• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної податкової служби України від 20.04.2021 р. №1613/IПК/99-00-07-05-02-06

У коментованій IПК податківці відповідають на запитання, чи будуть негативні наслідки того, що в РРО закінчилася касова стрічка, і це призвело до несвоєчасного надсилання Z-звіту до контролюючого органу. Чи є ця ситуація порушенням чинного законодавства?

Одразу скажемо: так, є. Закінчення паперу в РРО не звільняє його власника від виконання приписів Закону про РРО, зокрема, щодо створення та надсилання Z-звітів до податкового органу.

Про це кажуть і податківці у коментованій IПК: жодних винятків щодо можливості недрукування (несвоєчасного друкування) та передачі щоденних Z-звітів до контролюючого органу чинним законодавством не передбачено.

Будь-який суб'єкт господарювання, який здійснює розрахункові операції у розумінні Закону про РРО, повинен друкувати Z-звіт щодня, протягом якого він здійснював розрахункові операції.

Цю вимогу встановлено п. 9 ст. 3 Закону про РРО. Поряд із цим до органів ДФС мають передаватися копії Z-звітів в електронному вигляді (п. 7 ст. 3 Закону про РРО).

До речі, у ті дні, коли розрахункових операцій не було, Z-звіт друкувати не потрібно.

Докладніше про це ми писали в консультації «Складення Z-звіту на ПРРО у дні, коли немає розрахункових операцій» в «ДК» №44/2020. I хоча ця консультація була написана для ПРРО, те саме стосується і РРО.

Отже, якщо нероздрукування Z-звіту спричинило неподання звітності до податкових органів, то наслідком цього будуть штрафні санкції — фінансові штрафи згідно зі ст. 17 Закону про РРО та адміністративні згідно зі ст. 155-1 КУпАП. Яким буде розмір цих санкцій, податківці зазначили у коментованій IПК.

Від себе додамо, що адмінштраф за ст. 155-1 КУпАП застосовують не податкові органи, а судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів відповідно до ст. 221 КУпАП.

Отже, власник РРО повинен завжди стежити за тим, аби РРО мав достатню кількість паперової стрічки для роздрукування Z-звіту.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру