• Посилання скопійовано

Розділ 3. Граничні строки на виплату зарплати

Граничні строки на виплату зарплати

З 19.11.2010 р. в Україні діють єдині правила виплати заробітної плати працівникам. Вони встановлені ст. 115 КЗпП і ст. 24 Закону про оплату праці. Ці правила диктують граничні строки, протягом яких треба виплачувати зарплату (крім випадку розрахунку при звільненні, строки якого встановлює ст. 116 КЗпП).

У які граничні строки треба виплатити зарплату

Роботодавець має обов'язок виплачувати зарплату двічі на місяць. Установлено також кінцеву дату, не пізніше якої має бути виплачено зарплату за попередній місяць.

Отже, заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, але:

1) не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів;

2) не пізніше семи днів після закінчення місяця, за який здійснюється виплата.

Зверніть увагу: йдеться саме про сім календарних, а не робочих днів, тож необхідно врахувати цей строк при визначенні кінцевого дня виплати зарплати попереднього місяця. До того ж, якщо гранична дата виплати авансу або другої частини зарплати припадатиме на вихідні чи свята, виплатити зарплату треба буде раніше — напередодні цих днів.

У якій граничній сумі виплачується аванс

В Україні більшість роботодавців виконує обов'язок щодо дворазової виплати зарплати на місяць. Iноді для зручності суму авансу визначають у фіксованій гривневій сумі чи відсотках до окладу. Але закон вимагає визначати суму авансу залежно від відпрацьованого працівником часу.

Так, розмір зарплати за першу половину місяця визначається колективним договором або нормативним актом роботодавця, але не менше оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника.

Безумовно, підприємство може зупинитися на фіксованій гривневій сумі або відсотку від окладу, проте правильним було б перевіряти нараховані суми авансу на підставі того самого попереднього табеля обліку робочого часу. Бо ж працівник може до дня виплати авансу перебувати на лікарняному (який оплачується після надання листка непрацездатності) чи у відпустці — як оплачуваній, так і за власний рахунок, або після дня отримання авансу не вийти на роботу та звільнитися.

Отже, відділу кадрів треба щомісяця оформляти два табелі обліку робочого часу — попередній (на аванс з 1 до 15 числа) і остаточний за місяць (для зарплати з 16 до останнього дня місяця). А бухгалтеру — розраховувати й обчислювати зарплату двічі на місяць.

Якщо порушити і строки,і суми виплат

Упевнені, що багатьох цікавить питання відповідальності підприємства за порушення строків і сум виплати зарплати. Що ж буде за недотримання встановлених строків?

1. Якщо затримка у виплаті зарплати не перевищує 1 місяця з дати її нарахування.

Навіть якщо зарплата за певний місяць виплачується до кінця наступного місяця, тобто кількамісячних боргів за зарплатою працівників немає, виплата зарплати у строки, більші за встановлені нормами, зазначеними вище, — це порушення трудового законодавства. А за це КЗпП передбачає 5 видів відповідальності:

— дисциплінарну та адміністративну для винних посадових осіб та фізосіб-роботодавців;

— матеріальну, фінансову та кримінальну — безпосередньо для роботодавців.

Якщо про матеріальну (у вигляді компенсації працівникові шкоди за порушення строків виплати його зарплати) та кримінальну відповідальність у разі такого порушення говорити навряд чи можна, то решта видів відповідальності чекає на порушників. I застосовуються всі вони незалежно один від одного.

По-перше, посадову особу, яка винна у порушенні строків виплати зарплати (якщо дотримання цих строків є її обов'язком), може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності. Згідно зі ст. 147 КЗпП, видів дисциплінарної відповідальності два — догана або звільнення.

По-друге, посадових осіб може бути притягнуто до адміністративної відповідальності на підставі ст. 41 КУпАП. Порушення встановлених термінів виплати заробітної плати тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян — суб'єктів підприємницької діяльності від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 1700 грн).

Повторне протягом року вчинення порушення або ті самі діяння, вчинені щодо неповнолітнього, вагітної жінки, одинокого батька, матері або особи, яка їх замінює і виховує дитину віком до 14 років або дитину-інваліда, тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян — суб'єктів підприємницької діяльності від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 5100 грн).

Також до підприємств або фізосіб-підприємців, якщо вони є роботодавцями, застосовується відповідальність, визначена ст. 265 КЗпП, у вигляді фінансової санкції (штрафу). Розмір штрафу в цьому разі становить одну мінімальну зарплату, як за інші порушення трудового законодавства. А розмір мінімальної зарплати для його застосування визначатиметься на момент виявлення порушення (а не його скоєння). Зокрема, у 2021 році розмір такого штрафу становить 6000 грн, але він застосовується за кожне таке порушення.

2. Якщо затримка у виплаті зарплати перевищує 1 місяць з дати її нарахування.

Розмір штрафу, визначеного ст. 265 КЗпП у разі порушення строків виплати заробітної плати більш як на один місяць, дорівнює трьом розмірам мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення (у 2021 році розмір такого штрафу — 18000 грн).

Крім того, посадові особи або фізособи-роботодавці сплатять і адміністративні санкції у розмірі, зазначеному вище.

Не слід забувати, що у зв'язку з порушенням строків їх виплати більш ніж на один місяць має проводитися компенсація громадянам втрати частини доходів. Це встановлено ст. 2 Закону №2050. Порядок нарахування такої компенсації регулює Положення №1427.

Утім, зараз цих штрафів можна уникнути, якщо вчасно виконати приписи інспекторів Держпраці про виправлення порушень.

Як правильно виплатити аванс?

Вимоги законодавства про працю щодо розміру авансу, так само як і щодо строків та порядку виплати заробітної плати, є обов'язковими як для юридичних осіб, так і для фізичних осіб — підприємців.

Також законодавством передбачено, що розмір заробітної плати за першу половину місяця:

а) визначається колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим із виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом1;

б) не повинен бути меншим за оплату фактично відпрацьованого часу з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника.

1 А в разі відсутності таких органів — представниками, обраними й уповноваженими трудовим колективом.

Таким чином, законодавчо встановлено мінімальний розмір авансу, який не за сутністю, а реально стає виплатою за фактично відпрацьований час. I ця розбіжність між фразами «зарплата за першу половину місяця» й «оплата за фактично відпрацьований час» спричинила багато запитань у працедавців.

У листі від 22.11.2010 р. №964/13/84-10 Мінпраці роз'яснило, що, на його думку, йшлося все-таки про те, що заробітна плата повинна виплачуватися:

1) за першу половину місяця (а саме 15 календарних днів) у період з 16 до 22 числа;

2) за другу половину місяця — з 1 до 7 числа наступного місяця.

Для обчислення авансу до бухгалтерії треба подати табель за першу половину місяця (з 1 до 15 числа). I тут бухгалтери мають певний клопіт, бо слід розрахувати суму не лише авансу, а й ПДФО, військового збору та єдиного соціального внеску. I для цього є певні правила, які діють інакше, ніж до суми зарплати за увесь місяць. Тож при виплаті зарплати за другу половину місяця до бюджету перераховується різниця між сумами ПДФО, ВЗ і ЄСВ, нарахованими (утриманими) з усієї суми заробітної плати та перерахованими до бюджету при виплаті авансу.

При нарахуванні авансу, крім зазначеного вище, слід враховувати такі особливості.

1. Мінімальні гарантії з оплати праці щодо авансу не застосовуються.

Що це означає? Доплата до рівня мінімальної заробітної плати розраховується наприкінці місяця, коли відома її сума за відпрацьований час, а виплачується разом із заробітною платою за другу половину місяця. Тож при нарахуванні та виплаті заробітної плати за першу половину місяця (авансу) розраховувати та виплачувати працівникам доплату до мінімальної не треба.

2. Мінімальна сума ЄСВ щодо авансу не застосовується.

Що це означає? Для роботодавців установлено мінімальний розмір ЄСВ, який вони мають сплатити за кожного працівника (докладніше про застосування цієї норми див. у розділі щодо ЄСВ). Проте ця норма застосовується щодо загального місячного доходу працівника і не працює щодо його частин. Тож при нарахуванні та виплаті заробітної плати за першу половину місяця (авансу) розраховувати та сплачувати до бюджету доплату до мінімального розміру ЄСВ не треба.

3. Податкова соціальна пільга з ПДФО щодо авансу не застосовується.

Що це означає? До доходу у вигляді зарплати працівники мають право на застосування податкової соціальної пільги (докладніше про застосування цієї норми див. у розділі щодо ПДФО). Проте ця норма застосовується щодо загального місячного доходу працівника і не працює щодо його частин. Тож при нарахуванні та виплаті заробітної плати за першу половину місяця (авансу) застосовувати податкову соціальну пільгу не можна.

Приклад 1. У вересні 2021 року — 22 робочі дні. Оклад працівника — 17000,00 грн. За період 1 — 15 вересня відпрацьовано 8 робочих днів. Тому працівнику нараховуємо 6181,82 грн (17000,00 грн : 22 х 8). З цієї суми утримуємо:

1) 1,5% ВЗ — 92,73 грн;

2) 18% ПДФО — 1112,73 грн.

Отже, «на руки» буде отримано 4976,36 грн.

При сплаті авансу не забувайте, що, крім ПДФО та ВЗ, слід обов'язково сплатити 22%1 ЄСВ — 1360,00 грн.

Відображення цих операцій у бухгалтерському обліку див. у таблиці нижче.

Також у листі від 22.11.2010 р. №964/13/84-10 фахівці Мінпраці роз'яснюють, як розрахувати аванс працівника на відрядній системі оплати праці. Зокрема, наголошується, що для певних категорій працівників суму зарплати визначають за нарядом.

Нагадаємо, що наряд (нормоване завдання2 — це документ, який встановлює завдання на виконання робіт виконавцеві (робітникові, бригаді). Видається він до початку робіт та містить перелік робіт, норми часу на виконання, розцінки, форми оплати та загальну суму оплати. У наряді фіксується також фактичне виконання робіт і розраховується зарплата за фактично виконані роботи. Єдине, що треба пам'ятати, — тепер бухгалтерові слід вимагати наряди за першу та другу половини місяця.

1 Крім випадку, коли працівник є особою з інвалідністю. Докладніше про це див. у розділі щодо ЄСВ.

2 Затверджується Галузевими положеннями з організації та нормування праці.

Приклад 2. Працівник за 11 робочих днів першої половини місяця виготовив 220 деталей. За 1 деталь він отримує 70,00 грн. Тобто за 11 днів працівник заробив 15400,00 грн. Аванс дорівнюватиме нарахованій сумі (за мінусом ПДФО і ВЗ).

Ще складніший випадок, коли працівник працює за акордним нарядом, а термін виконання роботи — 2 — 3 місяці (наприклад, будівельна бригада штукатурить будинок). У листі Мінпраці роз'яснюється, як розрахувати аванс у цьому разі: обсяг виконаних робіт повинен бути підтверджений нарядом, законодавець пропонує оплатити згідно з розцінками, а преміальні за якісну працю нарахувати за фактом виконання всього обсягу робіт. Тобто зарплата за першу половину місяця не включатиме надбавок за якість чи інтенсивність праці (такі надбавки працівник отримає за результатами місяця, а може, й кварталу). Або Мінпраці видасть нормативний акт, у якому буде прописано, як розрахувати виплату за першу половину місяця, наприклад, у частині доплат за якість, інтенсивність праці, а може, і частині індексації.

Таблиця

Відображення в обліку виплати авансу


з/п
Зміст господарської операції Бухгалтерський облік Сума, грн
Д-т К-т
1. Сплачено до бюджету ПДФО 641 311 1112,73
2. Сплачено ЄСВ 651 311 1360,00
3. Сплачено військовий збір 642 311 92,73
4.
Виплачено працівникові аванс
(6181,82 - 1112,73 - 92,73)
661 311 (301) 4976,36

 

Приклад 3. Штукатур Iльницький I. I. протягом 3 місяців повинен поштукатурити 600 кв. м стіни. За роботу йому належиться оплата 12000,00 грн, плюс премія — 20% (2400,00 грн) за вчасне і якісне виконання робіт. За півмісяця буде нараховано за штукатурення 100 кв. м стіни 2000,00 грн (12000 : 600 х 100). При цьому обсяг виконаної роботи повинен бути підтверджений нарядом.

Офіційна думка

Лист Мінекономіки від 12.08.2020 р. №3501-06/219

ПРО РОЗРАХУНОК НОРМИ ТРИВАЛОСТІ РОБОЧОГО ЧАСУ НА 2021 РІК

Під час розрахунку норми тривалості робочого часу безпосередньо на підприємстві слід керуватися нижчезазначеним.

Як передбачено статтею 50 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.

Відповідно до частини першої статті 51 КЗпП скорочена тривалість робочого часу встановлюється:

для працівників віком від 16 до 18 років — 36 годин на тиждень, для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють у період канікул) — 24 години на тиждень.

Тривалість робочого часу учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не може перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу, передбаченої в абзаці першому цього пункту для осіб відповідного віку;

для працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими умовами праці, — не більш як 36 годин на тиждень.

Перелік виробництв, цехів, професій і посад зі шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого часу, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2001 р. №163.

Крім того, законодавством встановлюється скорочена тривалість робочого часу для окремих категорій працівників (учителів, лікарів та інших).

Скорочена тривалість робочого часу може встановлюватись за рахунок власних коштів на підприємствах і в організаціях для жінок, які мають дітей віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю.

При розрахунку балансу робочого часу слід мати на увазі, що згідно зі статтею 53 КЗпП напередодні святкових і неробочих днів (стаття 73) тривалість роботи працівників, крім працівників, зазначених у статті 51 КЗпП, скорочується на одну годину як при п'ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні, а напередодні вихідних днів тривалість роботи при шестиденному робочому тижні не може перевищувати 5 годин.

Згідно зі статтею 73 КЗпП у 2021 році на підприємствах, в установах, організаціях робота не проводиться у такі святкові та неробочі дні:

— 1 січня — Новий рік;

— 7 січня — Різдво Христове;

— 8 березня — Міжнародний жіночий день;

— 1 травня — День праці;

— 2 травня — Пасха;

— 9 травня — День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги);

— 20 червня — Трійця;

— 28 червня — День Конституції України;

— 24 серпня — День незалежності України;

— 14 жовтня — День захисника України;

— 25 грудня — Різдво Христове.

Згідно з частиною третьою статті 67 КЗпП у випадку, коли святковий або неробочий день (стаття 73) збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. Тому за графіком п'ятиденного робочого тижня з вихідними днями у суботу та неділю у 2021 році вихідні дні у суботу та неділю 1 і 2 травня переносяться на понеділок та вівторок 3 і 4 травня, вихідний день у неділю 9 травня — на понеділок 10 травня, вихідний день у неділю 20 червня — на понеділок 21 червня і вихідний день у суботу 25 грудня — на понеділок 27 грудня.

Як правило, з метою створення сприятливих умов для святкування, а також раціонального використання робочого часу розпорядженнями Кабінету Міністрів України рекомендується переносити робочі дні для працівників, яким встановлено п'ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями у суботу та неділю.

У зв'язку з тим, що зазначене розпорядження має рекомендаційний характер, рішення про перенесення робочих днів приймається роботодавцем самостійно шляхом видання наказу чи іншого розпорядчого документа.

Прийняте роботодавцем рішення про перенесення робочих днів змінює графік роботи підприємства, установи, організації та норму тривалості робочого часу у місяцях, в яких запроваджено перенесення робочих днів. Тому всі дії щодо надання відпусток, виходу на роботу мають здійснюватися по зміненому у зв'язку з перенесенням робочих днів графіку роботи підприємства, установи, організації.

При цьому слід мати на увазі, що у разі перенесення робочого дня, який передує святковому чи неробочому дню, на інший вихідний день для збереження балансу робочого часу за рік тривалість роботи у цей перенесений робочий день має відповідати тривалості передсвяткового робочого дня, як це передбачено статтею 53 КЗпП.

Законодавством не встановлено єдиної норми тривалості робочого часу на рік. Ця норма може бути різною залежно від того, який робочий тиждень встановлений на підприємстві, в установі, організації (п'ятиденний чи шестиденний), яка тривалість щоденної роботи, коли встановлені вихідні дні. У зв'язку з цим на підприємствах, в установах і організаціях норма тривалості робочого часу на рік визначається самостійно з дотриманням вимог статей 50 — 53, 67 і 73 КЗпП.

Приклад розрахунку норми тривалості робочого часу на 2021 рік, обчисленої за календарем п'ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю при однаковій тривалості часу роботи за день впродовж робочого тижня та відповідним зменшенням тривалості роботи напередодні святкових та неробочих днів, наводиться нижче.

За таких умов, залежно від тривалості робочого тижня, норма робочого часу на 2021 рік становитиме:

при 40-годинному робочому тижні — 1994 години;

при 39-годинному робочому тижні — 1950 годин;

при 38,5-годинному робочому тижні — 1925 годин;

при 36-годинному робочому тижні — 1800 годин;

при 33-годинному робочому тижні — 1650 годин;

при 30-годинному робочому тижні — 1500 годин;

при 25-годинному робочому тижні — 1250 годин;

при 24-годинному робочому тижні — 1200 годин;

при 20-годинному робочому тижні — 1000 годин;

при 18-годинному робочому тижні — 900 годин.

Генеральний директор Директорату норм та стандартів гідної праці Ю. КУЗОВОЙ

Додаток

№ з/п Показники 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 2021 рік
1 Кількість календарних днів 31 28 31 30 31 30 31 31 30 31 30 31 365
2 Кількість святкових днів і днів релігійних свят (число місяця, на яке припадає свято) 2 (1, 7) - 1 (8) - 3 (1, 2, 9) 2 (20, 28) - 1 (24) - 1 (14) - 1 (25) 11
3 Кількість вихідних днів 10 8 8 8 10 8 9 9 8 10 8 8 104
4 Кількість днів, робота в які не проводиться 12 8 9 8 13 10 9 10 8 11 8 9 115
5 Кількість робочих днів 19 20 22 22 18 20 22 21 22 20 22 22 250
6 Кількість днів, що передують святковим та неробочим, у які тривалість робочого дня (зміни) при 40-годинному тижні зменшується на 1 годину (число місяця, в яке скорочується тривалість робочого дня) 1 (6) - - 1 (30) - - - 1 (23) - 1 (13) - 2 (24, 31) 6

Норма тривалості робочого часу, год

7 при 40-годинному робочому тижні 151 160 176 175 144 160 176 167 176 159 176 174 1994
8 39-годинному робочому тижні 148,2 156 171,6 171,6 140,4 156 171,6 163,8 171,6 156 171,6 171,6 1950
9 38,5-годинному робочому тижні 146,3 154 169,4 169,4 138,6 154 169,4 161,7 169,4 154 169,24 169,24 1925
10 36-годинному робочому тижні 136,8 144 158,4 158,4 129,6 144 158,4 151,2 158,4 144 158,4 158,4 1800
11 33-годинному робочому тижні 125,4 132 145,2 145,2 118,8 132 145,2 138,6 145,2 132 145,2 145,2 1650
12 30-годинному робочому тижні 114 120 132 132 108 120 132 126 132 120 132 132 1500
13 25-годинному робочому тижні 95 100 110 110 90 100 110 105 110 100 110 110 1250
14 24-годинному робочому тижні 91,2 96 105,6 105,6 86,4 96 105,6 100,8 105,6 96 105,6 105,6 1200
15 20-годинному робочому тижні 76 80 88 88 72 80 88 84 88 80 88 88 1000
16 18-годинному робочому тижні 68,4 72 79,2 79,2 64,8 72 79,2 75,6 79,2 72 79,2 79,2 900

 

До змісту номеру