• Посилання скопійовано

Лікарняний на ФОПа

Директор підприємства (основне місце роботи) надав лікарняний листок на 5 днів, виписаний на нього як на ФОПа. Виправляти лікарняний він відмовився. Чи можна нараховувати лікарняні за основним місцем роботи на підставі копії лікарняного? Чи треба за власний рахунок?

Листок непрацездатності (далі — ЛН) є підставою не лише для звільнення працівника від роботи, але й для отримання ним лікарняних та декретних від роботодавця. Тож роботодавець має добре знати, як складати цей документ.

Порядок і умови видачі, продовження та обліку листків непрацездатності, здійснення контролю за правильністю їх видачі встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я (МОЗ), за погодженням з ФСС (ч. 1 ст. 31 Закону від 23.09.99 р. №1105-XIV «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування»). Але й досі залишається чинною форма ЛН, затверджена спільним наказом МОЗ, Мінпраці, ФСС з ТВП, ФСС від НВВ від 03.11.2004 р. №532/274/136-ос/1406. Цим же наказом затверджено й Iнструкцію про порядок заповнення листка непрацездатності (далі — Iнструкція №532).

Виданий і заповнений лікарем відповідно до Iнструкції №532 ЛН є підставою для оплати періоду тимчасової непрацездатності, призначення допомоги по вагітності та пологах за основним місцем роботи, а в разі роботи за сумісництвом підставою є копія ЛН, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи. Крім того, ЛН як багатофункціональний документ є підставою для звільнення від роботи у зв'язку з непрацездатністю (п. 1 Iнструкції №532).

Лицьовий бік бланка ЛН заповнює лікуючий лікар або молодший медичний працівник із медичною освітою. Зворотний бік бланка ЛН заповнюється за місцем роботи застрахованої особи. Записи до ЛН здійснюються розбірливим почерком, без помарок, синім, фіолетовим або чорним чорнилом.

Насамперед заповнюється корінець ЛН. Підкреслюється слово «первинний» або «продовження», у разі продовження ЛН зазначається номер попереднього. Зазначаються: прізвище, ім'я та по батькові (повністю) непрацездатного та місце його роботи (назва підприємства, установи, організації), дата видачі ЛН (цифрою зазначається число, після чого літерами — назва місяця, цифрою зазначається рік), прізвище лікаря, який видав ЛН, номер медичної картки амбулаторного чи стаціонарного хворого, підпис одержувача у графі «Підпис одержувача».

Назви на лицьовому боці листка тимчасової непрацездатності (зазначені лікарем зі слів працівника) та зворотному мають збігатися.

Коли лікарняний можна оплатити на підставі копії ЛН?

У пункті 30 Порядку №1266 сказано: якщо на момент настання страхового випадку застрахована особа працює за сумісництвом, обчислення середньої заробітної плати здійснюється роботодавцями-страхувальниками окремо за основним місцем роботи та за сумісництвом. Розрахунковий період у такому разі визначається за кожним місцем роботи окремо.

Нагадаємо, що лікарняні в такому випадку надаються на підставі:

— копії виданого в установленому порядку ЛН, засвідченої підписом керівника і скріпленої печаткою за основним місцем роботи;

— довідки про середню заробітну плату за основним місцем роботи.

Якщо особа працює на кількох роботах за сумісництвом, додатково додаються довідки про середню заробітну плату за місцями роботи за сумісництвом.

Отже, ЛН, заповнений на ФОПа, не може бути оплачено за основним місцем роботи працівника на підставі копії ЛН.

Разом з тим директор може отримати виплату лікарняних від ФСС ТВП як ФОП. Отримання ФОПом коштів від ФСС ми описали у статті «Допомога підприємцям від Фонду соцстраху» у «ДК» №6/2019.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру