• Посилання скопійовано

Щодо щорічного підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи

Лист Міністерства юстиції України від 13.01.2021 р. №245/8.4.4/32-21

Щодо щорічного підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи

Суттєво. Подання відомостей про кінцевого бенефіціарного власника очікуватиметься у 2021 році після затвердження форми та змісту структури власності, а підтвердження цих відомостей планується вже в 2022 році.

! Юрособам

Міністерство юстиції України з метою формування єдиної практики застосування положень Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» (далі — Закон про реєстрацію) щодо щорічного підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи (далі — КБВ) у межах компетенції повідом-ляє.

Законом України від 6 грудня 2019 року №361-IX «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» (далі — Закон №361-IX) доповнено Закон про реєстрацію статтею 17-1, якою визначено перелік документів, що подаються для підтвердження відомостей про КБВ щорічно, починаючи з наступного року з дати державної реєстрації юридичної особи, протягом 14 календарних днів.

Згідно з частиною четвертою розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №361-IХ усі юридичні особи мають оновити інформацію про КБВ протягом трьох місяців з дня набрання чинності нормативно-правовим актом, яким буде затверджена форма та зміст структури власності.

Оскільки у 2020 році нормативно-правовий акт, яким мали бути затверджені форма та зміст структури власності, прийнятий не був, то подання відомостей про КБВ вперше відповідно до вказаного закону очікуватиметься у 2021 році після прийняття зазначеного нормативно-правового акта. Оскільки мова йде про щорічне підтвердження, то виходячи з цього принципу наступне підтвердження планується вже в 2022 році. При цьому Закон про реєстрацію встановив, протягом якого строку має бути підтвердження — 14 календарних днів з дати державної реєстрації. Тому кожна юридична особа в 2022 році протягом 14 календарних днів з дати державної реєстрації створення такої юридичної особи має підтвердити відомості про КБВ.

Наприклад, якщо юридична особа зареєстрована 10 лютого, то обов'язок щодо подання документів відповідно до статті 17-1 Закону про реєстрацію в неї виникає з 10 лютого 2022 року.

Також інформуємо, що подання документів відповідно до зазначеної статті здійснюється незалежно від того, чи відбувались протягом року будь-які зміни щодо КБВ.

З метою належного розгляду державними реєстрами документів, поданих для державної реєстрації, просимо вищезазначену інформацію терміново довести до відома суб'єктів державної реєстрації та провести відповідну роз'яснювальну роботу.

Заступник міністра — Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини I. ЛIЩИНА

До змісту номеру