МГК у розділі I Повідомлення застосовується спеціальний код «X5»;

у разі якщо у складі МГК є учасник, утворений відповідно до законодавства певної країни, але який не є податковим резидентом жодної держави (території), для цілей заповнення Повідомлення вважається, що такий учасник не має податкового резидентства. В такому випадку при заповненні інформації щодо держави (території) податкового резидентства такого учасника міжнародної групи компаній у графі 32.2 застосовується спеціальний код «X5».

Наказ Мінфіну від 27.08.2021 р. №484 чинний з 24.09.2021 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру