• Посилання скопійовано

Під час приймання товарів від постачальника виявлено розбіжність асортименту з даними накладної: як оформити?

Під час приймання товару від постачальника виникають розбіжності щодо кількості та ваги. Постачальник пропонує складати акт невідповідності на вагу чи кількість товару, що приймається на місці відвантаження. Чи правильно це? Як складати податкову накладну у разі таких розбіжностей?

Відповідно до п. 3.7 Методрекомендацій №21, якщо при оприбуткуванні запасів виявлено невідповідність якості та кількості запасів даним супровідних документів, то складається акт про приймання матеріалів за участю матеріально відповідальної особи та представника відправника (постачальника) або представника незацікавленої організації.

1 Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку запасів, затверджені наказом Мінфіну від 10.01.2007 р. №2.

Такий акт разом з видатковою накладною підтверджує фактичний асортимент переданих товарів. При цьому ми не радимо робити у видатковій накладній виправлення або закреслення, натомість варто додати до форми накладної графи, у яких зазначити або відхилення фактичних показників від показників накладної, або фактичні показники.

Наприклад, таблична форма накладної може бути такою — із зазначенням фактичних показників (див. таблицю).

Таблиця

Найменування товару Одиниця виміру Кількість Ціна Сума Фактично відвантажено і прийнято
Кількість Ціна Сума
               

Після заповнення всіх рядків первісні і фактичні показники підсумовуються і господарська операція з приймання-передачі товару обліковується за фактичними показниками. До такої накладної обов'язково слід додати акт невідповідності товарів.

Щодо податкової накладної, то ми вважаємо, що можливі два варіанти складання ПН:

1) складання ПН на первісний асортимент товару, зазначеного у видатковій накладній, та складання РК до такої ПН тією ж датою, до якого включаються коригування за актом невідповідності;

2) складання ПН на фактичний асортимент переданих і прийнятих товарів — на підставі скоригованих даних, підтверджених видатковою накладною та актом невідповідності. У цьому випадку немає потреби складати розрахунок коригування.

ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що ПН має містити показники (номенклатура товарів/послуг продавця, одиниця виміру товару/послуги, кількість, ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ), ідентичні тим, що зазначені в первинних документах, у частині, оплаченої контрагентом-покупцем.

На нашу думку, при застосуванні модифікованої форми видаткової накладної у комплекті з актом невідповідності та при складанні ПН за другим варіантом ці умови виконуються, адже ПН відповідатиме фактичним показникам, зазначеним у видатковій накладній.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру