• Посилання скопійовано

Повернення коштів покупцеві: як документально оформити?

ФОП (платник II групи ЄП) не застосовує РРО, але застосовує термінал для оплати. Як документально оформити повернення готівкових/безготівкових коштів покупцеві? Як відобразити їх у Книзі обліку доходів? Чи потрібно зберігати квитанцію з термінала у разі оплати карткою?

У день отримання суми коштів за продані товари у Книзі обліку заповнюється графа 2 «сума». Якщо надалі відбувається повернення коштів за продані товари, то в день їх повернення у Книзі обліку заповнюється графа 3 «сума повернутих коштів за товар (роботи, послуги) та/або передоплати».

При цьому звертаємо увагу, що згідно з п. 292.11 ПКУ до складу доходу, визначеного статтею 292, не включаються суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) — платнику єдиного податку та/або повертаються платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів.

Таким чином, при поверненні коштів покупцеві платник єдиного податку повинен мати один із таких первинних документів:

— акт про повернення товару;

— заяву про повернення коштів.

Водночас законодавство (зокрема Положення №1481) не зобов'язує підприємця застосовувати касові ордери у разі повернення готівки. Та позаяк записи у Книзі обліку доходів мають виконуватися на підставі первинних документів, то все ж таки радимо оформити первинний документ, який може засвідчити факт повернення покупцеві коштів, наприклад розписку або платіжну відомість.

1 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. №148.

Податківці неодноразово наголошували на необхідності зберігання «єдинником» первинних документів. Водночас зазначимо, що чек термінала не є фіскальним чеком. Крім того, первинним документом, згідно з яким заповнюється Книга обліку доходів, виступає банківська виписка. Тому вважаємо, що зберігати квитанції з термінала платнику єдиного податку не обов'язково.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру