• Посилання скопійовано

Виплата відпусткових за три дні

Коли виплачувати відпусткові? Як розуміти «календарні» дні при виплаті відпусткових? А що буде, якщо виплатити відпусткові несвоєчасно? Чи можливі варіанти виплати відпусткових у інші строки? Погляньмо, що говорить з цього приводу Мінсоцполітики в листі від 02.10.2019 р. №1432/0/206-19 (див. «ДК» №46/2019).

Роботодавцям добре відомо, що відпусткові має бути виплачено не пізніше ніж за три дні до початку відпустки (ст. 21 Закону про відпустки). Таку саму норму встановлено у ч. 4 ст. 115 КЗпП.

Та маємо постійну дилему: за три календарні чи робочі дні? А якщо за три календарні, то як саме рахувати три дні: враховувати день виплати як третій чи ні?

У коментованому листі фахівці Мінсоцполітики зазначили таке.

Календарні чи робочі дні?

Відповідно до статті 10 Закону про відпустки, черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, і доводяться до відома всіх працівників. При складанні графіків ураховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості для їхнього відпочинку. Щорічна відпустка має надаватись працівникові відповідно до затвердженого графіка відпусток і оплачуватися не пізніше ніж за три дні до її початку згідно зі ст. 115 КЗпП та ч. 1 ст. 21 Закону про відпустки.

Обчислення триденного строку для виплати заробітної плати за час відпустки здійснюється в календарних днях.

А якщо виплата за три календарні, то як саме рахувати три дні: враховувати день виплати як третій чи ні? Мінсоцполітики нічого про це не каже, тож розповімо, як це розуміємо ми.

Коментар редакції

Фахівці Мінсоцполітики і раніше докладно, з прикладами, давали зрозуміти, що йдеться про три календарні дні, а не робочі. Їхню позицію було оприлюднено у листі від 26.06.2009 р. №155/13/116-09.

А як їх порахувати? Якщо, наприклад, перший день відпустки — 08.11.2019 р., то останнім днем виплати зарплати за час відпустки буде 04.11.2019 р.

Але якщо останній день строку виплати відпусткових припадає на вихідний день, відпусткові слід виплатити не пізніше останнього робочого дня тижня до початку відпустки.

Приклад Якщо перший день відпустки — 14.11.2019 р. (четвер), останній день строку виплати відпусткових — 10.11.2019 р. (неділя). Позаяк неділя — вихідний день (ч. 2 ст. 67 КЗпП), відпусткові виплачуються 08.11.2019 р. (п'ятниця) за п'ятиденного робочого тижня або 09.11.2019 р. (субота) — за шестиденного.

Тож між днем виплати відпусткових та днем початку відпустки має бути три повні календарні дні.

Якщо відпусткові виплатили несвоєчасно

Звісно, якщо відпусткові виплатити несвоєчасно, у фахівців Держпраці виникнуть запитання, й вони не оминуть можливості накласти на роботодавця штраф за недотримання строків виплати відпусткових.

Та у разі несвоєчасної виплати відпусткових у роботодавця можуть бути проблеми не лише з контролюючими органами, але й із самим працівником. Якщо роботодавець має на меті скерувати працівника у відпустку за графіком, то у разі несвоєчасної виплати власником або уповноваженим ним органом зарплати працівникові за час щорічної відпустки відпустку на вимогу працівника має бути перенесено на інший період.

Строк виплати відпусткових можна перенести, але за ініціативою працівника!

Поруч із цим є можливість перенесення строків виплати відпусткових з ініціативи самого працівника (в жодному разі не роботодавця). Про це також якось писали фахівці Мінсоцполітики — в листі від 05.01.2012 р. №7/13/133-12 (див. «ДК» №24/2012).

Відповідно до параграфа 2 ст. 7 Конвенції №132, суми, що належать до виплати за час відпустки (частину), виплачуються зацікавленій особі до відпустки, якщо інше не передбачене в угоді, що стосується цієї особи і роботодавця.

Отже, враховуючи положення зазначеної статті Конвенції та те, що конкретний період надання щорічної відпустки або її частини узгоджується між працівником і роботодавцем, у разі необхідності отримання щорічної відпустки (або її частини) у стислі терміни (за сімейними обставинами, станом здоров'я тощо) в заяві працівник може висловити своє бажання про отримання заробітної плати за неї у терміни, визначені між працівником та роботодавцем.

Чинні міжнародні договори України підлягають сумлінному дотриманню Україною відповідно до норм міжнародного права (ст. 15 Закону про міжнародні договори України). Чинні міжнародні договори, згоду на обов'язковість яких надано ВРУ, є частиною національного законодавства (ч. 1 ст. 9 Конституції України).

Якщо міжнародним договором або міжнародною угодою, в яких бере участь Україна, встановлено інші правила, ніж ті, що їх містить законодавство України про працю, то застосовуються правила міжнародного договору або міжнародної угоди (ст. 8-1 КЗпП).

Отже, за наявності окремої угоди (заяви) між працівником і роботодавцем виплатити відпусткові за час щорічної відпустки можна в інші строки, ніж визначено національним законодавством. I фахівці Держпраці в такому випадку не мають права накладати штрафні санкції за несвоєчасну виплату відпусткових.

Нормативна база

  • КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р. №322-VIII.
  • Конвенція №132 — Конвенція №132 «Про оплачувані відпустки» (переглянута в 1970 році), ратифікована із заявою Законом України від 29.05.2001 р. №2481-III.
  • Закон про відпустки — Закон України від 15.11.96 р. №504/96-ВР «Про відпустки».
  • Закон про міжнародні договори України — Закон України від 29.06.2004 р. №1906-IV «Про міжнародні договори України».

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру