• Посилання скопійовано

Термін реєстрації АН, складених на реалізацію з акцизного пересувного складу на неплатника, з 01.07.2019 р.

У який термін реєструються акцизні накладні, складені на реалізацію з акцизного пересувного складу на неплатника, починаючи з 1 липня 2019 року?

Як повідомляють податківці в ЗIР1, відповідно до абз. 1 п. 231.6 ПКУ, зі змінами та доповненнями, внесеними Законом №26282, редакція якого набрала чинності з 01.07.2019 р., реєстрація в ЄРАН здійснюється:

акцизних накладних, складених при реалізації пального з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі пальним, на яке отримано ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним, — не пізніше п'ятнадцяти календарних днів, наступних за датою їх складання;

1 Підкатегорія 116.13, відповідь на запитання: «У які терміни здійснюється реєстрація акцизних накладних/розрахунків коригування в ЄРАН з 01.07.2019 р.?».

2 Закон України від 23.11.2018 р. №2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів».

— першого примірника акцизної накладної при реалізації пального або спирту етилового з акцизного складу — у день складання такої акцизної накладної, але не пізніше здійснення операції з реалізації пального або спирту етилового з акцизного складу;

— першого примірника акцизної накладної при реалізації пального або спирту етилового з акцизного складу пересувного до іншого акцизного складу пересувного — у день складання такої акцизної накладної, але не пізніше здійснення операції з реалізації пального або спирту етилового з акцизного складу пересувного;

— першого примірника акцизної накладної при реалізації пального або спирту етилового з акцизного складу пересувного до акцизного складу — після фактичного отримання пального або спирту етилового на акцизний склад, але не пізніше трьох календарних днів, наступних за датою складання акцизної накладної;

— першого примірника акцизної накладної при ввезенні пального або спирту етилового на митну територію України — не пізніше дня, наступного за днем оформлення належним чином митної декларації;

— другого примірника акцизної накладної — після фактичного отримання пального або спирту етилового на акцизний склад/акцизний склад пересувний, але не пізніше трьох календарних днів, наступних за днем отримання пального або спирту етилового на акцизний склад/акцизний склад пересувний розпорядником акцизного складу/акцизного складу пересувного — отримувачем пального або спирту етилового;

розрахунку коригування — не пізніше трьох календарних днів, наступних за датою його складання.

При цьому, відповідно до п. 23 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ, зі змінами та доповненнями, внесеними Законом №2628, акцизні накладні/розрахунки коригування, складені:

— до 30 червня 2019 року (включно), реєструються в ЄРАН до 15 липня 2019 року (включно);

— з 1 до 31 липня 2019 року (включно), реєструються в ЄРАН у період з 23 липня до 15 серпня 2019 року (включно);

— з 1 серпня 2019 року, реєструються в ЄРАН у терміни, передбачені п. 231.6 ПКУ.

Конкретну ситуацію, а саме реалізацію пального з акцизного пересувного складу на неплатника акцизного податку, не передбачено у п. 231.6 ПКУ. При цьому слід врахувати: якщо йдеться про покупця — неплатника акцизного податку, то акцизного складу він не має. Як і те, що акцизний склад пересувний за місцем роздрібної торгівлі пальним зареєстрований бути не може за визначенням (пп. 14.1.6-1 ПКУ): його функції — тільки зберігання та переміщення пального.

Тож прописані у п. 231.6 НКУ варіанти взагалі не підходять для випадку, зазначеного в запитанні.

Проте у п. 3 розд. II Порядку заповнення акцизних накладних (затвердженого наказом Мінфіну від 19.06.2019 р. №262) йдеться: акцизна накладна (перший примірник акцизної накладної — для акцизних накладних, що складаються у двох примірниках) може бути складена і зареєстрована в Єдиному реєстрі акцизних накладних після фактичного отримання пального, але не пізніше ніж три календарні дні, наступні за днем отримання пального, у разі реалізації пального з акцизного складу пересувного:

— до паливного бака транспортного засобу або технічного обладнання, пристрою;

— на місце зберігання пального, що не є акцизним складом.

Якщо це ваша ситуація, то зареєструвати АН ви зможете, як продавець, упродовж 4-х днів — дня реалізації і 3-х днів після дня реалізації. Цей строк застосовуватиметься з 1 серпня 2019 року. Проте для впевненості у цьому питанні радимо отримати індивідуальну податкову консультацію.

Разом з тим акцизні накладні при реалізації з акцизного пересувного складу, складені на неплатника в період з 1 до 31 липня, реєструються у строк з 23 липня до 15 серпня 2019 року (включно).

Михайло СТЕПАНОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру